Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Το No style της αρχιτεκτονικής

25 από τα πιο άσχημα κτήρια στον κόσμο (8)
Elephant Building, Ταϊλάνδη
Οι αρχιτέκτονες του 21ου αιώνα απόκτησαν την ελευθερία να σχεδιάζουν ότι τους κατέβει. Με την πλήρη απουσία κανόνων και ορίων που θα τους περιόριζαν σε συγκεκριμένη στυλιστική νόρμα, έχουν ξεφύγει. Πολλές φορές χρειάζεσαι "μετάφραση" για να καταλάβεις για ποιόν σκοπό κατασκευάστηκε ένα κτίριο ή ποιες ανάγκες θέλει να καλύψει. Έτσι, η νέα τάση στην αρχιτεκτονική πολλές φορές χαρακτηρίζεται από την έλλειψη λογικής και στυλ.
Κτίριο γραφείων στο Οχάιο
Την όλη αλλαγή φυσικά την έφερε η τεχνολογία. Σχεδιαστές και αρχιτέκτονες χρησιμοποιώντας στο έπακρο οτιδήποτε τους προσφέρει η τεχνολογία δημιουργούν εντυπωσιακές κατασκευές αξιομνημόνευτες - η αλήθεια να λέγεται. Παρ' όλη την κριτική, τις διαφωνίες ή τις επευφημίες  που δέχονται, το ερώτημα είναι τι νόημα έχουν για την κοινωνία στο σύνολό της.
Υπάρχουν κατασκευές - ορόσημα που η εικόνα τους έχει πλήρως ταυτιστεί με τον τόπο που βρίσκονται: ποιός θα δει τον Πύργο του Eiffel και δε θα σκεφτεί αυτόματα το Παρίσι; ποιός θα δει το Empire State Building και δε θα τον τοποθετήσει στην Νέα Υόρκη; Οι εποχές όπου τα κτίρια είχαν αναγνωρισιμότητα πέρασαν καθώς η ποσότητα των καινούριων μέγα-κατασκευών μπλοκάρει τον ανθρώπινο νου. Τα κτίρια που θυμόμαστε είναι αυτά που μας κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση είτε λόγω του design τους είτε λόγω του ότι είναι μοναδικά περίεργα. 
Μήπως η "no style" αρχιτεκτονική  έχει και τα στοιχεία "no logic" και "no sense"; 
25 από τα πιο άσχημα κτήρια στον κόσμο (9)
The Fang Yuan Building, Κίνα
25 από τα πιο άσχημα κτήρια στον κόσμο (21) 
Selfridges Department Store, Birmigham, Αγγλία
 
 
 La Tête Carrée, Νίκαια, Γαλλία
Το La Tête Carrée είναι ένα εντυπωσιακό κτήριο – γλυπτό, που φιλοξενεί την Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης της Νίκαιας στη Γαλλία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου