Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Πεστίλη φρέσκων φρούτων - Υγιεινή και νόστιμη παρασκευή

Αποτέλεσμα εικόνας για fruit leatherΣτο κατάστημα ξηρών καρπών που ψωνίζω, βρέθηκα μπροστά σε κάτι φρουτένια ρολά που μου κίνησαν την περιέργια. Πεστίλη βερύκοκου λέγονται (από το τούρκικο pestil) και παρασκευάζονται από φρέσκα βερύκοκα όπου μετά από μια διαδικασία γίνονται ρολό και χρησιμοποιούνται τόσο στη μαγειρική (π.χ. σε ρολό κρέτος) όσο και στη ζαχαροπλαστική (π.χ. μέσα σε κέικ) όπως και τα αποξηραμένα φρούτα. Μπορείς όμως να τα κόψεις ρολάκια και να γίνουν το τέλειο σνάκ (πλούσια σε κάλιο και φυτικές ίνες) για παιδιά και για μεγάλους! Σε επόμενη ανάρτηση θα σας γράψω συνταγές.

Αποτέλεσμα εικόνας για fruit leatherΠρόκειται για μια πολύ παλαιά τεχνική του πως συντηρείς τα φρέσκα φρούτα: αλέθεις σε πολτό, απλώνεις σε λεπτή στρώση και τα αποξηραίνεις. Ετσι φτιάχνεις ένα φρουτένιο φύλλο, με χρώμα και γεύση φυσικού φρούτου, το οποίο είναι μαλακό, διπλώνεται, τυλίγεται, κόβεται, όπως ένα μαλακό δέρμα (fruit leather το λένε οι Άγγλοι).
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο φρέσκο φρούτο θέλουμε. Η παρασκευή που έφτιαξα ήταν με βρασμένα φρούτα όμως γίνεται και με ωμά.

Υλικά: 1 κιλό φρέσκα καθαρισμένα φρούτα, 1κουταλιά σούπας χυμο λεμονιού

Ο χυμός του λεμονιού βοηθά να μην μαυρίσουν τα λευκά φρούτα ή να διατηρηθεί το έντονο χρώμα των κόκκινων φρούτων.
Παρασκευή: Χωρίς ίχνος ζάχαρης και νερού βράζουμε τα φρούτα με το λεμόνι σε χαμηλή φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα έως ότου μαλακώσουν. Τα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ και έτσι φτιάχνουμε ένα φρουτένιο σιρόπι παχύρευστο και νοστιμότατο.
Συμβουλή: Αν θέλετε να αρωματίσετε τον πολτό με ροδόνερο, ανθόνερο ή όποιο άλλο υγρό, προσθέστε το στο τέλος στην κατσαρόλα. Αν βάλετε φρέσκα μυρωδικά για άρωμα, πχ αρμπαρόριζα, βάλτε τα φύλλα στην αρχή και μετά αφαιρέστε τα.
 Αποτέλεσμα εικόνας για fruit leatherΣτρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ρηχά ταψάκια και στρώνουμε το μίγμα σε λεπτή στρώση (περίπου 250γρ έως 350γρ πολτού σε κάθε ταψί). 

ΠΡΟΣΟΧΗ:
- να μην φτάσει μέχρι τα όρια του χαρτιού και τρέξει έξω
- να μην είναι παχειά στρώση αλλά ίσα να κρύβεται η διαφάνεια του χαρτιού

Συμβουλή: Μπορούμε να προσθέσουμε ξερά τριαντάφυλλα ή ξηρούς καρπούς λεπτοτριμμένους ή σποράκια (σουσάμι) πάνω στον υγρό πολτό.

Τοποθετώ τα ταψάκια στο φούρνο στην χαμηλότερη θερμοκρασία αέρα για αρκετές ώρες (όλο το βράδυ;) και τα βγάζω όταν ακουμπώντας το δεν κολλάει στο δάχτυλο.

Συμβουλή: Αν δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε άμεσα, τυλίξτε το σε ρολό στο χαρτί ή σε διάφανη μεμβράνη και φυλάξτε το σε δοχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου