Follow by Email

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Ελληνικές ράτσες σκύλων

Τα περισσότερα σκυλιά είναι ξενόφερτα Και όμως υπάρχουν και ελληνικές ράτσες τις οποίες οι περισσότεροι δεν τις ξέρουμε ούτε μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε. Η πλειοψηφία τους είναι τσομπανόσκυλα με αντικείμενο εργασίας τη φύλαξη κοπαδιών από άγρια ζώα.


ΚΟΚΟΝΙ: Χαριτωμένο μικρόσωμο σκυλί με αρχαία καταγωγή.  Από αναφορές σε κείμενα και αναπαραστάσεις σε αγγεία, αγάλματα, ειδώλια, νομίσματα και γκραβούρες ο σκύλος αυτός εμφανίζεται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα σε μια αδιάσπαστη συνέχεια σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Μικρόσωμος σκύλος με κορμό μακρύτερο από ότι το ύψος του, τρίχωμα κοντό στο πρόσωπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μήκος σώματος του είναι μακρύτερο του ύψους του. Εύστροφο και χαρούμενο, ιδανικό για παιδιά αλλά και μια ήσυχα παρέα για μεγαλύτερους σε ηλικία ιδιοκτήτες.


ΛΕΥΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΣΟΠΑΝΟΣΚΥΛΟ: Η αριστοκρατική του εμφάνιση «κλέβει» την παράσταση. Δυνατό και πολύ έξυπνο το λευκό ελληνικό τσοπανόσκυλο αποτελεί τον ιδανικό φύλακα κοπαδιών. Είναι ιδιαίτερα φιλικός με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του, στους οποίους εμφανίζει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό, που επιφυλάσσει στους εισβολείς του χώρου, που εποπτεύει. Έχει σχετικά μακριά άκρα, είναι ευλύγιστος και γρήγορος.
  
ΜΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ: Με καταγωγή από την Ήπειρο και αυτός ο ελληνικής φυλής σκύλος είναι προορισμένος για την φύλαξη και την προστασία μεγάλων κοπαδιών από άγρια ζώα όπως το τσακάλι, ο λύκος και οι αρκούδες. Ένας ρόλος, τον οποίο επιτελεί εδώ κι χιλιάδες χρόνια. Το μέγεθος του είναι μεγάλο, είναι συμπαγής και δυνατός. Έξυπνος, πιστός, αφοσιωμένος και δεμένος με το κοπάδι και τον κύριό του, φιλικός στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του και ικανός όταν χρειαστεί να προστατέψει το κοπάδι ή την ιδιοκτησία που φυλάει.


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΛΑΓΩΝΙΚΟΣ - ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ: Η μορφή του εμφανίζεται σε αρχαιολογικά ευρήματα ηλικίας 5 χιλιάδων ετών στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη. Έργα τέχνης που απεικονίζουν τον Κρητικό σκύλο δίωξης εμφανίζονται ήδη από τους προϊστορικούς οικισμούς της μεγαλονήσου που προηγήθηκαν του Μινωικού πολιτισμού. Νευρώδης, αθλητικός και ταχύς ο κρητικός λαγωνικός συνηθίζει να κυνηγά λαγούς και αγριοκούνελα χάρη στην οξύτατη όραση και όσφρηση του. Ανθεκτικός και αποτελεσματικός σε όλα τα εδάφη και ιδιαίτερα τα βραχώδη και δύσβατα όπου αναδεικνύονται οι ικανότητές του στην αναρρίχηση, ερευνά, όπου βρίσκει και καταδιώκει το θήραμα με ορμητικότητα και εξαιρετική ευελιξία, ικανός ακόμη και να το συλλάβει. Λιτοδίαιτος οργανισμός με ισχυρή κράση και ζωηρή ιδιοσυγκρασία, είναι ικανός για πολύωρη εργασία ακόμα και στις πιο απόκρημνες ορεινές περιοχές της πατρίδας του. Ευφυής, ευγενής και ήπιος, συντροφικός και καλότροπος στο σπίτι, ο κρητικός λαγωνικός είναι πλασμένος για την καταδίωξη και μόνο μέσα από αυτήν αναπτύσσεται σωματικά και διανοητικά. 


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (Γκέκας): Ακούραστος "δρομέας" με εξαιρετικά λεπτή όσφρηση και μεγάλη αντοχή, κυνηγά ακούραστα είτε μόνος είτε σε κοπάδι και προσαρμόζεται απολύτως σε όλα τα εδάφη, ακόμη και τα πλέον απρόσιτα.  Δυνατός, ρωμαλέος, ζωηρός, οξύνους, μεσαίου μεγέθους με κοντό τρίχωμα.Είναι ιδιαίτερα φιλικός και δεν μπλέκεται σε καυγάδες. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ: Ο «ατρόμητος». Ικανός να κινείται όλη την ημέρα, υπό αντίξοες συνθήκες συναντάται για πρώτη φορά στην αρχαιότητα ως Ποιμενικός Μολοσσός. Στο πέρασμα των αιώνων εξελίχθηκε στη σημερινή του μορφή. Ένας σκύλος ατρόμητος, με άρτια σωματική διάπλαση έχει ελάχιστες απαιτήσεις για τροφή και αποτελεί την καλύτερη προστασία για τα κοπάδια των αιγοπροβάτων. Μόνιμα σε εγρήγορση, σχεδόν πάντα έτοιμος να καλπάσει με την αέρινη κίνηση του και να πέσει στην… φωτιά ενός καυγά για να προστατέψει τον ζωτικό του χώρο. Μάχεται συνεχώς για να αποδείξει ότι αξίζει την πρωτοκαθεδρία σε μια αγέλη σκύλων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου