Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

"Κρητικό ίαμα" για τον καιρό της γρίπης

Όταν έχεις μεγαλώσει σε ελληνική οικογένεια ξέρεις πως να χρησιμοποιείς τα χείλη σου για να μετρήσεις τον πυρετό, ξέρεις από διάφορα βότανα που κάνουν καλό στον κοιλόπονο, ξέρεις συνταγές για να κάνεις αλοιφές για εντριβές. Ανάλογα και με τη τοπογεωγραφία της κάθε περιοχής και τα βότανα που δίνει το κάθε χώμα, οι παλαιότεροι έφτιαχναν τα δικά τους γιατρικά. Αυτά τα "κοινά μυστικά" έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας καθώς η επιστήμη προχωράει και καινούριες θεωρίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε περιοχές της Κρήτης έδειχναν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα, δηλαδή ήταν ανθεκτικοί στο κρυολόγημα και στη γρίπη. Η ευεργετική δράση επιλεγμένων αρωματικών βοτάνων στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού οδήγησε τους ερευνητές στο επόμενο βήμα. Μέσα από πολυετείς δοκιμές, η έρευνα ανέδειξε ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων από 3 αρωματικά βότανα, Coridοthymus Capitatus, Salvia Fruticosa και Origanum Dictamnus, σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που λειτουργεί συνεργικά. Ακολούθησε κλινική δοκιμή σε ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων του αναπνευστικού, με ευεργετικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Ethopharmacology, έδειξαν για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος έναντι ιογενών λοιμώξεων, μειώνοντας δραματικά το ιικό φορτίο και τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από ιούς.

Έτσι κατασκεύασαν το "Κρητικό Ίαμα" (Cretan Iama). μια κάψουλα που περιέχει φασκόμηλο, θυμάρι, δίκταμο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι κάψουλες έχουν ισχυρή αντιική δράση και τις βρίσκουμε στο φαρμακείο σε συσκευασία των 14 κάψουλων προς 9 ευρώ!Το νέο σκεύασμα, παράγεται από την ελληνική φαρμακευτική Olvos Science, σε συνεργασία με τον αγροτικό συνεταιρισμό Ρεθύμνου, σε ελεγχόμενη καλλιέργεια, υπό την αυστηρή εποπτεία των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τη σταθεροποίηση των συστατικών του φαρμάκου.
  

Στην έρευνα έλαβαν μέρος οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κρήτης, κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής κ ΠΦΥ, κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, κ. Στέργιος Πυρίντσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας και κ. Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου