Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Τέλος εποχής για τα Sante

Τίτλοι τέλους για το θρυλικό Sante. «Το τσιγάρο που τύλιξε στον καπνό του επτά δεκαετίες νεοελληνικού βίου, το τσιγάρο που κέντρισε την ευαισθησία των εραστών της Τέχνης και της Ζωής, το τσιγάρο που συντρόφευσε θερμά τις προσωπικές στιγμές εκατομμυρίων καπνιστών εξελίχθηκε σε ζωντανό θρύλο που κάθε μέρα γίνεται νεότερος. 15 συγγραφείς εμπλέκονται στο μύθο του Sante. Και μέσα από το κατακόκκινο πακέτο ανασύρουν γεύσεις και αρώματα εποχών, επιθυμίες και αισθήσεις, όνειρα και περιπέτειες μνήμης, αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες μιας σχέσης ιδιαίτερα προσωπικής όσο και ανέλπιστα συλλογικής»
Απόσπασμα από το βιβλίο «SANTE 15 συγγραφείς και ένα μυθικό τσιγάρο» (εκδόσεις ΙΑΝΟΣ).

Η ιστορία του Sante έχει ως εξής:
Το Sante κατοχυρώθηκε το 1931 από την εταιρεία Αφοί Κωνσταντίνου και κυκλοφόρησε με αξιοσημείωτη επιτυχία. H παραγωγή λάμβανε χώρα στο δημόσιο καπνεργοστάσιο στη Λ. Λένορμαν 220. Το Sante ήταν ένα από τα ιστορικότερα εμπορικά σήματα της ελληνικής καπνοβιομηχανίας και έπαψε να κυκλοφορεί πριν από λίγο καιρό. Πέραν του Sante η εταιρεία Αφοί Κωνσταντίνου παρήγε και τα σήματα "ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ" και "Αθηναϊκόν". Μαζί με τα Παλλάς του Κεράνη που έπαψαν να κυκλοφορούν το 2006 το Σαντέ ήταν παλαιότερα το πιο "αριστοκρατικό" ελληνικό τσιγάρο. Τα τσιγάρα Sante φέτος έκλεισαν τα 85 χρόνια κυκλοφορίας!!!
Στα τέλη του 1990 το Sante πέρασε στον Παπαστράτος ΑΒΕΣ, που έγινε το 2003 θυγατρική της αμερικανικής Philip Morris. H Philip Morris αντέστρεψε το S για να μην σχετίζεται το προϊόν της άμεσα με τη γαλλική λέξη santé που σημαίνει υγεία. (Τι Γιάννης Τι Γιαννάκης)

Το πρώτο πακέτο Sante είχε επάνω τη μορφή μιας γυναίκας που καπνίζει. Αριστερά έγραφε «Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αρ. 2373» και δεξιά «Πιστοποιητικόν Χημείου Εθνικού Πανεπιστημίου ότι περιέχει ελάσσονα νικοτίνην αρ.2373».
Όταν κυκλοφόρησαν τα τσιγάρα Santé πολλοί μιλούσαν για το ωραιότερο πακέτο της αγοράς ενώ πολλές εκδοχές ακούστηκαν για την ταυτότητας της γυναίκας που εικονιζόταν στο πρώτο πακέτο.Η εταιρεία ανέθεσε σε ζωγράφο την φιλοτέχνηση του πορτρέτου ενώ όλη η Αθήνα συζητούσε την εποχή εκείνη την ταυτότητά της. Η έμπνευση του ζωγράφου ήταν η αγαπημένη του, χωρίς ποτέ να αποκαλύψει το μυστικό του. Πολλοί μιλούν για κάποια γνωστή Αθηναία της καλής κοινωνίας που δεν επιτρεπόταν στο ζωγράφο να αποκαλύψει την ταυτότητά της. Κάποιοι θεωρούν ότι ήταν θεατρίνα ενώ μια άλλη εκδοχή που πολλοί έχουν υιοθετήσει, λέει ότι πρόκειται για τη Ζωζώ Νταλμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου