Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Στον κόσμο των αστικών μύθων!

Έχω γράψει αρκετές αναρτήσεις για αστικούς μύθους. 
Είναι τελικά ένα θέμα ανεξάντλητο... Μπορεί να έχουν πλάκα ή να προκαλούν ανατριχίλα, να καταπιάνονται με το μεταφυσικό ή τη σόου μπιζ, την επιστήμη, 
τη φύση, τη ζωή και το θάνατο.  

Από τους κροκόδειλους στους υπονόμους της Νέας Υόρκης, το κρυφό μήνυμα που έστειλε ο Αρμστρονγκ μόλις πάτησε το φεγγάρι, τον Γουόλτ Ντίσνεϊ που έχει καταψυχθεί και τον Ελβις που κάπου ζει και βασιλεύει σε αντίθεση με τον Πολ Μακάρτνεϊ που μας άφησε χρόνους από το 1966..
Τι είναι ο αστικός μύθος...
Ο ορισμός λέει ότι είναι μια ιστορία άγνωστης προέλευσης, που δεν στηρίζεται σε κανένα βάσιμο στοιχείο, όμως διαδίδεται ευρέως, σε διαφορετικές εκδοχές, καταφέρνοντας σε βάθος χρόνου να παραμείνει πιστευτή

Ιστορίες με φαντάσματα
Ο χώρος του μεταφυσικού και των φαντασμάτων έχει σταθεί ένας ιδανικός χώρος για να αναπτυχθούν αστικοί μύθοι.  Φαντάσματα, σύμφωνα με διάφορους μύθους, μπορούν να βρεθούν παντού. Σε ερειπωμένα -στοιχειωμένα- σπίτια, σε δρόμους, σε βουνά, ακόμα και στον καθρέφτη σου αν τον κοιτάξεις νύχτα και πεις τρεις φορές το όνομα Bloody Mary, όπως υπαγορεύει ένας παλιός, ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Αμερική, αστικός μύθος -η Bloody Mary ήταν μια γυναίκα που εκτελέστηκε ως μάγισσα. Η συγκεκριμένη ιστορία υπάρχει σε πολλές εκδοχές καθώς διαφορετικές κουλτούρες την υιοθέτησαν και την προσάρμοσαν στα δικά τους δεδομένα.


Ενας άλλος κλασικός αστικός μύθος είναι αυτός με τη νεαρή κοπέλα που κάνει ωτοστόπ σε απόμερο δρόμο. Διερχόμενος οδηγός την παίρνει μαζί του και την πάει στο σπίτι της, ενώ στη διαδρομή της δίνει το σακάκι του γιατί κρυώνει. Εκείνη του λέει να πάει την επομένη να το πάρει. Οταν πηγαίνει, συναντά τη μητέρα της, που λέει πως η κόρη της έχει από χρόνια πεθάνει. Τον πάει στον τάφο κι εκεί βρίσκει το σακάκι του...
Καλού κακού, βεβαιωθείτε πού δανείζετε το σακάκι σας.

Κροκόδειλοι στον υπόνομο!

H ιστορία ξεκίνησε από τη δεκαετία του '30 κι έλεγε ότι κάποια κροκοδειλάκια που αγόραζαν ως pets μια εποχή οι Νεοϋορκέζοι κατέληξαν -μέσω της λεκάνης της τουαλέτας, όταν τα αφεντικά τους τα βαρέθηκαν- στους υπονόμους, όπου πια μεγάλωσαν και ζούν τυφλωμένα και λευκά (αφού δεν τα βλέπει το φως του ήλιου). Κάποιες εφημερίδες μάλιστα, είχαν «τσιμπήσει» και είχαν δημοσιοποιήσει σχετικά ρεπορτάζ! Κάποτε γράφτηκε οτι καταβρόχθησαν και εργάτες που έκαναν εργασίες στους υπονόμους...
Ποτέ δεν βρέθηκαν κροκόδειλοι στους υπονόμους, ασχέτως αν πρόκειται για ένα μύθο, τον οποίο ακόμα κάποιοι πιστεύουν.

Ροζ ιστορίες για διάσημους σταρ
Εχετε ακούσει την -εξαιρετικά διαδεδομένη- ιστορία που λέει ότι ο τάδε ή ο δείνα απόλυτος σταρ της ελληνικής σόουμπιζ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, με κάποιο αντικείμενο (συνήθως μπουκάλι) σε μέρος όπου... δεν θα έπρεπε να βρίσκεται; Την ίδια ακριβώς ιστορία, με διαφορετικό όμως όνομα πρωταγωνιστή κάθε φορά, έχουν ακούσει και Αγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Αμερικανοί, καθώς πρόκειται για ένα δημοφιλέστατο αστικό μύθο της απανταχού σόουμπιζ.

Ακόμα ένας δημοφιλής μύθος της κατηγορίας αφορά την ύπαρξη ερμαφρόδιτων ανάμεσα στους σταρ. Σήμερα ακούγεται εντόνως για την Lady Gaga, από παλιά όμως η πλέον διάσημη «ερμαφρόδιτη» του Χόλιγουντ σύμφωνα με το μύθο -πολλοί το πιστεύουν ακόμα- είναι η Τζέιμι Λι Κέρτις.

Ο Ελβις ζει, ο Πολ πέθανε!
Για μεγάλους σταρ που έχουν πεθάνει, όπως ο Ελβις Πρίσλεϊ, υπάρχει ο μύθος ότι ζουν, όπως βεβαίως συμβαίνει και το αντίθετο, με χαρακτηριστική την περίπτωση του σερ Πολ Μακάρτνεϊ, για τον οποίο κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι έχει πεθάνει από το 1966! Ο σημερινός, λέει, δεν είναι παρά ένας απλός σωσίας, με το οποίο τον αντικατέστησαν όταν υπήρχαν ακόμα οι Beatles.

Οι «αποδείξεις» γι' αυτό είναι πολυάριθμες. Ξεκινούν από το ότι τα πρώτα χρόνια των Μπιτλς ο ΜακΚάρτνεϊ ήταν αριστερόχειρας, μετά όμως έγινε δεξιόχειρας (διότι αντικαταστάθηκε) και φτάνουν μέχρι... κρυμμένα μηνύματα που έχουν εντοπίσει οι οπαδοί στους στίχους τραγουδιών των Μπιτλς, εφόσον αυτά παιχτούν ανάποδα! Μηνύματα τύπου «Paul is dead» ή «miss him» 
Μια άλλη απόδειξη που συντηρεί το συγκεκριμένο μύθο στηρίζεται στην κλασική φωτογραφία που υπάρχει στο εξώφυλλο του «Abbey Road», στην οποία τα μέλη του συγκροτήματος περπατούν κάθετα στο δρόμο, ο ΜακΚάρτνεϊ όμως περπατά ξυπόλυτος εκτός της νοητής γραμμής των υπολοίπων.

Κι όμως... αλήθεια!
Σε επίπεδο αστικού μύθου έχουν φτάσει πια και ιστορίες με θρυλικά ροζ σκάνδαλα τύπου «η γυναίκα του Ντέιβιντ Μπάουι, Angie (Αντζελα Μπάρνετ) τον έπιασε με τον Μικ Τζάγκερ, γυμνούς στο κρεβάτι -κι ύστερα ο Μικ για να εξιλεωθεί της έγραψε το Angie. Εδώ, όμως, η ιστορία έχει βάση αλήθειας, καθώς ξεκίνησε από σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει η Μπάρνετ -ασχέτως αν μετά τις μάζεψε- οπότε δεν έχουμε να κάνουμε με αστικό μύθο.
Κάποιες τρελές καταστάσεις γύρω από θρυλικά ονόματα μπορεί να δείχνουν
μύθοι αλλά είναι αλήθειες, όπως για παράδειγμα το ότι ο 51 ετών μπασίστας των Ρόλινγκ Στόουνς, Μπιλ Γουάιμαν, είχε παντρευτεί τη 18χρονη Μάντι Σμιθ, ενώ ο 30χρονος γιος του, Στίβεν, παντρεύτηκε τη 47χρονη μαμά της.

Στην μπανιέρα με πάγο
Η αλήθεια της εμπορίας οργάνων είναι μια σκληρή, αποκρουστική πραγματικότητα, που τρομάζει από το πρώτο άκουσμά της. Ισως ακριβώς γι' αυτό, η ανθρώπινη φαντασία έχει πλέξει γύρω της αναρίθμητους αστικούς μύθους που σε παρόμοιες εκδοχές κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο!

Ένα παιδάκι συναντά έναν ευγενικό κύριο που το χαρτζιλικώνει γενναία για να πάει ένα σημείωμα σε μια διεύθυνση. Το πανέξυπνο παιδάκι γυρίζει σπίτι του και δίνει το σημείωμα στη μαμά του, η οποία διαβάζει: Πάρτε του όλα τα όργανα!

Ενας κύριος που ταξιδεύει συναντά κάποιον που τον κερνά ποτά στο μπαρ του ξενοδοχείου ή ένας άντρας συναντά μια γυναίκα σε ένα μπαρ -το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο για έναν από τους δύο. Την επομένη το πρωί ξυπνά σε μια μπανιέρα γεμάτη πάγο με ένα σημείωμα που γράφει να καλέσει επειγόντως ασθενοφόρο γιατί του έχουν κλέψει το νεφρό.
Η γέννηση του συγκεκριμένου αστικού μύθου τοποθετείται γύρω στο 1997, όταν ένα σχετικό e-mail διαδόθηκε στους υπολογιστές του κόσμου κι ύστερα από στόμα σε στόμα πήρε τη θέση του στην ιστορία.

Ο κατεψυγμένος Ντίσνεϊ


Ένας πολύ διαδεδομένος μύθος, που έχει ακόμα πιστούς. Πρόκειται για αυτόν που λέει ότι το σώμα του Γουόλτ Ντίσνεϊ έχει καταψυχθεί ώστε να τον επαναφέρουν στη ζωή, αν η επιστήμη εξελιχθεί σε βαθμό που αυτό να μπορεί να γίνει. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο Ντίσνεϊ μετά τον θάνατό του αποτεφρώθηκε και η τέφρα του φυλάσσεται στην Καλιφόρνια. Πεζό, αλλά αληθές.

Ο άτυχος δύτης
Λέγεται πως στο παρελθόν είχε γίνει και πρωτοσέλιδο θέμα σε εφημερίδα: η ιστορία του άτυχου δύτη, απομεινάρια του οποίου βρέθηκαν ανάμεσα στα αποκαϊδια ύστερα από μεγάλες πυρκαγιές (στην Πεντέλη, στην Πάρνηθα, σε οποιοδήποτε βουνό της Ελλάδας -ο καθένας το έχει ακούσει σε διαφορετική εκδοχή). Φαίνεται όμως πως η συγκεκριμένη ιστορία για τον δύτη, τον οποίο τράβηξε αεροπλάνο που κατέβηκε να φέρει νερό και τον έριξε στην πυρκαγιά, έχει κυκλοφορήσει και σε άλλες γλώσσες. Και η αλήθεια είναι πως η είσοδος του νερού στα πυροσβεστικά αεροπλάνα είναι τόσο μικρή που δεν χωράει άνθρωπος.

Καλή τύχη κύριε Γκόρσκι
Για την άφιξη του Apollo 11 στο φεγγάρι υπάρχουν πολυάριθμες θεωρίες συνωμοσίας, όμως υπάρχει και ένας από τους πιο δημοφιλείς αστικούς μύθους, που συνεχίζει να γίνεται πιστευτός.
Ο μύθος λέει ότι μόλις πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, ο Αρμστρονγκ μετά το κλασικό «ένα μικρό βήμα για μένα, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα», ψέλλισε και τη φράση «καλή τύχη κύριε Γκόρσκι». Τι εννοούσε; Η απάντηση ήρθε 26 χρόνια μετά, σε συνέντευξη Τύπου στη Φλόριντα, όταν ο Αρμστρονγκ είπε να λύσει το μυστήριο -μια και ο κ. Γκόρσκι δεν ζούσε πια. Οταν ήταν μικρός λέει, έπαιζε μπάλα στην αυλή του και η μπάλα πέρασε στο σπίτι των διπλανών, που λέγονταν Γκόρσκι. Οταν πήγε να την πάρει, άκουσε τον κύριο Γκόρσκι να ζητά από τη σύζυγό του να δοκιμάσουν το στοματικό σεξ κι εκείνη να απαντά «θα στο κάνω, όταν o πιτσιρικάς από δίπλα ανέβει στο φεγγάρι».

Τα ελληνικά κυριεύουν τους υπολογιστές
Η υπόθεση Hellenic Quest, που διαδόθηκε τόσο πολύ ώστε να φτάσει ακόμα και στην ελληνική Βουλή, αλλά και στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, αποδείχτηκε πως δεν ήταν παρά μια αστήρικτη είδηση, που εξελίχτηκε σε αστικό μύθο για... εθνικούς λόγους. Σύμφωνα με αυτήν, η γλώσσα του μέλλοντος για τους υπολογιστές θα είναι τα ελληνικά, κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει το CNN επικαλούμενο πρόγραμμα που παράγει η Apple -δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Το ίδιο βεβαίως λένε πια και ότι ισχύει για το περίφημο «για μία ψήφο, στις ΗΠΑ θα μιλούσαν ελληνικά». Δεν υπάρχουν στοιχεία πως έγινε τέτοια ψηφοφορία, αντιθέτως υπάρχουν κι άλλοι σχετικοί μύθοι ότι για μία ψήφο στις ΗΠΑ θα μιλούσαν ισπανικά, γερμανικά ή γαλλικά.

Κι όμως... αλήθεια!
Δεν είναι καθόλου αστικός μύθος, η ιστορία που θέλει κάποιον να θάβεται ζωντανός, καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο που σύμφωνα με καταγραφές έχει συμβεί σε πάνω από 100 περιπτώσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου