Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Κίνημα... No Poo!

Η Εύα, μετά από την επίσκεψή της στη Σουηδία, μου μίλησε για μια τάση που αντιλήφθηκε στη Στοκχόλμη, το "No Poo". Έψαξα λίγο το όλο θέμα και κατάλαβα οτι είμαι πολύ πίσω τελικά... Τελευταία, (και στην Ελλάδα), όλο και περισσότερες γυναίκες αρνούνται να λούζουν τα μαλλιά τους με σαμπουάν. Πιστεύουν ότι πετώντας το σαμπουάν, μπορείς να έχεις τα μαλλιά που πάντα ονειρευόσουν. 
Αυτό λοιπόν είναι το κίνημα No-Poo. (No Shampoo). Και ναι!!! το ονομάζουν "κίνημα".
Tο να ακολουθήσεις την τάση του No-Poo δεν σημαίνει πως θα κυκλοφορείς με βρώμικα μαλλιά. Σημαίνει πως δεν εμπιστεύεσαι τις φόρμουλες των περισσότερων σαμπουάν και αντί αυτού προτιμάς άλλα εναλλακτικά και πιο φυσικά προϊόντα, όπως πχ. κάποια ήπια conditioner που κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικεύονται στον «βαθύ καθαρισμό, χωρίς να απογυμνώνουν την τρίχα από τις φυσικές τους ιδιότητες»
Κάποιες  πλένουν τα μαλλιά τους με baking soda ενώ πολλές είναι αυτές που αντικατέστησαν το σαμπουάν τους με μία κουταλιά από πράσινο σαπούνι και λίγο λάδι καρύδας.

«Όταν λούζεσαι με σαμπουάν, τα μαλλιά σπάνε και γίνονται πιο λεπτά, πιο αδύναμα και λιγότερο λαμπερά», υποστηρίζει o διάσημος hair-stylist Σαζ Ντιν.


«Όχι μόνο αυτό, αλλά είναι αλήθεια πως τα χημικά των σαμπουάν αφήνουν υπολείμματα που μακροχρόνια αποδυναμώνουν τη φυσική λιπαρότητα των μαλλιών και τα κάνουν να δείχνουν ξηρά και άτονα».
Από την άλλη, εξίσου πολλοί είναι οι εχθροί του κινήματος: ο hair-stylist Ρικάρδο Ρόχας, θεωρεί πως ακόμη και λίγες εβδομάδες λουσίματος χωρίς σαμπουάν δεν συστήνονται για τα υγιή μαλλιά. Τονίζει μάλιστα πως οι περισσότερες γυναίκες που είδαν την ποιότητα των μαλλιών τους να βελτιώνεται αφότου υπέκυψαν στο trend, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούσαν λάθος για τον τύπο των μαλλιών τους προϊόντα εξαρχής.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, σύμφωνα με τον Ρόχας, είναι να ρωτήσεις τη γνώμη του κομμωτή σου, που θεωρείται και ο πλέον κατάλληλος για να σου προτείνει τα προϊόντα που ταιριάζουν στο δικό σου τύπο μαλλιών.  
Βέβαια, οι κομμωτές γενικότερα συμφωνούν πως το καθημερινό λούσιμο με σαμπουάν είναι καταστροφικό. «Για παράδειγμα, αν έχεις κανονικά μαλλιά, το να τα πλένεις δύο φορές την εβδομάδα αρκεί - η μέθοδος αυτή βοηθά και στη φρεσκάδα και στη λάμψη τους», λέει ο Ρόχας.
Η δερματολόγος Ελίζαμπεθ Φίλιπς καταλήγει πως «μόνο μειονεκτήματα υπάρχουν στο να μην χρησιμοποιείς σαμπουάν. Το να παραμένει η τρίχα καθαρή είναι καθοριστικό για τα υγιή μαλλιά».
Προσωπικά δεν σας συστήνω να ακολουθήσετε τη μιά η την άλλη τάση! 
Δικές σας οι τρίχες, πάρτε τις αποφάσεις σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου