Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Μήπως είσαι "τοξικός" τύπος?

Συνεχώς γράφουμε και διαβάζουμε για τους "τοξικούς" ανθρώπους, για το πώς να τους αποφύγουμε, να τους απομακρύνουμε να τους «εξαφανίσουμε»  από τη ζωή μας. Μήπως όμως κι εμείς έχουμε κάποιες συμπεριφορές οι οποίες θεωρούνται τοξικές; 
Μήπως -αν το σκεφτούμε με ειλικρίνεια- υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τη ζωή μας? 
Μήπως είχαμε εμείς κάποια από τις παρακάτω τοξικές συμπεριφορές:


Συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε θύματα

Μια τοξική συμπεριφορά είναι να παραπονιόμαστε συνεχώς και να αισθανόμαστε πως είμαστε θύματα. Είναι μια τοξική στάση που μας ακινητοποιεί, μας κάνει να πιστεύουμε πως δεν έχουμε δύναμη να αγωνιστούμε και να οδηγήσουμε τη ζωή μας εκεί που θέλουμε.  Μόλις σταματήσουμε να κάνουμε συνεχώς παράπονα και αρνηθούμε να δούμε ξανά τον εαυτό μας σαν ένα μικρό άβουλο πλάσμα, θα αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες μας.

Τα παίρνουμε όλα προσωπικά

Το πώς αντιδρούν οι άλλοι σε σχέση με το άτομό μας, έχει να κάνει και με τις δικές τους εμπειρίες, τις δικές τους πληγές, τα δικά τους πιστεύω και τα δικά τους πρότυπα. 
Αν κάποιος πιστεύει ότι είμαστε ο καλύτερος ή ο χειρότερος άνθρωπος που έχει γνωρίσει, αυτό έχει να κάνει με τον ίδιο. Όλη η απογοήτευση, η στενοχώρια και ο πόνος προέρχονται επειδή παίρνουμε τα πράγματα τόσο μα τόσο προσωπικά. Είναι πιο αποτελεσματικό να αφήνουμε τον καθένα να έχει την άποψή του και να είμαστε εμείς οι καθοδηγητές μας.

Έχουμε έμμονες αρνητικές σκέψεις
Είναι δύσκολο να βρίσκεται κανείς με ανθρώπους που συνέχεια μιλάνε για τα άσχημα και τις καταστροφές που τους συμβαίνουν, τους είχαν συμβεί ή που θα τους συμβούν, που συνεχώς μιλούν για τα όσα έχουν υποφέρει. Κάποιοι αρνούμαστε να δούμε οτιδήποτε θετικό έχει η ζωή μας. Αν βλέπουμε μόνο τα αρνητικά πράγματα και κινούμαστε μόνο μέσα από αυτό το πρίσμα, οδηγούμαστε στη μοναξιά, στη μιζέρια και στην απώλεια των όσων ήδη έχουμε.

Δεν ελέγχουμε τα συναισθήματά μας


Η αδυναμία του να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας είναι τοξική συμπεριφορά. Όλοι γνωρίζουμε τέτοιους ανθρώπους που εκρήγνυνται με το παραμικρό ή βάζουν τα κλάματα ακόμα και μπρος στο πιο απλό πρόβλημα. Φωνάζουν στα ταμεία των σουπερμάρκετ και στις ουρές των τραπεζών, χάνουν τον έλεγχο με τα παιδιά τους γιατί έκαναν μια ζημιά κτλ. Κανείς δε θέλει να βρίσκεται κοντά σε τέτοιους ανθρώπους γιατί ποτέ δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν σε κάτι απρόοπτο.

Είμαστε σκληροί και άσπλαχνοι
Μια από τις πιο σοβαρές τοξικές συμπεριφορές. Το βλέπουμε κάθε μέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως οι άνθρωποι γίνονται κακοήθεις, σκληροί και ανάγωγοι.  Όλοι οι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες κακοκαιρίες και τρικυμίες στη ζωή και είναι καλό αυτό να το γνωρίζουμε πριν ακολουθήσουμε μια τέτοια τοξική συμπεριφορά.

Έχουμε μόνιμα ανάγκη για επιβεβαίωση


Το να θέλουμε συνεχώς να μας προσέχουν και να επιβεβαιώνουν την αξία μας γίνεται πολύ κουραστικό για τους άλλους. Αν χρειαζόμαστε να αποδεικνύουμε συνεχώς το πόσα αξίζουμε και πόσα έχουμε καταφέρει, πρέπει να γνωρίζουμε πως δε γινόμαστε μόνο κουραστικοί, αλλά και τοξικοί. Δε χρειάζεται να επιθυμούμε την επιτυχία για να εντυπωσιάσουμε τα πλήθη. Η επιτυχία μας είναι το ταξίδι, η διαδρομή, όσα θα μάθουμε και όσα θα βοηθήσουμε τους άλλους να μάθουν.

Αν αισθάνεσαι ότι κάτι από τα παραπάνω μπορεί να σε αντιπροσωπεύει, να ξέρεις πως δεν είσαι μόνος/η σου.  Όλοι παλεύουμε κάθε μέρα με τις εμμονές μας, τους φόβους και την αβεβαιότητά μας. Αν αναγνωρίσουμε οτι κάτι δεν πάει καλά με τον χαρακτήρα μας, πρέπει να προσπαθήσουμε να τον βελτιώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου