Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Top 9 Μάλτα


Λόγω ήπιου κλίματος - Γενάρης μήνας βλέπετε - αποφασίσαμε να πάμε στην Μάλτα. Με 16 βαθμούς δεν αναγκάζεσαι να φοράς και το παπλωματομπουφάν σου και να κυκλοφορείς σαν ρόμποκομπ.
Η Μάλτα είναι το μικρότερο (σε έκταση και πληθυσμό) κράτος της ευρωπαϊκής ένωσης. Βρίσκεται νότια της Σικελίας, στο κέντρο περίπου της Μεσογείου. Αποτελείται από τρία κατοικημένα νησιά, την κυρίως Malta, το Gozo και το Comino και κάποια πιο μικρά.
Γλώσσα η μαλτέζικη (ακουγόταν σαν αραβικά και ιταλικά μαζί), αλλά σχεδόν όλοι γνωρίζουν αγγλικά. (Από τους Βρετανούς κράτησαν την αγγλική ως δεύτερη γλώσσα, την οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου, τους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους και τις αγγλικές πρίζες! Σημαντικό να το ξέρετε γιατί δεν θα δουλεύει το πιστολάκι και ο φορτιστής του κινητού σας)
Νόμισμα το ευρώ.  Αν κι ανήκει στην Ευρώπη έχει δεχτεί επιρροές από πολλούς λαούς και διαθέτει έντονο άρωμα Ανατολής. 

Η Μάλτα έχει  μεσαιωνική αρχιτεκτονική, νεολιθικούς ναούς, κατακόμβες, καταφύγια από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και καταπληκτικό φαγητό με έντονες επιρροές από την Ιταλία. Στα αρνητικά της το κάκιστο οδικό δίκτυο, η απουσία σήμανσης (πάντα θα κάνεις στάση για ερώτηση), η παντελής απουσία πράσινου.
Οι Μαλτέζοι είναι μεσογειακοί στην όψη και στην πλειονότητά τους, απλοί, ευγενικοί κι ανοιχτόκαρδοι.

Απ' ότι είδαμε και ζήσαμε σας γράφουμε τα δικά μας top 9. Αγοράστε έναν καλό χάρτη από τη πρώτη στιγμή γιατί εμείς την πατήσαμε με τους δωρεάν ...(ασχολίαστο).

1) Δωρεάν ξενάγηση στη Βαλέττα στο http://www.colourmytravel.com/valletta-centre.html ή στο https://www.freetour.com/valletta. Στο τέλος ανοίγει διακριτικά μια τσαντούλα και δίνεις ότι θέλεις - σαν φιλοδώρημα.


2) Πόλεις: Mdina, Rabat, Valetta, Vittoriosa και Cospicua. Προσοχή: φορέστε άνετα παπούτσια γιατί έχει περπάτημα.


3) Αξιοθέατα: κατακόμβες και καταφύγια β παγκοσμίου πολέμου στο Rabat, νεολιθικοί ναοί στο Tarxien (Megalithic Temples of Malta), θέα προς τις τρεις πόλεις από το Upper Barrakka Gardens (Valletta Waterfront) απ' όπου το γυάλινο ασανσέρ σε μεταφέρει κάτω στο επίπεδο της θάλασσας για να πάρεις το φέρυ για τις 3 πόλεις Senglea, Cospicua και Vittoriosa.


- MARSAXLOKK Αυτό το αστείο όνομα αναφέρεται σε ένα γραφικό ψαροχώρι στα νότια του νησιού. Το πρώτο συνθετικό (Marsa) έχει να κάνει με τη θάλασσα. Σε πολλές αραβικές διαλέκτους σημαίνει λιμάνι (αντίστοιχα υπάρχει και η Marsaskala). Κι εδώ οι βάρκες είναι βαμμένες γαλάζιες κι έχουν στην πλώρη το μάτι του Όσιρι. Κάθε Κυριακή έχει υπαίθρια αγορά με διάφορα φαγώσιμα και άλλα προϊόντα (ρούχα, μικροαντικείμενα, βιβλία, παιχνίδια).
- Πολύ κοντά στη Μεδίνα βρίσκεται το χωριό των υαλουργών. Ονομάζεται Τα Κάλι (Ta’ Qali) κι αποτελείται από εργαστήρια παραγωγής αντικειμένων από φυσητό γυαλί.

4) Καθεδρικός ναός Aγ. Ιωάννη (Βαλέτα). Με εισιτήριο 10 ευρώ σου δίνουν και ακουστικά για να ξεναγηθείς μόνος σου. Αξίζει αλλά φροντίστε να έχετε τουλάχιστον 1,5 ώρα στη διάθεσή σας.

5) Φαγητό: Φάγαμε εξαιρετικά και φθηνά - συγκριτικά με τα αντίστοιχα εστιατόρια της Ελλάδας. Κλείστε τραπέζι οπωσδήποτε! Επιστρατεύσαμε τη γοητεία μας και μας έκανε όλες τις κρατήσεις ο receptionist του ξενοδοχείου μας.

- στο MARSAXLOKK: tartarun για ψαγμένες ψαροφαγίες (να πάρετε και γλυκό). (Όλες οι φωτογραφίες είναι από αυτό το εστιατόριο).

- στη Βαλέτα: trabuxu για τον θεοπάλαβο Βάσκο σερβιτόρο που είναι ζωντανός κατάλογος και για τα σλουρπ εδέσματα και Trattoria da Pippo (για μεσημέρι) για ιταλικές γεύσεις σε ναπολιτάνικο περιβάλλον.


- στο St. Julians το Gululu για casual Maltese cuisine. Άχαστο ...






6) Ζαχαροπλαστείο Cordina στον κεντρικό δρόμο της Βαλέτας για γλυκό και μοσχοβολιστό καφέ(έχει και τραπεζάκια έξω).














7) Ποτό (5 ευρώ) και κοκτέιλ (9 ευρώ) στο πολυτελές περιβάλλον του Hilton στο St Julian's.





8) Περπάτημα στην δαντελωτή promenade από St Julian's έως Sliema - αρκεί να μη φυσάει.


9) Ψώνια δε θα κάνετε. Αν όμως σας τρώει η τσέπη σας πηγαίνετε στο κέντρο της Sliema.


Περάσαμε πολύ ωραία, γελάσαμε πολύ, φάγαμε εξαιρετικά αλλά ... είναι προορισμός της μιας φοράς.

2 σχόλια:

  1. Παρακαλώ χάρτη για την Μάλτα που θα βρώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε βιβλιοπωλεία και καταστήματα με σουβενίρ στην Μάλτα. Άλλη λύση είναι να εκτυπώσετε από το διαδίκτυο έναν χάρτη σε πολύ μεγάλο χαρτί.

      Διαγραφή