Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ρομαντικά έθιμα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!


Λουλούδια, καρδούλες, καρτούλες, λούτρινα ζωάκια, σοκολατάκια… 
Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα δώρα που βλέπουμε στις βιτρίνες για την Ημέρα των Ερωτευμένων. (Δεν θέλω πάλι να γκρινιάζω για το πόσο γλυκανάλατα και εμπορικά είναι όλα αυτά... Κάποιους τους συγκινούν!)
Υπάρχουν, όμως, κι άλλες παραδόσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, πολύ πιο ενδιαφέρουσες, ακόμη και γι’ αυτούς που δεν γιορτάζουν ποτέ αυτή την ημέρα.


Νότια Κορέα: Τριπλή γιορτή
Πέρα από την κλασική γιορτή, υπάρχουν και παραλλαγές κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. 


Στις 14 Φεβρουαρίου πρέπει να πάρουν οι γυναίκες σοκολάτες κεριά και λουλούδια στους άντρες τους για να γιορτάσουν τον έρωτά τους, 
ενώ στις 14 Μαρτίου, στη γιορτή που είναι γνωστή ως «Λευκή Μέρα», είναι η σειρά των αντρών, οι οποίοι εκτός από σοκολάτες και λουλούδια, χαρίζουν και δώρο. 
Κι αν κάποιοι δεν έχουν τι να γιορτάσουν τις δύο προηγούμενες ημερομηνίες, υπάρχει και τρίτη: η "Μαύρη Γιορτή". 
Στις 14 Απριλίου, συνηθίζεται οι singles να… θρηνούν τη μοναξιά τους, τρώγοντας σκούρα μπολ με jajangmyeon, δηλαδή νουντλς με μια παχιά σάλτσα από πάστα φασολιών σόγιας, χοιρινό και λαχανικά. Το έθιμο λοιπόν προβλέπει να μη μένει κανείς παραπονεμένος...

Δανία: γάλανθοι και ποίηση
Παρ’ όλο που ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου είναι πρόσφατος στη Δανία (ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90), η χώρα έχει δώσει τον δικό της τόνο σε αυτή γιορτή. Αντί για τριαντάφυλλα, οι φίλοι και οι σύντροφοι ανταλλάσουν γάλανθο, δηλαδή λουλούδια που θεωρείται ότι ανθίζουν πρώτα κάθε χρόνο 
(Είναι ολόλευκα με μια εντυπωσιακή πράσινη κηλίδα στα μικρά πέταλα, εξ ου και το όνομα του: Γάλανθος (γάλα και ανθός), βλέπουν δε πάντα προς τα κάτω). 



Κάθε χρόνο στις 14/2, επίσης, οι άντρες δίνουν στις γυναίκες gaekkebrev, δηλαδή ένα γράμμα που περιέχει ένα αστείο ποίημα ή στροφή, γραμμένο σε ένα πολύπλοκα κομμένο χαρτί και υπογεγραμμένο με ανώνυμες κουκίδες. 
Αν η γυναίκα που λάβει το γράμμα, μαντέψει σωστά τον αποστολέα, τότε κερδίζει ένα… πασχαλινό αβγό, όταν έρθει η ώρα του.

Βερόνα: το μπαλκόνι της Ιουλιέτας
Μια κλασική ιστορία αγάπης : Ρωμαίος και η Ιουλιέττα! Λόγω του ότι η ιστορία εκτυλίσσεται στη Βερόνα, κάθε χρόνο καταφτάνουν εκεί πλήθη ερωτευμένων στον οίκο της Ιουλιέτας, ένα κτίριο του 14ου αιώνα που πιστεύεται ότι ανήκε στους Καπουλέτους (τι σημασία έχει που ήταν… χαρακτήρες μυθιστορήματος?). 
Ο λόγος που φτάνουν εκεί, σύμφωνα με το έθιμο, είναι για να αφήσουν κι αυτοί τη δική τους σφραγίδα, το δικό τους γκραφίτι και τα δικά τους λόγια αγάπης στους τοίχους που κάποτε η Ιουλιέτα φλέρταρε με τον Ρωμαίο. 



Εκτός αυτού, όμως, κάθε χρόνο η πόλη διοργανώνει μια σειρά από ρομαντικά event με τίτλο Verona In Love, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και ξεναγήσεις στα μέρη που ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα έζησαν την αγάπη τους.

Ουαλία Άγιος Dwynwen
Οι Ουαλοί δεν γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά τον Άγιο Dwynwen, τον Ουαλό άγιο της αγάπης, στις 25 Ιανουαρίου. 
Ένα παραδοσιακό ουαλικό δώρο, μάλιστα, σε αυτή την περίσταση, είναι το «κουτάλι της αγάπης», το οποίο έχει τη δική του ιστορία: 
Τον 17ο αιώνα, οι Ουαλοί άντρες σκάλιζαν περίτεχνα ξύλινα κουτάλια, ως δείγμα αγάπης για τις γυναίκες τους. Διάφορα σχέδια και σύμβολα σκαλίζονταν, με το καθένα να έχει και διαφορετική σημασία, όπως πέταλα για καλή τύχη, τροχοί για υποστήριξη, κλειδιά που συμβολίζουν το κλειδί για την καρδιά τους κ.ο.κ.


Σήμερα, τέτοιου είδους κουτάλια ανταλλάσσονται σε διάφορες περιστάσεις, όπως γάμοι, αρραβώνες και γεννήσεις, διατηρώντας πάντα τον χαρακτήρα αγάπης που έχουν.

Αγγλία Jack Valentine
Την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου, οι γυναίκες στην Αγγλία έβαζαν παλιότερα πέντε φύλλα δάφνης στο μαξιλάρι τους (ένα σε κάθε γωνία και ένα στο κέντρο), έτσι ώστε να ονειρευτούν τον μελλοντικό σύζυγό τους. Εναλλακτικά, έβρεχαν τα φύλλα δάφνης με ροδόνερο και τα έβαζαν απέναντι από το μαξιλάρι τους. 
Στο Νόρφολκ, μάλιστα, υπάρχει ο Jack Valentine, ο οποίος έχει κάτι σαν ρόλο Άγιου Βασίλη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Τα παιδιά περιμένουν εναγωνίως να τους χτυπήσει την πόρτα για να τους αφήσει δώρα και παρ’ όλο που ποτέ δεν προλαβαίνουν να τον δουν, απολαμβάνουν τα γλυκά και τα δωράκια που τους αφήνει.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου