Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Αυτοκίνητα Tesla (Model X) και Porsche (Mission E)


Πολυαναμενόμενη άφιξη το νέο αυτοκίνητο Model X της πρωτοπόρου Tesla που εγκαινιάζει μια καινούρια εποχή στο χώρο του αυτοκινήτου. Το εξαθέσιο ή επταθέσιο SUV εντυπωσιάζει με τον φουτουριστικό σχεδιασμό του. Κάποιες από τις καινοτομίες του είναι:

1. Οι «falcon-wing» πόρτες (ανοίγουν προς τα πάνω) χρησιμοποιούν αισθητήρες για την αποφυγή χτυπημάτων σε εμπόδια (όπως η οροφή ενός γκαράζ). Ο σχεδιασμός τους μάλλον αφορά γονείς με μικρά παιδιά που πρέπει να τα τοποθετήσουν στη θέση τους.
2. Το σύστημα βιολογικής προστασίας ενεργοποιεί σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα, γεμίζοντας την καμπίνα με αέρα «ιατρικής ποιότητας».
3. Το πανοραμικό παρμπρίζ το οποίο επεκτείνεται και στον ουρανό του αυτοκινήτου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομμάτι τζαμιού που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε αυτοκίνητο.
4. Σύμφωνα με την εταιρεία το όχημα θα βελτιώνεται συνεχώς, μέσω λογισμικού που θα μεταδίδεται/ αναβαθμίζεται ασύρματα (!), εδώ μιλάμε για λειτουργία αυτόματου πιλότου;

Το Model X διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες και μπορεί να ταξιδέψει 400 χλμ με μία φόρτιση.
Το κόστος του ανέρχεται στα 144.000 δολάρια ενώ το 2017 αναμένεται να κυκλοφορήσει και μια φθηνότερη έκδοση.
Όσον αφορά τις επιδόσεις του, το 4x4 της Tesla μπορεί να πάει από το 0 στα 96 χλμ/ ώρα μέσα σε 3,2 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του είναι 250 χλμ ώρα. Οι αισθητήρες του περιλαμβάνουν κάμερες, ραντάρ και σόναρ, προς εξυπηρέτηση των αυτομάτων συστημάτων του (οδήγηση, φρενάρισμα). Οι πόρτες του μπορούν να ανοίξουν με κενό μόλις 30 εκατοστών σε κάθε πλευρά, ενώ υπάρχει οθόνη αφής 17 ιντσών για τον έλεγχο των συστημάτων του.

 
Η εταιρεία υποστηρίζει πως περίπου 25.000 πελάτες έχουν προβεί σε προπαραγγελίες, ενώ αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το Model X θα γίνει επιτυχία, καθώς θα θεωρείται σύμβολο status.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες και να το παραγγείλετε ΕΔΩ.

Φυσικά οι ανταγωνίστριες εταιρίες δε θα μείνουν άπραγες. Ήδη η Porsche αποκάλυψε στην Διεθνή έκθεση αυτοκινήτου στην Frankfurt 2015 το The Mission E, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα μπορεί να ταξιδεύει για περισσότερο από 500km (310 miles) με μια μόνο φόρτιση. Η μπαταρία του Mission E φορτίζει κατά 80% σε μόλις 15 λεπτά ενώ σε αυτό το επίπεδο, παρέχει αυτονομία 400 χιλιομέτρων! Οι επιδόσεις της μηχανής είναι αντάξιες του ονόματος της Porsche ενώ το νέο όχημα θα διαθέτει κάμερα σάρωσης προσώπου και την ικανότητα να δημοσιεύει κανείς ενημερότητες στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου