Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Άνοιξε το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου Κυρρήστου!

Όσοι μένουμε Αθήνα ζούμε τις μικροχαρές που μας δίνει η πόλη μας. Αρκετοί τουρίστες και λιγοστοί Έλληνες επιλέγουν να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Η Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Θησείο είναι ιδανικοί για περπάτημα μετά τις 7.00 το απόγευμα όταν ο ήλιος κοντεύει να δύσει. Άμα περπατάς ανακαλύπτεις. Κάπως έτσι "έπεσα" πάνω στον Πύργο των Αέρηδων, όπως τον λέμε, στην Ρωμαϊκή Αγορά. Επίσημα λέγεται Ωρολόγιον του Ανδρονίκου Κυρρήστου και είναι ο αρχαιότερος μετεωρολογικός-ωρομετρικός σταθμός του κόσμου! Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία του είναι επισκέψιμο και στο εσωτερικό του.


Ο Πύργος των ανέμων, όπως επίσης είναι γνωστό το μνημείο, είναι το οκταγωνικό μαρμάρινο κτίριο χωρίς κίονες στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής αγοράς όπου στις ισάριθμες μετόπες του απεικονίζονται ανάγλυφοι οι οκτώ φτερωτοί άνεμοι με τα σύμβολά τους. Ο Πύργος είναι κατασκευασμένος από Πεντελικό μάρμαρο και έχει ύψος 14 μέτρα ενώ η κάθε του πλευρά είναι 3,25 μ. Στην μαρμάρινη στέγη του σώζεται κομμάτι κιονόκρανου Κορινθιακού ρυθμού στο οποίο μάλλον στηριζόταν ανεμοδείκτης με τη μορφή του Τρίτωνα.  Στο εσωτερικό του υπήρχε υδραυλικός μηχανισμός για το υδραυλικό ρολόϊ.

Ο Πύργος χρονολογείται από το τέλος του 1ου αιώνα π.Χ., διέθετε εννέα ηλιακά ωρολόγια αλλά και μηχανισμό «πλανηταρίου». Κάποια στιγμή κατά την Παλαιοχριστιανική εποχή μετατράπηκε σε εκκλησία ή σε βαπτιστήριο γειτονικής εκκλησίας, ενώ τον 18ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως τόπος προσευχής (τεκές) των Δερβίσηδων που ήρθαν από διάφορα σημεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Μελλοντικά θα μπορούμε να δούμε και το Φετιχιέ Τζαμί στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, ένα σημαντικό μνημείο της Οθωμανικής περιόδου (1668-1670).

Προσοχή: Ώρες επισκέψεων 9.00 - 15.00 καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου