Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Το κρατίδιο της ελευθερίας: Liberland


Φανταστείτε ότι ζείτε σε ένα κράτος όπου ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να ζήσει όπως αυτός θέλει με μόνο περιορισμό να σέβεται τους άλλους συμπολίτες του. Η προσωπική και οικονομική ελευθερία του πολίτη θα είναι το σύμφωνο συμβίωσης στην Liberland. Το 3ο σε μέγεθος αυτόνομο κρατίδιο της Ευρώπης ονομάστηκε Liberland, έχει 7 μόνο τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση και βρίσκεται ανάμεσα στην Κροατία και στην Σερβία, σε μια όχθη δυτικά του Δούναβη που είναι ελεύθερη από διεκδικήσεις των όμορων κρατών. Ένα αλσύλιο, ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, το ποτάμι και η σημαία της Liberland είναι η σημερινή εικόνα του κρατιδίου αυτή τη στιγμή. Ιδρύθηκε στις 13 Απριλίου του 2015 από τον Vít Jedlička που είναι και ο πρόεδρος του κρατιδίου.


Στόχος του Vít Jedlička είναι το νέο κρατίδιο να λειτουργήσει ως μια "ουτοπική" κοινωνία ανθρώπων όπου όλοι θα επιθυμούν τα ίδια πράγματα για τη ζωή τους: ελάχιστη φορολογία, μικρός κρατικός παρεμβατισμός, εθελοντική χρηματοδότηση κοινωφελών έργων, εθελοντική λειτουργία υπηρεσιών. Το νομικό σύστημα που θα ισχύσει θα είναι συγκερασμός υπάρχοντων νόμων άλλων χωρών. Ολιγομελής κυβέρνηση, υποτυπώδης αστυνομική δύναμη και ελευθερία κίνησης στα σύνορα συμπληρώνουν την εικόνα λειτουργίας της Liberland.


Υπολογίζεται ότι η χώρα μπορεί να φιλοξενήσει 35.000 κατοίκους. Ήδη τον πρώτο χρόνο από την ανακοίνωση της δημιουργίας του κρατιδίου 420.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση για εγκατάσταση!  Η πλατφόρμα για αιτήσεις είναι ανοιχτή και οι οποίες θα εξεταστούν σε χρόνο μη κοινοποιημένο. Οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος σ' αυτή την κοινωνία είναι:
  • ο σεβασμός για τους άλλους ανθρώπους και των απόψεών τους ανεξάρτητα από τη φυλή τους, την εθνικότητά τους, του προσανατολισμού τους και της θρησκείας τους
  • η μη συμμετοχή σε κομμουνιστική, ναζιστική ή άλλο εξτρεμιστική παράταξη
  • το λευκό ποινικό μητρώο
Οι επίσημες γλώσσες θα είναι τα τσέχικα και τα αγγλικά ενώ το νόμισμα θα είναι το κρυπτογραφημένο bitcoin.
Αίτηση μπορείτε να κάνετε ΕΔΩ και για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα του κρατιδίου ΕΔΩ. Ενδιαφέροντα άρθρα θα βρείτε στο free press ΕΔΩ και στη σελίδα τους στο Facebook (ΕΔΩ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου