Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Κυτταρίτιδα - συνηθείστε την επιτέλους

Αποτέλεσμα εικόνας για θαλασσα μπάνιοΤα θαλάσσια μπάνια έχουν αρχίσει. Τα γυμναστήρια έχουν γεμίσει κόσμο. Ξαφνικά διαπιστώνεις ότι πρέπει να κάνεις ένα σωρό προετοιμασίες προκειμένου να φαίνεσαι αξιοπρεπής με το μαγιώ σου. Αν είσαι άντρας, με μια δίαιτα, ένα καινούριο μαγιώ και προχωράς. Αν είσαι γυναίκα μάλλον θες χρόνο και χρήμα. Υπάρχει μια ολόκληρη αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που προσβλέπει στο πορτοφόλι σου και πατάει στις ανασφάλειες που σου έχουν δημιουργηθεί από τα ανόητα κοινωνικά "πρότυπα".
Τα ευκολάκια της προετοιμασίας είναι η αποτρίχωση και τα νύχια. Με μια σωστή διατροφή και λίγο ιδρώτα από φυσική δραστηριότητα θα βοηθήσουν στο να είσαι σε καλύτερη φόρμα. Πας να αγοράσεις μαγιώ και ο προβολέας των φώτων πέφτει πάνω στην κυτταρίτιδά σου. Η εικόνα του πορτοκαλένιου σου μπουτιού σε χαλάει. Φεύγεις χωρίς μαγιώ. Πας για αγορά κρέμας ή για μασάζ. Επειδή δεν πρόκειται να απαλλαγείς από την κυτταρίτιδά σου καλύτερα να την αποδεχτείς (κι εσύ και όλοι οι υπόλοιποι), γιατί:  

Κυτταρίτιδα ίσον γυναίκα. Πώς είναι γυναικεία χαρακτηριστικά το στήθος, η μέση και τα ψωμάκια ... ε, έτσι είναι και η κυτταρίτιδα. Δεν το λέω εγώ, αλλά ο Max Lafontan, ανώτερος ερευνητής του Inserm, του Γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας και ειδικός στους λιπώδεις ιστούς. Τουλάχιστον οκτώ στις δέκα γυναίκες επηρεάζονται από αυτού του είδους το λίπος, που συχνότερα βρίσκεται στους γλουτούς, τους μηρούς και το στομάχι. Είναι ένα χρήσιμο απόθεμα ενέργειας στην περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού. «Η ανατομία του γυναικείου δέρματος είναι διαφορετική από εκείνη των ανδρών» λέει ο Lafontan. «Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν τα λιποκύτταρα διογκώνονται και αρχίζουν να διαταράσσουν την όμορφη ομοιογένεια του ιστού». Δοκιμάζοντας μηχανήματα που υπόσχονται λύση στο θέμα κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Δεν υπάρχει τίποτα συγκλονιστικό με αυτά τα μηχανήματα, γιατί ο λιπώδης ιστός ακόμα κι αν τον διαταράξεις για λίγο, θα μετεγκατασταθεί αμέσως μόλις σταματήσει η θεραπεία».

Όταν προσπαθείς να κάνεις την κυτταρίτιδα να εξαφανιστεί είναι σαν να κυνηγάς κάποιον σε κυλιόμενο διάδρομο· δεν βγάζει πουθενά, παίρνει όλη την ενέργειά σου και αδειάζει το πορτοφόλι σου.

Η κυτταρίτιδα υπήρχε από πάντα αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια ασχολούμαστε μ' αυτήν σα να είναι πρόβλημα. Μάλιστα τον 17ο αιώνα αποθανατίστηκε η ιδανική ομορφιά στον πίνακα The Three Graces (Οι Τρεις Χάριτες). Ο Ρούμπενς αισθητικοποιεί το δέρμα που μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού στον πίνακά του Ακόμα και η λέξη «κυτταρίτιδα» είναι "πρόσφατη". Επινοήθηκε στη Γαλλία, στα τέλη του 19ου αιώνα. Πρώτη φορά εμφανίστηκε το 1873, στο γαλλικό ιατρικό λεξικό Littré & Robin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου