Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Τι μας κάνει ευτυχισμένους;

Ποιοί είναι τελικά οι καθοριστικοί παράγοντες για την ατομική ευτυχία; Ερώτημα που απασχολεί όλους μας και φυσικά και την επιστημονική κοινότητα. Επιστήμονες από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου μελέτησαν και σύγκριναν ευρήματα διεθνών δημοσκοπήσεων σχετικά με το τι και πόσο επηρεάζει την ευτυχία τους. Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στις δημοσκοπήσεις ήταν πάνω από 200.000 παγκοσμίως. Σε τι κατέληξαν; Η ύπαρξη συντρόφου και η καλή ψυχική υγεία είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν στην ευτυχία. Και τα δύο συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην αίσθηση της ευτυχίας απ’ ό,τι οικονομικοί παράγοντες, όπως η αύξηση του εισοδήματος, ενώ την ίδια στιγμή, ακόμα και η ύπαρξη εργασίας είναι πιο σημαντική από την αύξηση του μισθού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, ο διπλασιασμός του μισθού αυξάνει την ευτυχία κατά 0,2 βαθμούς σε μία κλίμακα από το 0 έως το 10, τη στιγμή που η ύπαρξη ενός μόνιμου συντρόφου την αυξάνει κατά 0,6 βαθμούς, ενώ η απώλεια του συντρόφου, είτε οφείλεται σε χωρισμό είτε σε θάνατο, την μειώνει κατά τον ίδιο βαθμό.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, ωστόσο, ο μεγαλύτερος εχθρός της ευτυχίας είναι τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές αλλά και η ανεργία, καθώς το καθένα την μειώνει κατά 0,7 βαθμούς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι έχουμε ανάγκη να μας έχουν οι άλλοι ανάγκη, καθώς και να μην είμαστε μόνοι, αλλά να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή μας. Όσον αφορά στην εργασία, υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να έχουμε μία δουλειά και να μην καθόμαστε αδρανείς, γιατί αυτό μειώνει την αυτοαξία και την ευτυχία μας.
«Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι δεν έχουν γίνει πιο ευτυχισμένοι τα τελευταία 50  χρόνια, παρά το γεγονός ότι το μέσο εισόδημα υπερδιπλασιάστηκε», αναφέρει ο επικεφαλής της έκθεσής Lord Richard Layard.

Τα ευρήματα της μελέτης τέθηκαν «στο τραπέζι» σε συνέδριο για την ευεξία, που διοργάνωσε στις 12-13/12 η Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

1 σχόλιο: