Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Zadar Κροατίας - Μοναδικές κατασκευές

Αποτέλεσμα εικόνας για ZadarΤον Αύγουστο του 2014 βρέθηκα στο Zadar της Κροατίας. Η πόλη έπαθε αρκετές καταστροφές κατά τη διάρκεια του β΄ Παγκοσμίου πολέμου, έτσι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για την αποκατάστασή της. Επίσης το παράλιο μέτωπο της πόλης ήταν ένα μέρος μονότονο, χωρίς ενδιαφέρον. Με το σκεπτικό ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το παράκτιο μέρος της πόλης και να γίνει φιλικό στους κατοίκους, ανατέθηκε στον ντόπιο αρχιτέκτονα Nicola Basic το έργο της ανάπλασης του μέρους. Ο Nicola Basic είναι ο δημιουργός του Sea Organ και του Greetings to the Sun.

Στις λίγες ώρες που μείναμε 3 πράγματα μου έμειναν:
1) Η πανέμορφη μεσαιωνική πόλη με τα σοκάκια, τα καλντερίμια, αρκετά καφέ - εστιατόρια και μια νότα καλλιτεχνικής κίνησης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Greetings to the Sun2) "Το πιάνο της θάλασσας" η "Sea Organ" το οποίο είναι ένα μεγάλο μουσικό όργανο μήκους 10 μέτρων, μοναδικό στο είδος του. Αποτελείται από 35 σωλήνες. Ο κάθε σωλήνας έχει άλλο μήκος και άλλη διάμετρο. Είναι ενσωματωμένοι στα μαρμάρινα σκαλοπάτια που ο κόσμος κάθεται για να θαυμάσει τη θέα της θάλασσας στην παραθαλάσσια προβλήτα του Zadar. Καθώς η θάλασσα και ο αέρας έρχονται σε επαφή με τα στόμια των σωλήνων ακούγεται μια θαυμάσια μελωδία. Όπως καταλαβαίνετε η μελωδία δεν είναι ποτέ η ίδια.Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα δείτε το βιντεάκι του 1 λεπτού.

Αποτέλεσμα εικόνας για Greetings to the Sun3) "Χαιρετίσματα στον ήλιο" ή  "Greetings to the Sun" είναι μια αρτίστικη κατασκευή που βρίσκεται κι αυτή στην παράλια προβλήτα του Zadar. Η κατασκευή αποτελείται από 300 φύλλα γυαλιού σε στρώσεις τοποθετημένα σε κύκλο διαμέτρου 22 μέτρων. Ενσωματωμένες βρίσκονται ηλιακές κυψέλες που αποθηκεύουν το ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, μετά τη δύση του ήλιου το γυάλινο πάτωμα παράγει ένα φαντασμαγορικό show που ηλεκτροδοτείται από την αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια. Υπολογίζεται ότι η κατασκευή αυτή παράγει 46,500 kWh ηλεκτρισμού το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου