Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ψυγεία αλληλεγγύης

public-street-fridge-for-homeless-india-8
Καθημερινά σπαταλάμε πόρους και καθημερινά υπάρχουν άνθρωποι που τους έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα μιλάω για μερίδες φαγητού που περισσεύουν και μετά από 2-3 μέρες τις πετάμε στα σκουπίδια ή  στην καλύτερη περίπτωση ταΐζουμε τα αδέσποτα της γειτονιάς μας. Υπάρχουν άνθρωποι που θα ήταν ευγνώμονες αν τους δίναμε το περίσσευμά μας.

Κάπως έτσι σκέφτηκε και μια επιχειρηματίας εστιατορίου στο Kochi της Ινδίας, όταν αντίκρισε μια άστεγη να ψάχνει στα σκουπίδια για τροφή. Η  Minu Pauline συνειδητοποιώντας ότι το εστιατόριό της (Pappadavada) πετούσε αρκετές μερίδες φαγητού κάθε μέρα, αποφάσισε να τοποθετήσει ένα ψυγείο έξω από το εστιατόριο όπου όλες οι περισσευούμενες μερίδες θα τοποθετούνταν εκεί. Έτσι όλοι οι άστεγοι ή οι μη έχοντες τη δυνατότητα εύρεσης φαγητού θα μπορούν να πάρουν ελεύθερα φαγητό. Το ψυγείο είναι 24 ώρες/7 ημέρες ανοιχτό και ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Το ψυγείο γεμίζει και από προσφορές άλλων εστιατορίων καθώς επίσης και από ιδιώτες. Η ίδια η Pauline αφήνει 75-80 μερίδες φαγητού κάθε μέρα!

insta33

Σ' ένα άλλο μέρος του κόσμου, στο Galdakao της Ισπανίας, το "ψυγείο της αλληλεγγύης" έχει τοποθετηθεί σε κεντρικό μέρος της πόλης. Η ιδέα είναι να μην πετιούνται φαγητά. Το άχρηστο του ενός είναι χρήσιμο για τον άλλο. Εστιατόρια και κάτοικοι της πόλης είναι αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν την οικονομική κρίση και την κατασπατάληση της τροφής. Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν φαγητό και όλοι έχουν δικαίωμα να πάρουν ότι χρειάζονται από το κοινό ψυγείο.
Προϋπόθεση για τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι να μην είναι ληγμένα και για τα σπιτικά να υπάρχει σημείωση σχετικά με τα υλικά που περιέχουν. Απαγορεύεται η τοποθέτηση νωπών κρεάτων, ψαριών και αυγών.
Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 εξοικονομήθηκαν 300 κιλά τροφίμων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου