Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Κρασάτο χταπόδι και πληγούρι

Τη συνταγή αυτή την έχω ξαναγράψει αλλά επειδή κάποιοι τη ζήτησαν και δεν τη βρήκαν στις προηγούμενες αναρτήσεις, την ξαναπαρουσιάζω. Τα υλικά είναι για 4-5 κανονικές μερίδες. Αν θα το κάνετε για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, επειδή θα υπάρχουν και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, μπορεί να πάρουν μεζέ έως και 8 άτομα.

Υλικά: 1- 1,2 κιλά χταπόδι ή πλοκάμια , κρασί κόκκινο, κόκκους πιπεριού, φύλλο δάφνης
            Πλιγούρι, φιδές, κρεμμύδι, 1/2 κύβος λαχανικών Knorr, λάδι

Αποτέλεσμα εικόνας για χταποδι κρασατοΕκτέλεση: Κόβω το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια. Το βάζω μέσα στη χύτρα και σε μέτρια φωτιά περιμένω να "βγάλει το νερό του" (5-7 λεπτά). Μόλις δούμε ότι δε βγάζει άλλο νεράκι, προσθέτω 1 με 1,5 ποτήρι κόκκινο κρασί (προσέχω να μην το σκεπάζει το χταπόδι), κόκκους μαύρου πιπεριού, 1 φύλλο δάφνης και κλείνω τη χύτρα. Από τη στιγμή που σφυρίζει η χύτρα, χαμηλώνω την εστία στο 1 και σε 20 λεπτά είναι έτοιμο. Αν η σαλτσούλα δεν είναι χυλωμένη τότε σιγοβράζω για 5 λεπτά ακόμα με ανοιχτό καπάκι. Αφαιρώ το φύλλο δάφνης και με τρυπητή κουτάλα βγάζω τα περισσότερα πιπέρια.

Αποτέλεσμα εικόνας για πλιγούρι με φιδεΓια το πλιγούρι: Αφού τσιγαρίσω ένα μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σπάω σε μικρά κομμάτια 1-2 "κουλούρες" φιδέ και όταν πάρουν χρώμα προσθέτω 1,5 φλιτζάνι πλιγούρι, 3 φλιτζάνια νερό, 1/2 κύβο Knorr. Μόλις πάρει βράση, αφαιρώ την κατσαρόλα από την εστία, τοποθετώ μια πετσέτα κάτω από το καπάκι της κατσαρόλας και σε 10 λεπτά είναι έτοιμο(πρέπει να έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά και να είναι τραγανό).                                                                                                                      

Σερβίρισμα: Συνήθως τοποθετώ σε στρογγυλή πιατέλα το πληγούρι και από πάνω το χταπόδι με τη σάλτσα του. Όμως όταν κάνω μεγαλύτερες ποσότητες ή όταν δεν είμαι σίγουρη ότι θα φαγωθεί όλο, προτιμώ να τα σερβίρω χωριστά ή πλάι-πλάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου