Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

"Call to action" - μήνυμα από την Ψηφιακή Αρχαιολογία



After: Just a single arch remains after Islamic State filled the temple with explosives and razed it to the ground

Τον Αύγουστο του 2015 ο ISIS κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του Ναού της Bel στη Συρία, μια αρχαία πύλη 2.000 ετών που συνέδεε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με την Περσία.

Η Πύλη της Παλμύρας (15 μέτρα ύψος περίπου), που έχει απομείνει από την καταστροφή του ναού, θα αναπαραχθεί σε δύο αντίτυπα, με τη βοήθεια ενός μεγάλου 3D εκτυπωτή, από την Digital Archaeology σαν μια συμβολική χειρονομία μνήμης και αλληλεγγύης. Θέλουν να δώσουν το μήνυμα για δράση και να μας αφυπνίσουν για τα όσα γίνονται στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη.
Τα δύο πανομοιότυπα πιστά αντίγραφα της Πύλης της Παλμύρας  θα τοποθετηθούν στην Trafalgar Square στο Λονδίνο και City’s Times Square στην Νέα Υόρκη για την εβδομάδα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Week) τον Απρίλιο του 2016.



Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας, μια κοινοπραξία του Harvard University, του University of Oxford και του Dubai’s Museum of the Future, εργάζεται πάνω στο έργο της αποτύπωσης και διάσωσης και άλλων πόλεων ή μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική με τη βοήθεια εθελοντών που θα χρησιμοποιήσουν ειδικές 3D μηχανές.
Το συγκεκριμένο έργο της τρισδιάστατης αναπαραγωγής της Πύλης της Παλμύρας έχει βασιστεί σε φωτογραφίες που προϋπήρχαν και όχι σε τρισδιάστατες.

Ορισμένα κομμάτια της Πύλης θα κατασκευαστούν στη Σαγκάη, μετά θα μεταφερθούν και θα τελειοποιηθούν στην Ιταλία. Τέλος, θα μεταφερθούν με πλοία στην Αγγλία και στην Αμερική για την τοποθέτησή τους. Κάθε αντίτυπο θα συναρμολογηθεί σαν τα παιχνίδια της LEGO, μέσα σε μία ημέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου