Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Earthwork το “Olive Trees” του Van Gogh

 herd-1

Olive Trees with Yellow Sky and Sun
November 1889
73.6 x 92.7 cm
Minneapolis Institute of Arts, Minneapolis
Το Minneapolis Institute of Art γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του με πολλές δράσεις. Στην προσπάθεια να βγουν τα έργα τέχνης έξω από τους τοίχους των μουσείων και να παρουσιαστούν με νέους και πρωτοποριακούς τρόπους, το Minneapolis Institute of Art ανέθεσε στον καλλιτέχνη Stan Herd την αναπαραγωγή του έργου “Olive Trees” του Van Gogh.

Η "πράσινη" εκδοχή του πίνακα δημιουργήθηκε σε μία έκταση 4,8 στρεμμάτων στο Eagan, ιδιοκτησίας της εταιρίας συμβούλων Thomson Reuters. Το συγκεκριμένο κομμάτι γης επιλέχτηκε έτσι ώστε να είναι ορατό από τις πτήσεις που έρχονται ή φεύγουν από το αεροδρόμιο της Μινεάπολης. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν φυτά και υλικά της περιοχής. Οι εργασίες κουρέματος, σκαψίματος και φύτευσης κράτησαν 6 μήνες (τελείωσε το Σεπτέμβρη του '15). Παρ' όλο που κάποια φυτά φαγώθηκαν από ελάφια, κάποια φυτά τα πήρε ο αέρας, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

 land-art-painting-field-van-gogh-olive-trees-stan-herd-10
Αναπαραγωγή έργων τέχνης στη γη. "Earthworks" λέγονται όπου ο καμβάς του έργου είναι το έδαφος και οι μπογιές είναι φυτά. Τα έργα μπορεί κανείς να τα θαυμάσει μόνο από ψηλά, δηλαδή από κάποιο ύψος. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτών των έργων είναι ότι δεν κρατάνε για πολύ μεγάλο διάστημα.
Εξαίρεση αποτελεί το πορτραίτο της Amelia Earhart στο Atchison, Kan, μόνιμο έργο του Herd φτιαγμένο από γρασίδι και πέτρα. Ο 64χρονος Herd είναι γνωστός για τις τεράστιες εικόνες που δημιουργεί σκάβοντας, φυτεύοντας και γενικώς σκαλίζοντας τη γη.Το πρώτο του έργο ήταν το πορτραίτο του Ινδιάνου Αρχηγού Santana  στο Kansas το 1981. Το έργο καταλάμβανε 647,5 στρέμματα, δηλαδή 160 acres!!!Ο Herd έχει δημιουργήσει 35 Earthworks ανά τον κόσμο και το έργο του εμπνέει πολλούς καλλιτέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου