Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Ο Παιδοκράτορας - Ποιος βάζει τα όρια;

Η παρακάτω ιστορία είναι πραγματική, συμβαίνει σε πολλές οικογένειες που δεν μπαίνουν όρια από τους ενήλικες, τα παιδιά μετατρέπονται σε δυνάστες με αποτέλεσμα οι μεν γονείς να βρίσκονται σε μόνιμη άμυνα τα δε παιδιά να κάνουν ότι θέλουν.


Ο Γ. ήταν ένα μικρό χαριτωμένο 3χρονο αγοράκι.
Ήταν το πρώτο εγγόνι και των δυο γονεϊκών οικογενειών. Ότι επιθυμούσε ο Γ. γινόταν, μερικές φορές πριν καν εκφράσει την επιθυμία του. Έτσι έχτιζε την "επιχείρησή" του μεθοδικά. Ξαφνικά μέσα σε αυτό το περιβάλλον έρχεται ο συνέταιρος, ο μικρός αδελφούλης του Γ.. Μέχρι να περπατήσει ο μικρός, όλα καλά. Με τα πρώτα βήματά του όμως ο Γ. αποφασίζει πως δε γίνεται να χάσει το 50 % της "επιχείρησης".

Άρχισε λοιπόν να δοκιμάζει διάφορες μεθόδους, όπως να ξυπνάει στις 3 το πρωί και να κλαίει χωρίς λόγο. Έτρεχαν οι γονείς πανικόβλητοι... Του άρεσε αυτό και το έκανε συνήθεια. Σταμάτησε να τρώει όλα τα φαγητά και οι δύο γιαγιάδες άρχισαν τον συναγωνισμό για το καλύτερο φαγητό. Με αυτά και με τ' άλλα κατάφερε να βάλει τα όριά του. Όλα λειτουργούσαν ρολόι γι' αυτόν αλλά εφιαλτικά για όλους τους άλλους. Είχε κερδίσει πίσω την "επιχείρησή" του στο 100%.


Τότε οι γονείς του αποφάσισαν να πάνε σε ψυχολόγο. Ο Γ. ήταν πλέον 6 ετών!
Προς το τέλος της συνεδρίας η ψυχολόγος τους ρώτησε:

- Ποιος πιστεύετε ότι θα έπρεπε να βάζει τα όρια στον Γ.;
- Μήπως φοβάστε να αντιμετωπίσετε έναν άνθρωπο μισού μέτρου;
- Πως φαντάζεστε να είναι ο Γ. σε 10 χρόνια;
- Από το 1 έως το 10 πόσο πιστεύετε ότι ο Γ. έχει εξελιχθεί σε έναν Παιδοκράτορα;

Μετά τους έδωσε 3 συμβουλές:
  1. Όρια
  2. Όρια
  3. Όρια
εξηγώντας τους ότι τα όρια που βάζουν οι γονείς στα παιδιά δημιουργούν ασφάλεια και βοηθούν την εξελικτική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Φάνηκαν να καταλάβαν ...

Ανδριάνα Αγαπητού - Ψυχολόγος - Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου