Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Brooklyn (2015) - Κριτική ταινίας

Αποτέλεσμα εικόνας για brooklyn movieΥπόθεση: 1952. Η νεαρή Έλις Λέισι αφήνει πίσω της την Ιρλανδία για να μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη (Brooklyn) για να μπορέσει να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Ο άμεσος νόστος για την πατρίδα γρήγορα απαλύνεται, όταν ο δρόμος της συναντιέται με τον Iταλο-αμερικανό Τόνι και μαζί του έρχεται το όνειρο της αγάπης. Δεν θα αργήσει όμως η ώρα που το παρελθόν θα της χτυπήσει την πόρτα και θα τη φέρει σε δίλημμα ως προς το ποια πατρίδα να επιλέξει από τις δύο.


Κριτική: Η ταινία Brooklyn βασίζεται στο δράμα της οικονομικής μετανάστευσης των αρχών της δεκαετίας του '50 με την κεντρική ηρωίδα να ορίζει και να ορίζεται από τις αποφάσεις της αλλά και από τις συνθήκες. Το έργο μιλά κατευθείαν στην καρδιά του θεατή για τον γεωγραφικό και συναισθηματικό διχασμό, για τις αποφάσεις που παίρνονται με μεγάλο κόστος, για αυτό το γράμμα που έρχεται από μακριά και δε χορταίνεις να το διαβάζεις και για το σπίτι που τελικά εσύ κουβαλάς μαζί και μόνο εσύ ορίζεις πού θα το θεμελιώσεις."Home is where you decide to build your life".

 

Η σκηνοθεσία και το σενάριο χτίζουν την ιστορία και τους χαρακτήρες με αληθοφάνεια και συναίσθημα. Διάλογοι καθημερινοί, σκηνικά και κοστούμια του '50. Οι σκηνές πραγματικής θλίψης δεν λείπουν αλλά έρχονται και σβήνουν με την ίδια διακριτική ακρίβεια, αφήνοντας την αίσθηση του ξεριζωμού.



Αποτέλεσμα εικόνας για movie brooklynΌλη η ταινία στηρίζεται στην εξαιρετική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Saoirse Ronan, η οποία δίνει μια εκπληκτική παράσταση μεταμόρφωσης από τη δειλή και τρομαγμένη κόρη της Ιρλανδίας στην ώριμη και γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα της Αμερικής. Τα πάντα αντικατοπτρίζονται στα μάτια της, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τόσο την αθωότητα της νιότης αλλά και τη θλίψη και απογοήτευση της σκληρής πραγματικότητας, της αλήθειας.

Η σκηνοθεσία είναι του John Crowley και το σενάριο του Nick Hornby.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου