Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Πόλεις που επηρέασαν όλο τον κόσμο - 1η ανάρτηση

Αλήθεια ποιες πόλεις επηρέασαν την ιστορία όλου του κόσμου; Τα κριτήρια μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβή ή μετρήσιμα, όμως κάποιες πόλεις αποτέλεσαν μαγνήτη των τεχνών, της φιλοσοφίας, της θρησκείας, του εμπορίου και έστειλαν τη λάμψη τους παντού. Φυσικά η Αθήνα είναι στην πρώτη θέση.

1. ΑΘΗΝΑ. Πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει ως το 3.200 π.Χ. Η Αρχαία Αθήνα, μια περιτοιχισμένη πόλη, ήταν μία πανίσχυρη πόλη-κράτος, που αναπτύχθηκε παράλληλα με το λιμάνι της, το οποίο αρχικά ήταν το Φάληρο και αργότερα ο Πειραιάς. Κέντρο των τεχνών, της γνώσης και της φιλοσοφίας, έδρα της Ακαδημίας του Πλάτωνα και του Λυκείου του Αριστοτέλη, αναφέρεται ευρέως ως λίκνο του Δυτικού πολιτισμού και γενέτειρα της δημοκρατίας, κυρίως λόγω της επίδρασης των πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων της κατά τους 5ο και 4ο αιώνες π.Χ. στο υπόλοιπο της τότε γνωστής Ευρωπαϊκής ηπείρου. Διάσημοι κάτοικοί της ήταν και ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Σόλωνας και ο Περικλής.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΘΗΝΑΗ κληρονομιά της κλασικής εποχής είναι ακόμη ολοφάνερη στην πόλη, εκπροσωπούμενη από αρχαία μνημεία και έργα τέχνης, με περιφημότερο όλων τον Παρθενώνα, που θεωρείται βασικό ορόσημο του αρχαίου Δυτικού πολιτισμού. Στην πόλη διατηρούνται ακόμη Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μνημεία, καθώς και μικρός αριθμός Οθωμανικών μνημείων. Στην Αθήνα βρίσκονται δύο Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Ακρόπολη και η μεσαιωνική Μονή Δαφνίου.
Αξιοθέατα της νεότερης εποχής, χρονολογούμενα από την καθιέρωση της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους το 1834, περιλαμβάνουν τη Βουλή των Ελλήνων (19ος αιώνας) και την Τριλογία της Αθήνας, αποτελούμενη από την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία. Η Αθήνα φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ2. ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ( 2.00 π.Χ.), πόλη στο κεντρικό Ισραήλ, υπήρξε τόπος προσκυνήματος και λατρείας για τους Χριστιανούς, τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους από τη Βιβλική εποχή. Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβαλλόμενη από έναν οχυρωμένο τοίχο και διαιρεμένη σε τέσσερις συνοικίες: την αρμένικη, την χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή.  Αξιοθέατα της αποτελούν το Κάστρο (24 π.Χ.), ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιακώβου του 12ου αιώνα, το Όρος του Ναού (Χαράμ αλ-Σαρίφ), το τέμενος Αλ-Ακσά (705–715), ο Τρούλος (ή Θόλος) του Βράχου, το Δυτικό τείχος ή αλλιώς "τείχος των δακρύων", το Φρούριο Αντωνία, ο Ναός του Πανάγιου Τάφου, ο κήπος της Γεσθημανής, οι Τάφοι των Βασιλέων και το Όρος των Ελαιών.
(Πληροφορίες από wikipedia.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου