Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Τροφές που πρέπει να δοκιμάσουμε!

Στην έναρξη κάθε καινούργιας χρονιάς βάζουμε στόχους και προγράμματα. 
Θέτουμε τα "πρέπει" και "δεν πρέπει" στη διατροφή μας, τη διατήρηση της υγείας μας και της φυσικής μας κατάστασης. Αν είστε από αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά τους αρέσει να πειραματίζονται με νέες τροφές και γεύσεις, δείτε ποιες τροφές πρέπει να ψάξετε φέτος σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.


Μπαομπάμπ
Πρόκειται για ένα άγριο φρούτο από ένα αρχαίο δέντρο της Αφρικής. 
Ένα ξυλώδες φρούτο το οποίο μοιάζει με ινδική καρύδα και περιέχει έξι φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι και περίπου διπλάσια επίπεδα ασβεστίου από ό,τι το γάλα! 

Το τονωτικό φρούτο είναι περιζήτητο, καθώς ο πολτός του είναι ιδιαίτερα θρεπτικός, ενώ παράλληλα είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σίδηρο και κάλιο. Θα το βρείτε κυρίως σε σκόνη, την οποία μπορείτε να αναμείξετε με τα δημητριακά σας, το γιαούρτι και τα επιδόρπια.

Μαύρο σκόρδο

Το μαύρο σκόρδο είναι ουσιαστικά το συμβατικό άσπρο σκόρδο, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση και έχει ρίζες στην Κορέα. Έχει χαμηλότερη αλισίνη από το φρέσκο σκόρδο -ουσία στην οποία οφείλεται η χαρακτηριστική και δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου- αλλά αποτελεί καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τους όγκους και περιέχει περισσότερο ασβέστιο και πρωτεΐνη. Όσον αφορά τη γεύση είναι πιο γλυκό και λιγότερο καυτερό, ενώ οι περισσότεροι το συνιστούν ψητό.

Πικραλίδα

Η πικραλίδα μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το σπανάκι ή τη λαχανίδα σε κάποιο πιάτο, αν και η καλύτερη χρήση της είναι να τη μουλιάσετε για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό κι έπειτα να τη μαγειρέψετε. Η πικραλίδα είναι αποτοξινωτική, πλούσια σε σίδηρο και στην εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για το συκώτι, τα νεφρά και ως βοηθητικό στην πέψη. Προσθέστε τη στα ζυμαρικά, τις σαλάτες, το πέστο ή αναμείξτε τη σε stir-fry πιάτα.

Φύλλα μπρόκολου

Αν και δίνουμε όλη μας την προσοχή στο μπρόκολο και τα φύλλα του συνήθως τα πετάμε, τελευταία έχουν αρχίσει και αναγνωρίζονται για τη γεύση και τα οφέλη τους. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, C και (ειδικά) Κ, ενώ μας παρέχουν ασβέστιο, φυλλικό οξύ και κάλιο. Μαγειρεύονται όπως και το σπανάκι, η λαχανίδα και άλλα πράσινα λαχανικά ή μπορείτε να το προσθέσετε ωμό στη σαλάτα σας.

Ραντίτσιο

Πρόκειται για το ιταλικό ραδίκι, το οποίο έχει πικρή γεύση. Περιέχει λακτουκοπικρίνη, μια χρήσιμη ουσία που έχει παυσίπονες ιδιότητες, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ που κάνει καλό στα οστά και στην πήξη του αίματος, λουτεΐνη που ωφελεί σε παθήσεις των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία και ινουλίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες ή να το μαγειρέψετε μαζί με άλλα λαχανικά.

Κουρκουμάς

Το «μπαχαρικό-θαύμα» που έχει κεντρίσει την προσοχή όλων στις δυτικές χώρες τα τελευταία χρόνια,  χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο ως μπαχαρικό αλλά και ως θεραπευτικό βότανο. Βοηθά από την κατάθλιψη μέχρι παθήσεις του ήπατος κι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορείτε να τον προσθέσετε σχεδόν σε κάθε πιάτο και ρόφημα.

Παπάγια
Ένα εξωτικό φρούτο που είναι σχετικά εύκολο να βρείτε. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και φυτικών ινών, ενώ περιέχει και παπαΐνη, ένα ισχυρό ένζυμο που συμβάλλει στην πέψη, βοηθώντας τον οργανισμό να διασπάσει και να απορροφήσει την πρωτεΐνη. Η μαλακιά πορτοκαλί σάρκα του μπορεί να καταναλωθεί ωμή ή σε επιδόρπια και smoothies. Η άγουρη (πράσινη) παπάγια συνήθως γίνεται τουρσί ή χρησιμοποιείται σαν λαχανικό.Κρατήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσει. Μετά διατηρείται στο ψυγείο έως 5 ημέρες.

Λαχανικά της θάλασσας
nori

Πρόκειται για είδη βρώσιμων φυκιών που καταναλώνονται εδώ και αιώνες και αποτελούν απαραίτητο συστατικό στην ιαπωνική κουζίνα (το nori χρυσιμοποιείται στο σούσι, το kelp στον ιαπωνικό ζωμό dashi κ.ο.κ.). Τα φύκια αυτά είναι πλούσια σε μέταλλα και τα οφέλη τους δεν έχουν τελειωμό: είναι αντιιικά, αντιγηραντικά, αποτοξινωτικά και παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του θυρεοειδούς. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε διάφορα πιάτα, σε σαλάτες, ή σούπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου