Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Το ιστορικό ελληνικό περίπτερο


Είδος προς εξαφάνιση; Τα περίπτερα αποτελούν ιστορικό χαρακτηριστικό της αστικής ζωής στην Ελλάδα και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της Αθήνας.
Τα πρώτα περίπτερα έκαναν την εμφάνιση τους στις αρχές του 20ου αιώνα, ως ελάχιστη μορφή οικονομικής βοήθειας προς τους τραυματίες και τους ανάπηρους των συνεχιζόμενων πολέμων στους οποίους συμμετείχε, η Ελλάδα.Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο κατασκευάστηκε στην οδό Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911 όμως τα περίπτερα είχαν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε αστικά κέντρα της περιφέρειας μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 με την Τουρκία. Λίγα χρόνια μετά, το Σεπτέμβρη του 1922, απέκτησαν χαρακτήρα ευεργετήματος, το οποίο παραχωρήθηκε  κατ’ αποκλειστικότητα στην «Πανελλήνιον Ένωσιν Τραυματιών Πολέμου 1912-1921», δηλ. σε αναπήρους και θύματα πολέμου.
 
Τα πρώτα περίπτερα ήταν μικρά καπνοπωλεία. Τα προϊόντα που πωλούσαν πλήθαιναν σιγά-σιγά για να φτάσουν να συμπεριλάβουν τις εφημερίδες αλλά και το πρώτο φιλολογικό περιοδικό, «Ίρις». Μετά το 1940, προστέθηκαν και οι καραμέλες, οι σοκολάτες, οι τσίχλες, τα αναψυκτικά. Έτσι αλλάζει η όψη τους, γίνονται ομοιόμορφα, ομοιόχρωμα και με ίδιες διαστάσεις για όλη την Ελλάδα (1.30 x 1.50). Αποκτούν ρολά και ψυγείο για τα αναψυκτικά. Ωστόσο, τα τσιγάρα ήταν το βασικό προϊόν που στήριξε το περίπτερο επί δεκαετίες, καθώς είχε αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, γεγονός που λειτούργησε στην αρχή ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός για να εξασφαλίζει το κράτος έσοδα από την πώληση του καπνού.

Το 1971 αλλάζουν τα πράγματα και αναγνωρίζονται και αποκτούν δικαιώματα οι ενοικιαστές περιπτέρων ως τάξη επαγγελματιών ενώ το 1980 αρχίζει να παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος στα περίπτερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το 2006 οι διαστάσεις των περιπτέρων αυξάνονται κατά 20 πόντους (1,50 x 1,70).
Το 2012  και το 2014 ήρθαν οι μεγάλες αλλαγές: τα περίπτερα θεωρούνται δημοτική περιουσία και οι άδειες χορηγούνται μέσω δημοπρασιών. Αφήνουν το 30% σε ΑΜΕΑ και πολύτεκνους (κοινωνική πολιτική το λένε).Υπάρχουν και άλλες αλλαγές που δε θα τις αναφέρω.
Τα στοιχεία που αφορούν το σήμερα μας λένε ότι άλλες εμπορικές δομές έχουν πάρει την πελατεία του ελληνικού περίπτερου και καθώς μικραίνει ο τζίρος τους, ολοένα και περισσότερα περίπτερα κλείνουν. 
6.000 περίπτερα έβαλαν λουκέτο την πενταετία 2010 - 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου