Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Phubbing. Ο νέος τρόπος να καταστρέψεις μια σχέση!

Phubbing... Τι είναι πάλι τούτο? 
Phubbing σημαίνει περιφρονώ τον άλλον, δεν του δίνω σημασία (snub) γιατί ασχολούμαι με το κινητό μου. Phone και snubbing, λοιπόν, μας κάνει... phubbing.

Βρίσκεστε σε μιά παρέα για καφέ ή για ποτό... 
Δεν σας έχει τύχει κάποιοι να ασχολούνται συνεχώς με το κινητό τους? 
Δεν ακούνε κάν τη συζήτηση που γίνεται ή σχολιάζουν αφηρημένα. Βγάζουν φωτογραφίες, τις ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα, στέλνουν sms κλπ. 
Κοιτούν συνέχεια την οθόνη του κινητού τους μήπως πάρουν κάποιο "like" ή κάποιο σχόλιο.
Μπορεί να είστε ένας από αυτούς...
Πρόκειται δυστυχώς για εθισμό. Ακίνδυνος για την σωματική μας ακεραιότητα και επικίνδυνος για τις ανθρώπινες σχέσεις, γιατί σιγά σιγά τις καταστρέφει.
Το Facebook και το Instagram φαίνεται ότι όσο βοήθησαν την επικοινωνία και μείωσαν αποστάσεις, άλλο τόσο μας αποξένωσαν.

Μπορεί οι ανθρώπινες σχέσεις να βιώνουν πια την μεγαλύτερη κρίση τους ωστόσο το φταίξιμο είναι δικό μας γιατί αδυνατούμε να βάλουμε όρια. 



Το κακό δεν είναι τωρινό.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο James A. Roberts στo Ηuffington Post είχε προσεγγίσει τον ακριβή ορισμό του phubbing. 
«Το phubbing είναι μια σύζευξη των λέξεων phone και snubbing. To να είσαι phubbed είναι να είσαι περιφρονημένος από κάποιον επειδή χρησιμοποιεί το κινητό του την ώρα που βρίσκεστε μαζί. Το «phubb» μπορεί να είναι η διακοπή μιας συζήτησης με κάποιον γιατί χρησιμοποιεί το κινητό του ή αυτό του έχει αποσπάσει την προσοχή (πχ. Εμφανίστηκε μια ειδοποίηση στην οθόνη) ή το κρυφοκοιτάει μήπως και έχει γίνει πχ. Κάτι στο Facebook. Ακόμα χειρότερα, είσαι phubbed όταν κάποιος χρησιμοποιεί συνέχεια το κινητό του και δεν σου μιλάει καθόλου ενώ είστε δίπλα δίπλα. Τί ντροπή».


Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Μπέιλορ πραγματοποίησαν δύο πειράματα, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 453 άτομα. 
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το phubbing συσχετίζεται με διαπληκτισμούς στη σχέση, καταθλιπτικά συμπτώματα και γενικότερα χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση.
Η μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τον ήδη εκτενή όγκο ερευνητικών δεδομένων που υπογραμμίζουν τις αρνητικές συνέπειες που έχει ο εθισμός στο κινητό, στην καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.


Το phubbing εξαπλώνεται και τα ποσοστά του ολοένα αυξάνονται οδηγώντας 
σε τεράστια προβλήματα ζευγαρια, οικογένειες, αλλά και φίλους. 
Καβγάδες, διαπληκτισμοί, αίσθημα απόρριψης, προβλήματα στην σεξουαλική ζωή (ναι, phubbing μπορεί να γίνει ακόμα και κατά τη διάρκεια του σεξ). 


Τυχαίο που τον τελευταίο καιρό η κινητή τηλεφωνία μας προτρέπει να κλείσουμε τα smarthphones, tablets, laptops για λίγο και να ασχοληθούμε με την οικογένειά μας?

Αυτό λοιπόν που τόσο καιρό σε ενοχλεί έχει όνομα και έχει προσδιοριστεί από ψυχολόγους εδώ και καιρό... Προσπάθησε να το σταματήσεις γιατί στο τέλος θα σου μείνουν μόνο οι "ψηφιακοί" φίλοι που δυστυχώς δεν είναι αληθινοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου