Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Σπιτικό ψωμί με σύκα και καρύδια


Δεν γράφω συχνά για συνταγές, όμως αυτό το ψωμί με έχει ξετρελάνει (δυστυχώς) και τρώγεται άνετα και σαν κέικ. 

Ένα γευστικό ψωμί, απόλυτα υγιεινό και θρεπτικό 




Υλικά
2 φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή περίπου 30 γρ νωπή
1 φλιτζάνι χοντροσπασμένα καρύδια
6 αποξηραμένα σύκα κομμένα σε μικρά κυβάκια

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι νερό. Λιώνουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (επίσης ζεσταμένο ελαφρά), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Προσθέτουμε τα καρύδια και τα σύκα και ζυμώνουμε ξανά ώστε να ενσωματωθούν καλά στη ζύμη. Πλάθουμε ένα ή περισσότερα ψωμάκια, τα βάζουμε σε ταψί, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (χωρίς να προθερμάνουμε το φούρνο) μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου