Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Tσάι Matcha: Αποτοξίνωση και Αδυνάτισμα

Οι Ιάπωνες έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και αυτό πιθανά οφείλεται στην κατανάλωση του matcha. Αποτοξινωτικό, αντικαρκινικό, βοηθάει στην καύση λίπους και σε πολλά άλλα.


Το matcha είναι ένα ιδιαίτερο τσάι σε μορφή σκόνης με βαθύ πράσινο χρώμα που χρησιμοποιείται στην ιαπωνική κουλτούρα. Σε αντίθεση με τα άλλα πράσινα τσάγια που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, το matcha καλλιεργείται μόνο στην Ιαπωνία. 
Σύμφωνα με μελέτες, ένα ποτήρι από αυτό το τσάι ισοδυναμεί σε θρεπτική αξία με 10 ποτήρια κανονικού πράσινου τσαγιού
Περιέχει 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα απλό πράσινο τσάι και αυτό συμβαίνει γιατί καταναλώνουμε όλο το φύλλο του τσαγιού και όχι μόνο το αφέψημα. Αντίθετα από το πράσινο τσάι, στο τσάι matcha τα φύλλα του φυτού, πριν τη συγκομιδή, σκιάζονται και αυτή η αλλαγή στο φως του ήλιου, ανεβάζει τα επίπεδα χλωροφύλλης που είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. 
Αφού στεγνώσουν, αλέθονται με πέτρες και μας δίνουν μια έντονα πράσινη σκόνη.
Το τελευταίο διάστημα το τσάι matcha, φαίνεται να είναι η τρέλα των διάσημων. Ηδη η Γκουίνεθ Πάλτροου είχε δηλώσει λάτρης του.



Είναι φτιαγμένο από υψηλής ποιότητας (premium) τσάι. Περιέχει βιταμίνες και μέταλλα ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν έναντι των καρδιακών παθήσεων και μορφών καρκίνου, ρυθμίζουν καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει και μια ουσία που ονομάζεται EGCG, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το μεταβολισμό και επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η κατανάλωσή του χαλαρώνει και ηρεμεί.

Προετοιμασία

Βάζουμε μια μικρή ποσότητα matcha σε ένα κύπελλο, ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα ζεστού (όχι βρασμένου, περίπου 80 °C ή 176 °F) νερού.
Το μίγμα στη συνέχεια το χτυπάμε με ένα σύρμα μπαμπού γνωστό ως chasen. (ή απλά με πηρούνι).  Το matcha είναι έτοιμο όταν δεν υπάρχουν πλέον σβώλοι στο υγρό και δεν έχει παραμένει λιωμένο τσάι στις πλευρές του μπολ

Γρήγορος τρόπος
1) Βάζουμε μισό κουταλάκι Matcha σε ένα μπολ με ζεστό νερό και το ανακατεύουμε με ενα ηλεκτρικό αναδευτήρα
2) Βάζουμε ένα κουταλάκι Matcha σε 100 εως 500 ml (εξαρτάται πόσο δυνατή γέυση θέλουμε) νερό και ανακινούμε καλά

Πρέπει να σας προειδοποιήσω οτι η τιμή του είναι μάλλον ...τσουχτερή.
Τα 40γρ κοστίζουν περίπου 16 ευρώ. (Βέβαια σε κάθε χρήση βάζουμε πολύ λίγη ποσότητα, οπότε διαρκεί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου