Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Πόλεις που επηρέασαν όλο τον κόσμο - 2η ανάρτηση

Αλήθεια ποιες πόλεις επηρέασαν την ιστορία όλου του κόσμου; Τα κριτήρια μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβή ή μετρήσιμα, όμως κάποιες πόλεις αποτέλεσαν μαγνήτη των τεχνών, της φιλοσοφίας, της θρησκείας, του εμπορίου και έστειλαν τη λάμψη τους παντού. Φυσικά η Αθήνα είναι στην πρώτη θέση. Αθήνα - Ιεροσόλυμα είναι στην ανάρτηση της 1ης Οκτωβρίου 2015.

1. ΑΘΗΝΑ
2. ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ


3. ΜΕΚΚΑ ή Μάκκα είναι πόλη της Σαουδικής Αραβίας και αποτελεί την ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων. Σύμφωνα με την Ισλαμική πίστη οι πιστοί πρέπει να στρέφονται προς τη Μέκκα για να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις (Ναμάζ). Όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα προς την Κάαμπα στη Μέκκα. Ο προφήτης των Μουσουλμάνων, ο Μωάμεθ, γεννήθηκε στη Μέκκα το 570 Κ.Χ. Πιστεύεται ότι το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, το Κοράνι, δόθηκε από τον Θεό στον προφήτη Μωάμεθ το 610 Κ.Χ. στη Μέκκα.


Αποτέλεσμα εικόνας για Rome4. ΡΩΜΗ : Η σημερινή πρωτεύουσα της Ιταλίας είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι' αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία της, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη». Το ιστορικό της κέντρο έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ορισμένα από τα σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της Ρώμης είναι τα παρακάτω:
  • Το Κολοσσαίο, επιβλητικό αμφιθέατρο της αρχαιότητας χωρητικότητας 50.000 θεατών.
  • Το Πάνθεον, ναός αφιερωμένος στους θεούς της Αρχαίας Ρώμης, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια της αρχαιότητας.
  • Η Καπέλα Σιξτίνα με αναγεννησιακές τοιχογραφίες και τη διάσημη οροφή του Μιχαήλ Άγγελου.
  • Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εκεί διεξάγονται οι σπουδαιότερες παπικές λειτουργίες, καθώς χωράει πάνω από 60.000 πιστούς.
Αποτέλεσμα εικόνας για RomeΗ Ρώμη ήταν η πρωτεύουσα διαδοχικά στο Ρωμαϊκό Βασίλειο, τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και τελικά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην ακμή της η επιρροή της επεκτεινόταν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και τις ακτές της Μεσογείου, ενώ ο πληθυσμός της υπολογίζεται ότι ξεπέρασε κατά πολύ το ένα εκατομμύριο. Με την μετάβαση στον Χριστιανισμό απέκτησε και θρησκευτική σημασία και καθιερώθηκε ως η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας.

Πως μας επηρέασε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία;
1. Ο Ρωμαϊκός κόσμος, βασισμένος στον Ελληνικό πολιτισμό, πορεύεται ως Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός και η ανθρωπότητα βιώνει την "παγκοσμιοποίηση". Κάτω από την κυριαρχία της ενώνονται λαοί με διαφορετική κουλτούρα, γλώσσα, θρησκεία, ήθη και έθιμα.
2. Μέσα στην έννοια του Ρωμαϊκού Δικαίου υπάγεται η έννοια του "Πολίτη του Κόσμου", του ανθρώπου - πέρα από τη γλώσσα, θρησκεία ή την καταγωγή - έχει δικαίωμα να ζήσει σύμφωνα με τις επιλογές του.
3. Στις τέχνες έχουμε τη σύζευξη ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών μορφολογικών στοιχείων και εκφραστικών τάσεων. Στην ποίηση, ο Βιργίλιος άφησε έργο αντάξιο του Ομήρου.
4. Στο χώρο των επιστημών εξέχουσα θέση καταλαμβάνει η ιατρική και έπειτα η ιστορία, η γεωγραφία και η ρητορική. Η αρχιτεκτονική, εκτός από μια σημαντική μορφή τέχνης, αναδεικνύεται σε εξελισσόμενη επιστήμη καθώς στρέφεται στην κατασκευή κοινωφελών έργων: υδραγωγεία, δρόμους (Εγνατία Οδός), κατασκευές τεράστιων θόλων βασισμένων σε αρχές της στατικής που εφαρμόζονται ακόμα και σήμερα.
5.Φιλοσοφία: ο Στωικισμός γεννήθηκε στην Αθήνα ενσαρκώθηκε όμως στη Ρώμη. Στωική φιλοσοφία είναι η συμφωνία ανάμεσα στο πνεύμα και στην ύλη. Είναι το να ζει κανείς σύμφωνα με το πνεύμα, σύμφωνα με το νόμο, με την ελεύθερη βούλησή του και τη δική του ευθύνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου