Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Πάμε διακοπές!

Διακοπές... Τις περιμένουμε κάθε χρόνο με ανυπομονησία. 
Όλοι και όλες έχουμε στο μυαλό μας μια ειδυλιακή εικόνα χαλάρωσης κάτω από μια ομπρέλα ή ένα δέντρο, με το κύμα να μας νανουρίζει. 
Για να μην έχουμε ενοχές, πρέπει επειγόντως να φύγουμε για διακοπές και μάλιστα με συνταγή γιατρού! 
Και αν δεν μας περισεύουν τα χρήματα? Ας δραπετεύσουμε έστω λίγες μέρες...



Σε μελέτη που έγινε πρόσφατα σε εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες, η έλλειψη διακοπών σε όσους προτιμούν να παραμένουν «κολλημένοι» στο γραφείο βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου αλλά και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. 
Οι διακοπές ασκούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα ωφελώντας τόσο τα ζωτικά συστήματα του οργανισμού όσο και την ψυχική υγεία.


Ωφελούν την καρδιά
Το μεγαλύτερο όφελος από την ευεργετική επίδραση των διακοπών κερδίζει το κυκλοφορικό σύστημα. «Οι διακοπές αποτελούν τονωτικό χάπι για την καρδιά, καθώς βελτιώνουν άμεσα τον καρδιακό ρυθμό. Παράλληλα συμβάλλουν στην μείωση της υψηλής πίεσης, ρίχνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη » επισημαίνει ο Παύλος Τούτουζας, καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).
Βελτιώνουν την αναπνοή και τον ύπνο
Η έλλειψη άγχους σε συνδυασμό με την καθαρή ατμόσφαιρα, που χαρακτηρίζει τους περισσότερους προορισμούς διακοπών βελτιώνουν την αναπνοή και την οξυγόνωση του οργανισμού, μειώνοντας έως 65% το αίσθημα της κόπωσης. 
Η απουσία άγχους, σε συνδυασμό με την ησυχία της εξοχής καταπολεμά τις αϋπνίες χαρίζοντας ποιοτικότερο ύπνο. Έτσι, υποχωρούν οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες και η κατάθλιψη, καθώς και οι χρόνιες διαταραχές όπως το αυχενικό σύνδρομο και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Τονώνουν φυσική κατάσταση
Η υποχρεωτική άσκηση των διακοπών-δηλαδή το περπάτημα και το κολύμπι- σε συνδυασμό με τις άλλες δραστηριότητες όπως οι ρακέτες, η ιστιοπλοϊα και το θαλάσσιο σκι τονώνουν το μυοσκελετικό σύστημα, καταπολεμώντας προβλήματα που οφείλονται σε πολύωρη καθιστή εργασία και κακή στάση του σώματος στο γραφείο. Επιπλέον η γυμναστική στις διακοπές βελτιώνει την φυσική κατάσταση. 
Ανεβάζουν την ψυχική διάθεση
Πληθώρα από μελέτες επιβεβαιώνει ότι οι διακοπές αποτελούν διαβατήριο διαρκούς ψυχικής υγείας του ανθρώπου.
Φαίνεται μάλιστα πως οι σπαστές διακοπές ανεβάζουν περισσότερο την διάθεση και αποτελούν την καλύτερη «συνταγή» για άριστη ψυχοσωματική φόρμα και ψυχική ισορροπία. Οι διακοπές είναι τέλος πολύ σημαντικές για τα παιδιά που μπορούν επιτέλους να ξεφύγουν από την τσιμεντούπολη και να χαρούν το παιχνίδια στην εξοχή.

4 σχόλια:

  1. Κι αν πας διακοπές, ποιός θα μας κρατάει συντροφιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και που το λεει ο γιατρος? και εμεις το ξερουμε αλλά δεν είναι που έχουμε ενοχές, λεφτα δεν εχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό!! Προτείνω και σπίτι να μείνετε να συμπεριφέρεστε σαν σε διακοπές! μπανακια στην κοντινή πλαζ και βόλτες τα βραδακια.

      Διαγραφή