Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Λεξικό γεύσεων!

Έχω ξανακάνει ανάρτηση με το ίδιο θέμα, όμως οι λέξεις που έχουν να κάνουν 
με γεύση, φαγητό και μαγειρική, εισβάλουν στην καθημερινότητά μας, και δεν έχουν τελειωμό...
Τι είναι το ταρτάρ και τι εννοούν όταν λένε… πίρι-πίρι; 

Μας πήρε κάποια χρόνια να μάθουμε τι ακριβώς είναι το σούσι και να ξεχωρίσουμε το νιγκίρι από το μάκι... 
Όσο εξπέρ κι αν είμαστε στα σουτζουκάκια και το πιτόγυρο, κάποια πράγματα μας διαφεύγουν και δεν θέλουμε να μας πούν και άσχετους.
Λοιπόν ξεκινάμε...

Αν κρουτ Τύλιγμα και ψήσιμο του κρέατος μέσα σε ζύμη σφολιάτας.
Αντιπάστο Το ορεκτικό α λα ιταλικά.

Γκαλαντίν Ψαχνά κομμάτια από ψάρι ή κάποιο κρεατικό αναμιγνύονται με ένα είδος κιμά, που περιέχει αβγά, μπαχαρικά και άλλα. Όλα αυτά πιέζονται, ώστε να αποκτήσουν συμμετρικό σχήμα ψήνονται και τελικά σερβίρονται κρύα, σαν ορεκτικό. 
Γκαράμ Μαζάλα Ινδικό μείγμα από μπαχαρικά με κόλιανδρο, κουρκουμά, πιπέρι, γαρύφαλλο, κανέλα, κύμινο και πιπερόριζα.


Γουακαμόλε Ντιπ με βάση το αβοκάντο που παρασκευάζονταν από τους Αζτέκους ήδη από τον 16ο αιώνα.

Εσκαλόπ Λεπτά κομμάτια κρέατος ή κοτόπουλου.

Ζουλιέν Τρόπος κοπής των λαχανικών, όπως καρότα, κολοκυθάκια, παντζάρια, πράσα, σε μακρόστενα, ισομεγέθη μπαστουνάκια.

Καρέ Τα κλασικά παϊδάκια διπλασιάζουν (τουλάχιστον) την αξία τους, μόλις τα προσφωνήσουμε έτσι. Αν πάντως διαβάσετε «καρέ», να περιμένετε τα παϊδάκια σας σερβιρισμένα σε σχηματισμούς κορόνας ή «κολλημένα» όλα μαζί.
Καρπάτσιο Σημαίνει απλά ωμό και ιδιαίτερα λεπτοκομμένο.  Το καρπάτσιο ξεκίνησε να αναφέρεται σε κρέας, αλλά πλέον αφορά σχεδόν τα πάντα.


Κονκασέ Λαχανικά, κυρίως ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξε-σποριασμένες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια και σερβιρισμένες μαζί με το χυμό τους.
Κονσομέ Καθαρός ζωμός κρέατος ή ψαριού που σερβίρεται είτε ζεστός είτε κρύος.
Κονφί Φρούτα βρασμένα και διατηρημένα μέσα σε ζάχαρη, με λίγο μπράντι ή κρέατα διατηρημένα στο λίπος τους.

Λαρντόν Λεπτά κομμάτια μπέικον ή λαρδιού που βάζουμε στο κρέας για να μη ξεραίνεται όταν ψήνεται στο φούρνο.

Μάκι σούσι
Είναι κυλινδρικού σχήματος. Το περιτύλιγμα είναι συνήθως από φύκια (νόρι), ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ομελέτα ή άλλα υλικά. Μέσα στο Μάκι υπάρχει ρύζι μαζί με ωμό ψάρι, καβούρι ή γαρίδα, μαζί με τραγανά κομμάτια από λαχανικά ή φρούτα, όπως αβοκάντο και αγγούρι
Μαρζιπάν Γλύκισμα από αλεσμένα αμύγδαλα, ζάχαρη και, όποτε είναι επιθυμητό, χρωστικές και αρωματικές ουσίες.
Μινεστρόνε Πηχτή σούπα ιταλικής καταγωγής που φτιάχνεται με λαχανικά, με την προσθήκη ζυμαρικών.
Μπαβαρουάζ Κρέμα με ζελατίνη αντί για αλεύρι και αρωματισμένη με λικέρ.


Μπισκ Σούπα με βάση τα θαλασσινά, όπως ο αστακός, η γαρίδα, η καραβίδα ή το καβούρι.
Μπρεζέ Μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικό σε κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά με την προσθήκη μικρής ποσότητας νερού και λαχανικών, αφού πρώτα έχει τσιγαριστεί.
Μπεζές γλύκισμα που φτιάχνεται από ψημένη μαρέγκα και συνήθως έχει σφαιρικό σχήμα

Νιγκίρι σούσι Αποτελείται από μία βάση κρύο, μη σπυρωτό ρύζι στο όποιο ο μάγειρας έχει δώσει το σχήμα τετράγωνου κουτιού. Πάνω στο ρύζι υπάρχει μια λεπτή φέτα ωμού ψαριού συνδυασμένη συνήθως με φύκια. 


Ντάμπλινγκ Τα χαρακτηριστικά «πιτάκια» στον ατμό, που τρώμε στα διάφορα "ανατολίτικα". Μπορεί να περιλαμβάνουν κρέας ή θαλασσινά και οφείλουν να είναι φίνα, με ελαφρώς ελαστική υφή, χωρίς να αφήνουν ίχνος αλευρίλας. 

Παγιάρ Φιλέτο  τσιγαρόχαρτο? τότε έχετε μπροστά σας ένα φιλέτο παγιάρ.
Παπιγιότ Γαλλικός όρος που αναφέρεται σε κάθε τροφή που ψήνεται στο φούρνο τυλιγμένη σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
Πίρι πίρι Αφρικανική λέξη για το τσίλι και καυτερή σάλτσα τσίλι που χρησιμοποιείται στην πορτογαλική, την αφρικάνικη και τη βραζιλιάνικη κουζίνα.

Ραμεκέν Μικρό πυρίμαχο σκεύος, με ή χωρίς χερούλια, για ψήσιμο στον φούρνο.

Σαβαρέν Γνωστό και ως «μπαμπάς», πρόκειται για το γλυκό με την αφράτη ζύμη την οποία περιχύνουμε με σιρόπι από ρούμι και γεμίζουμε με σαντιγύ.
Σαρλότ Επιδόρπιο που σερβίρεται κρύο ή ζεστό, με σαβαγιάρ και πουρέ φρούτων ή κρέμα.


Στιρ φράι (stir fry) Τρόπος μαγειρέματος σε wok, σε καυτό λάδι ή βούτυρο, όπου τηγανίζουμε ελαφρά λαχανικά ή κοτόπουλο κομμένα σε πολύ λεπτές λωρίδες.
Τάπας Ποικιλία ορεκτικών και σνακ της ισπανικής κουζίνας.
Ταρτάρ Μπιφτέκι από ωμό φιλέτο μοσχαριού, αναμεμιγμένο με διάφορα υλικά, όπως κρεμμύδι, κάππαρη, σάλτσες και ωμό αυγό. 
Η σος ταρτάρ είναι σάλτσα μαγιονέζα, με αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο, κάπαρη, μαϊντανό που συνδυάζεται με ψάρι.
Τόφου Προϊόν από το γάλα της σόγιας που παρασκευάζεται παρόμοια με το τυρί.

Φλαν Μεξικάνικο γλυκό-παραλλαγή της κρέμας καραμελέ, αρωματισμένο με πορτοκάλι
Φριτάτα Ιταλική ομελέτα εμπλουτισμένη με συστατικά όπως κρεατικά, τυριά, λαχανικά, ζυμαρικά κ.λπ.

Χούμους Ντιπ ή spread από πουρέ ρεβιθιού, ταχίνι, ελαιόλαδο, σκόρδο, μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου