Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Άγιος Σώστης: το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή έκθεση του Παρισιού

Πολλές φορές περνάμε από ορισμένα σημεία ιστορικής σημασίας που λόγω έλλειψης γνώσεων και σήμανσης δε δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Στη λεωφόρο Συγγρού, στα όρια του δήμου Αθηναίων, βρίσκεται ο ιερός Ναός του Άγιου Σώστη. Αυτό όμως που δε γνώριζα είναι ότι συμμετείχε ως εμπορικό περίπτερο της Ελλάδας στη Διεθνή έκθεση του Παρισιού το 1900 κ.ε..



Το εμπορικό περίπτερο της Ελλάδας ήταν λυόμενο και είχε το σχήμα του Βυζαντινού Σταυρού. Κατασκευάστηκε από σφυρήλατο σίδερο στη Γαλλία από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Lusien Magne. Τον επόμενο χρόνο, μετά το τέλος της έκθεσης, το περίπτερο αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα στη θέση που βρίσκεται ως σήμερα.  Επενδύθηκε εξωτερικά με πλακίδια και ξεκίνησε να λειτουργεί ως εκκλησία το 1902.

Στην τοποθεσία αυτή ("Ανάλατος" Αττικής), στις 14 Φεβρουαρίου 1898 έγινε απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Γεωργίου Α' και της βασιλοπούλας Μαρίας. Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ανεγείρει σ' αυτό το σημείο ένα ναό - τον ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού, για να τιμήσει τη διάσωση του Βασιλιά και της κόρης του. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε στις 22 Φεβρουαρίου 1898 και 3 χρόνια μετά τοποθετήθηκε και το εμπορικό περίπτερο.Αυτός είναι ο περίτεχνος Βυζαντινός Ναός του Άγιου Σώστη. Οι δαπάνες ανέγερσης και αποπεράτωσης του Ναού καλύφθηκαν από Πανελλήνιο Έρανο που έγινε για το σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου