Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Οι ομορφότερες διαδρομές με τρένο!

Μέσα στην λίστα των πραγμάτων που θέλω να κάνω στη ζωή μου υπάρχει και μία διαδρομή με τρένο! Σε όποιον το λέω, με κοιτάζει περίεργα... Θεωρώ όμως οτι το τρένο είναι μια πολύ ρομαντική και παραδοσιακή επιλογή για τους λάτρεις του ταξιδιού.

Για αυτό σας παρουσιάζω τις καλύτερες διαδρομές με τρένο, όπως τις διάβασα στο ταξιδιωτικό μπλογκ της huffpost  travelstoriesfromyworld.com αλλά και από διαφορετικές πηγές

Ο Υπερσιβηρικός
Είναι αυτό το τρένο το οποίο διασχίζει το 1/3 του πλανήτη μας, διανύει περίπου 8.000 Km και χρειάζεται 6 ολόκληρες ημέρες για να φτάσει από τη μία άκρη της Ρωσίας στην άλλη.


Η original εκδοχή του ξεκινάει από τη Μόσχα, διασχίζει όλη τη Σιβηρία και καταλήγει στο Βλαδιβοστόκ κάνοντας συνολικά 6 ολόκληρες μέρες. Το όνομα αυτής φυσικά: Trans -Siberian! Η δεύτερη διαδρομή ξεκινάει από τη Μόσχα, διασχίζει ολόκληρη σχεδόν τη Ρωσία, περνάει από Μογγολία για να καταλήξει στο Πεκίνο, στην Κίνα. Αυτή η διαδρομή ονομάζεται Trans – Mongolian και θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα καθώς μέσα σε 6 ημέρες διασχίζεις 3 χώρες. Τέλος υπάρχει και μια τρίτη διαδρομή, η Trans Manchurian route που από τη Ρωσία καταλήγει στην Κίνα χωρίς να περάσει καθόλου από τη Μογγολία.

Τα εισιτήρια
Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να αγοράσεις τα εισιτήριά σου. Είτε μέσω ταξιδιωτικού γραφείου πολύ πριν το ταξίδι σου είτε φτάνοντας στο σταθμό των τρένων στη Μόσχα ή στο Πεκίνο. Αν επιλέξεις την Trans Siberian route χωρίς να κάνεις στάσεις, με τερματικό σταθμό το Βλαδιβοστόκ, το εισιτήριο κοστίζει 300 ευρώ στη δεύτερη θέση (καμπίνα με 4 άτομα) ή 150 ευρώ στην τρίτη θέση.
Αν επιλέξεις κάποια από τις άλλες δύο διαδρομές (πάντα χωρίς στάσεις) θα πληρώσεις γύρω στα 500 ευρώ. Επιλέγοντας διαδρομή με στάσεις, η τιμή ανεβαίνει καθώς θα πρέπει να αλλάζεις τρένα. Υπολόγισε λοιπόν ότι το συνολικό κόστος φτάνει περίπου στα 800 ευρώ! Το συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνει κρεβάτι σε κουκέτα 4 ατόμων φυσικά χωρίς πρωινό ή άλλες ανέσεις.

California Zephyr
Το τρένο διασχίζει την Αμερική από τη μια άκρη της μέχρι την άλλη ξεκινώντας από το Chicago και περνώντας από τις εξής περιοχές: Illinois, Iowa, Nebraska, Colorado, Utah, και Nevada, καταλήγοντας στην πάντα εντυπωσιακή California και συγκεκριμένα στο San Francisco. Η απόσταση που διασχίζει είναι 3.924 χιλιόμετρα, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού είναι 51 ώρες και 20 λεπτά. Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ και για να κάνετε κράτηση ΕΔΩ.

(Το εισητήριο κοστίζει $ 212 στην οικονομική του έκδοση ενώ η πολυτελής του κοστολογείται στα $1.796)




Glacier Express (Παγετώνας Εξπρές) στην Ελβετία
Ο θρύλος των ελβετικών σιδηροδρόμων. 
Το τρένο κάνει τη διαδρομή των 7,5 ωρών μεταξύ Τσερμάτ και Σεν Μόριτς και Σεν Μόριτς - Τσερμάτ κάθε μέρα για όλο τον χρόνο.
Μοναδικά τοπία, 91 τούνελ, 291 γέφυρες, μαγικό πανόραμα με τα χιονισμένα βουνά της Ελβετίας να σου κόβουν την ανάσα. Η διαδρομή διαρκεί 7,5 ώρες και το τρένο διανύει μια απόσταση 290 χιλιομέτρων.




Το Αλπικό Τρένο -τα βαγόνια της εταιρείας Glacier Express (www.glacierexpress.ch)- αναχωρεί καθηµερινά από το σταθµό του Zermatt, όπου θα φτάσεις σε περίπου 1 ώρα από τη Γενεύη µε τρένο. Η τιµή του εισιτηρίου λίγο... τσουχτερή (€113/απλή µετάβαση από Zermatt για St Moritz, ενώ για την πρώτη θέση η τιµή ανέρχεται στα €193,30, www.glacierexpress.ch).
Ποσό λίγο... υπερβολικό, αν αναλογιστείς πως µιλάµε για το πιο... αργό express τρένο του κόσµου (σε µεταφέρει στο St. Moritz σε 7,5 ώρες). Ωστόσο ο µοντέρνος χώρος του, τα υπερ-άνετα αεροπορικά καθίσµατα της οικονοµικής θέσης και αυτά µε τραπέζι της πρώτης θα φροντίσουν να µην ταλαιπωρηθείς καθόλου κατά τη διάρκεια της... αλπικής σου βόλτας! Επιπλέον, τα τεράστια παράθυρα σου επιτρέπουν να θαυµάσεις, όπως επιβάλλεται, το θεσπέσιο τοπίο!
Κατά τη διάρκεια της διαδροµής µπορείς να γευτείς και την κουζίνα του Αλπικού Tρένου (από €25 για το πιάτο ηµέρας στα απλά καθίσµατα έως και €35,50 για µενού 3 πιάτων, στην πρώτη θέση). 

Μύτη του διαβόλου στο Εκουαδόρ – Devil’s Nose
Μια από τις πιο τρομακτικές και επικίνδυνες διαδρομές με τρένο βρίσκεται στο Εκουαδόρ (Η αλήθεια είναι οτι αυτή η διαδρομή είναι για ανθρώπους με σιδερένια νεύρα... Με φοβίζει μόνο που την διαβάζω...) 
Ονομάζεται «μύτη του διαβόλου» και διασχίζει τις Άνδεις!



Συγκεκριμένα, το Ελ Ναρίς ντελ Ντιάμπλο, «Μύτη του Διαβόλου», είναι ένα απόκρημνο πέρασμα, που για να καταστεί προσπελάσιμο χρειάσθηκε η εγκατάσταση ενός πολύπλοκου συστήματος στις ράγες του τρένου.
Το τρένο ξεκινά από το Alausi και φτάνει στο Sibambe (και αντίθετα). Στο Sibambe η γραμμή έχει απότομη κλίση και επιτρέπει στο τρένο να ανεβαίνει μέχρι τα 2607 μέτρα. Όσο για τη συνολική διάρκεια του ταξιδιού… τέσσερις με πέντε ώρες αλλά οι περισσότεροι ταξιδιώτες ισχυρίζονται πως ένιωθαν πως το ταξίδι αυτό διαρκούσε πολύ περισσότερο.


Και φυσικά, άφησα το καλύτερο για το τέλος...
Οrient Express ο θρύλος!

Έμεινε γνωστό επειδή για δεκαετίες ήταν το βασικό μέσο μεταφοράς βασιλιάδων, πριγκίπων, πρωθυπουργών, αρχηγών Κρατών, μαζί με λαθρέμπορους, εγκληματίες, τυχοδιώκτες και πάσης φύσης τσαρλατάνους, που έψαχναν να βρουν τη δόξα και την περιπέτεια από την κοσμοπολίτικη Ευρώπη και το Παρίσι, στην Ανατολή και στην Κωνσταντινούπολη.

Η πιο διάσημη γραμμή είναι το Venice Simplon Orient Express (VSOE) ένα 5άστερο τρένο πολυτελείας και συνδέει το Λονδίνο με το Παρίσι, την Βερόνα και καταλήγει στη Βενετία. Η διαδρομή από το Λονδίνο στη Βενετία διαρκεί 24 ώρες και στοιχίζει 2.050 λίρες το άτομο, την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων.
Η διαδρομή Λονδίνο-Βενετία γίνεται μια φορά την εβδομάδα μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου. Γίνονται και κάποια άλλα ταξίδια στη Ρώμη, την Κρακοβία, τη Βουδαπέστη, τη Στοκχόλμη ακόμη και την Κωνσταντινούπολη (1 φορά το χρόνο).





Δεν πρόκειται για το αυθεντικό Οριάν Εξπρές του 1883 (αποσύρθηκε οριστικά στις 12 Δεκεμβρίου 2009). Μέσα στο 2016 το τρένο θα φθάσει και σε άλλους προορισμούς: Πράγα, Βουδαπέστη, Βιέννη, Στοκχόλμη, Κωνσταντινούπολη και Δουβλίνο για επιβάτες που δεν τον χρησιμοποιούν πια απλώς για να μετακινηθούν αλλά για να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν το Orient-Express για να παντρευτούν, να αρραβωνιαστούν ή να γιορτάσουν γενέθλια και προσωπικές επιτυχίες.

Εκτός από τη διαδρομή στη Βενετία, ξεχωρίζει και το «κλασικό» British Pullman, και το 4ημερο ταξίδι «Λονδίνο- Βενετία- Ρώμη», στο οποίο διασχίζει την βρετανική επαρχία, τις Ελβετικές Άλπεις, διανυκτερεύει για 2 ημέρες στη Βενετία και στη συνέχεια, παρέα και πάλι με το Orient Express, κατευθύνεται στη Ρώμη. Οι επιβάτες ξεκινούν από το σιδηροδρομικό σταθμό Victoria Station στο Λονδίνο, από όπου ξεκινούν και τα περισσότερα τρένα της εταιρείας.

Το ταξίδι με το British Pullman από το Λονδίνο με διαδρομή ανάμεσα στη Γαλλική επαρχία, τις ελβετικές Άλπεις, τη Βενετία και τελικό προορισμό τη Ρώμη, διαρκεί 4 ημέρες (3 νύχτες) και χωρίς τη διήμερη διαμονή στη Βενετία, θα σας κοστίσει περίπου 2.660 ευρώ. Υπάρχουν εκπτώσεις της τάξης του 35%, αν η κράτηση γίνει πολύ νωρίτερα και on line. Για κρατήσεις ξενοδοχείων σε διάφορες πόλεις, η εταιρία προσφέρει ειδικά πακέτα στους επιβάτες. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν και φθηνότερες διαδρομές που ξεκινούν από τα 250 ευρώ το άτομο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου