Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Τι σχέση έχει η Καλλιόπη με την τουαλέτα;

Πώς ταυτίστηκε το όνομα Καλλιόπη με την τουαλέτα;

Πλατεία Ομονοίας 1931
Κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας (επί δημαρχίας Σπύρου Μερκούρη) αποφάσισε να διακοσμήσει τις τσιμεντένιες κολώνες που λειτουργούσαν ως αεραγωγοί εξαερισμού του υπόγειου της πλατείας  Ομόνοιας επειδή θεωρούσαν ότι το θέαμα ήταν εντελώς αποκρουστικό για τη μεγαλύτερη πλατεία της πρωτεύουσας.
Έτσι σκέφτηκαν να βάλουν τα αγάλματα των μουσών. Όμως οι μούσες ήταν εννέα και οι παραγωγοί μόνο οκτώ. Μην θέλοντας να αφήσουν την μία μούσα να πάει σε κάποιο άλλο μέρος ή πλατεία, την τοποθέτησαν προσωρινά στο υπόγειο, δίπλα στις δημόσιες τουαλέτες.

Όποτε κάποιος περαστικός ρωτούσε, «Πού είναι οι δημόσιες τουαλέτες;» η απάντηση ήταν, «Κάτω, στην Καλλιόπη.» Έτσι έμεινε μεταφορικά η ονομασία Καλλιόπη που χρησιμοποιείται, κυρίως για τις τουαλέτες στο στρατό, μέχρι σήμερα.

Κατάπολα Αμοργού - Ερατώ
Μετά από κάποια χρόνια τα αγάλματα αυτά αφαιρέθηκαν και κοσμούν πλατείες, πάρκα και λιμάνια επαρχιακών πόλεων. 4 μούσες στην Καρδίτσα (φωτό κάτω - Θάλεια), 2 στις Καρυές Λακωνίας, 2 στην Αμοργό ενώ η ένατη αγνοείται - μπορεί και να καταστράφηκε.

Ο αστικός μύθος: "Καλή οπή" έλεγαν οι παλιοί φαντάροι την τούρκικη τουαλέτα, για να διασκεδάσουν με την αντίθεση που έκανε το όνομα σε σχέση με όλα τα "κακά" που έπεφταν στην "καλή" οπή. Με τον καιρό η Καλή Οπή έγινε Καλλιόπη. Αυτός ο αστικός μύθος αποτελούσε μια καλή εξήγηση για την ταύτιση της τουαλέτας με το όνομα Καλλιόπη μέχρι που αποκαλύφθηκε η πραγματική ιστορία των αγαλμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου