Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Ψυχολογική βοήθεια στο χώρο ενός καφέ (Safe Havens)

Στην Αγγλία, τα περιστατικά ψυχικής υγείας που χρήζουν βοήθειας και υποστήριξης είναι το 23% στο σύνολο του πληθυσμού που χρήζει ιατρικής βοήθειας, που σημαίνει ότι 1 στους 4 ανθρώπους που πηγαίνει στα νοσοκομεία, στα επείγοντα ή σε άλλες κρατικές δομές υγείας είναι ψυχικά ασθενής. Την ίδια στιγμή ο κρατικός προϋπολογισμός για την ψυχική υγεία είναι στο 11%!
Στο πλαίσιο αυτό, καθώς και η διαπίστωση ότι αρκετοί ασθενείς δεν έβρισκαν ή δεν λάμβαναν τις κατάλληλες υπηρεσίες από τους διάφορους φορείς, δημιουργήθηκε και λειτούργησε το καφέ Safe Havens (ασφαλές καταφύγιο) στο The Wellbeing Centre, 121-123 Victoria Road, Aldershot, Hampshire GU11 1JW.

Αποτέλεσμα εικόνας για Safe Havens  The Wellbeing CentreΤο Safe Havens είναι ένα καφέ για ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, κρίσεις υστερίας, κλπ) που αναζητούν βοήθεια και υποστήριξη. Είναι ένα ασφαλές, υποστηρικτικό και θεραπευτικό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι με τη βοήθεια επιστημονικού προσωπικού μπορούν να εντοπίσουν τις δικές τους ανάγκες, να κάνουν τις δικές τους επιλογές σχετικά με το τι θα τους βοηθούσε και να αναπτύξουν τις δικές τους στρατηγικές αντιμετώπισης. Λειτουργεί τις καθημερινές από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ. Είναι οι "δύσκολες ώρες" που οι άνθρωποι αισθάνονται μοναξιά και είναι δύσκολο να στραφούν αλλού.

Αποτέλεσμα εικόνας για Safe Havens aldershotΤα αποτελέσματα αυτής της υπηρεσίας μετρήθηκαν και είναι εντυπωσιακά: τον πρώτο μήνα λειτουργίας το επισκέφτηκαν 150 άνθρωποι, ως το Σεπτέμβριο 570, τον πρώτο χρόνο 3.000, ενώ τα περιστατικά που κατέφευγαν στα επείγοντα έπεσαν κατά 33%!  Σήμερα οι υπηρεσίες του καφέ δίνονται σε περίπου 300 ημερησίως.

Το Safe Havens λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος για τη δημόσια υγεία, με τη σύμπραξη δημοσίου, εθελοντών αλλά και ΜΚΟ οργανώσεων. Είναι επανδρωμένο με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων έτσι ώστε η βοήθεια που παρέχεται να είναι άρτια. Άνοιξε στις 31/3/14 με £70,000 από το NHS North East Hampshire and Farnham clinical commissioning group για μια δοκιμαστική περίοδο 3 μηνών, αλλά τα αποτελέσματα ήταν τόσο ικανοποιητικά που όχι μόνο συνεχίζει έως σήμερα τη λειτουργία του, αλλά εξασφάλισε και £237,000 ετήσια χρηματοδότηση.
Τον Νοέμβριο του 2014 άνοιξε ένα δεύτερο καφέ στο Camberley και θα ανοίξουν 5 ακόμα στην περιοχή του Surrey και North East Hampshire ως τον Μάρτιο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου