Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Τα φιλιά μας κάνουν καλό!

Ερωτικό, μητρικό, γαλλικό, πεταχτό, παθιασμένο, τρυφερό, γλυκό, φιλικό. 
Το φιλί έχει πολλούς λόγους για να θεωρείται πολύτιμο. Αυξάνει την ερωτική διέγερση, διευκολύνει τη σεξουαλική επαφή, ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Παράλληλα, όμως, οι επιστημονικές έρευνες επικυρώνουν και την ευεργετική του δράση στην υγεία μας!
Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι επιστήμονες έχουν βρει πως μπορεί να πυροδοτήσει ολόκληρο φάσμα αντιδράσεων στο σώμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μας  χαλαρώνουν.


Χαρίζει λαμπερό χαμόγελο
Σύμφωνα με την οδοντίατρο Δρ Heidi Hausauer, το γαλλικό φιλί αυξάνει τη σιελόρροια και το σάλιο κρατά το στόμα, τα δόντια και τα ούλα υγιή απομακρύνοντας συστατικά των τροφίμων.
Παράλληλα το επιπλέον σάλιο βοηθά στο «ξέπλυμα» των δοντιών από τα βακτήρια και μειώνει τη δημιουργία πλάκας.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
Υπάρχουν περισσότερα από 700 είδη βακτηριδίων μέσα στο ανθρώπινο στόμα. 
Το φιλί επιτρέπει τη «μεταφορά» τους, «εμπλουτίζοντας» το σώμα με νέα βακτήρια. 
Σύμφωνα με ολλανδική μελέτη του 2014, ένα γαλλικό φιλί 10 δευτερολέπτων μπορεί να προκαλέσει ανταλλαγή έως και 80 εκατομμυρίων βακτηρίων ανάμεσα στους δύο που φιλιούνται.
Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Medical Hypotheses», το φιλί θωρακίζει την άμυνα των γυναικών κατά τη διάρκεια της κύησης ενάντια στον κυτταρομεγαλοϊό (CMV), έναν ιό που μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα. 

Δρα ως παυσίπονο
Η απόλαυση ενός ερωτικού φιλιού προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών από τον εγκέφαλο. Οι ενδορφίνες ή αλλιώς «ορμόνες της ευτυχίας» έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν το μήνυμα του πόνου στο νευρικό σύστημα. Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν ότι η δράση τους αυτή είναι πιο αποτελεσματική από εκείνη των παυσίπονων. 

Περιορίζει το άγχος
Έχει βρεθεί πως το φιλί μειώνει την ορμόνη κορτιζόλη, που σχετίζεται με το στρες, και παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στη διατήρηση της διάθεσης.

Φάνηκε μάλιστα να έχει παρόμοια οφέλη με τον διαλογισμό, κυρίως από την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, της λεγόμενης ορμόνης της αγάπης και της εμπιστοσύνης. 

Μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις
Ο Δρ Hajime Kimata, που ειδικεύεται στην αλλεργιολογία, βραβεύτηκε για την ανακάλυψή του πως 30 λεπτά φιλιών μπορούν να μειώσουν τις συνέπειες των αλλεργικών αντιδράσεων.

Τονώνει την αυτοπεποίθηση
Το φιλί των γονιών, και ιδιαίτερα της μητέρας, φέρνει πολύ πιο κοντά το παιδί με τους γονείς του και ενισχύει έντονα τους ψυχικούς και σωματικούς δεσμούς δημιουργώντας ένα δίπολο όπου κάθε πόλος του αντλεί αστείρευτα αγάπη, αφοσίωση και ασφάλεια. Το φιλί των γονιών τονώνει σημαντικά την αυτοπεποίθηση των παιδιών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν επιτυχέστερα τα διάφορα προβλήματα. 


Ρίχνει την πίεση
Επειδή τα χείλη μας περιλαμβάνουν αιμοφόρα αγγεία, το φιλί μπορεί αν μειώσει την πίεση με τη διαστολή τους, επιτρέποντας έτσι στο αίμα να κυκλοφορήσει καλύτερα στα ζωτικά όργανα.

Κάνει λίφτινγκ στο πρόσωπο
Θέτει σε λειτουργία έναν μεγάλο αριθμό μυών (περίπου 30), οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται γύρω από το στόμα, το πιγούνι, τα μάγουλα και φυσικά στην περιοχή του λαιμού. Η ενεργοποίηση αυτών των μυών αποτρέπει τη χαλάρωση του δέρματος, με αποτέλεσμα να καθυστερείται η εμφάνιση των ρυτίδων και το πρόσωπό μας να διατηρείται νεανικό και σφριγηλό. 

Καίει θερμίδες
Όσο μεγαλύτερη διάρκεια και πάθος έχει ένα φιλί τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα παθιασμένο φιλί με μέση διάρκεια 1΄ μας βοηθά να χάσουμε 2-6 θερμίδες. Στο χέρι μας να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα! Άλλωστε, το φιλί είναι απόλαυση, όχι αγγαρεία. 

Προάγει τη μακροζωία
Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι παντρεμένοι που συνηθίζουν να φιλούν τη σύντροφό τους κάθε πρωί πριν φύγουν από το σπίτι ζουν  περισσότερο σε σχέση με όσους δεν υιοθετούν αυτήν τη συνήθεια. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί το ίδιο και για τον γυναικείο πληθυσμό. 

Αυξάνουν την ερωτική διάθεση
Το φιλί κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει διάφορες χημικές ουσίες που συνδέονται με την καλή διάθεση, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Το παρατεταμένο φιλί συμβάλλει και στην  έκκριση τεστοστερόνης και στις γυναίκες και στους άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου