Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Πίτσα με ζύμη από νιφάδες βρώμης

Αποτέλεσμα εικόνας για homade pizza with cheeseΚρύα μουντή ημέρα με τον αέρα να σφυρίζει. Είναι απ' αυτές τις ημέρες που θέλεις να μείνεις εσώκλειστος, να γίνεις ένα με τον καναπέ, να δεις ότι βλακεία έχει η τηλεόραση ή να δεις 3 ταινίες σερί και ΚΥΡΙΩΣ να γουρουνιάσεις.
Τι καλύτερο από το να κάνεις μια σπιτική πίτσα και να φας όση θέλεις; Η συνταγή βγάζει 8 πίτσες - για 4 στόματα. Γράφω τη συνταγή με βασικά υλικά γιατί αν έπρεπε να αναφέρω όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ... ακόμα θα έγραφα!

Παρασκευή ζύμης πίτσας: Σε μεγάλο μπολ ρίχνω 250 ml χλιαρό νερό, 1 φάκελο ξηρή μαγιά, 1 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, λίγο πιπέρι και ανακατώνω με σύρμα ή με κουτάλι σούπας. Προσθέτω λίγο-λίγο 370 γρ αλεύρι σκληρό και 100 γρ νιφάδες βρώμης ενώ ανακατεύω με ένα κουτάλι. Το μείγμα είναι μια μαλακιά ζύμη. Τη σκεπάζω με καθαρή πετσέτα και τη βάζω για μισή ώρα στο φούρνο για να φουσκώσει. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο φούρνος είναι ΚΡΥΟΣ!

Την ώρα που η ζύμη φουσκώνει, κόβω σε κυβάκια 400 γρ. αλλαντικών - ότι σας αρέσει.
Συμβουλή: Στον Σκλαβενίτη, τμήμα αλλαντικών, θα βρείτε "γωνιές αλλαντικών" ιδανικές για πίτσα ή ομελέτα προς 2,50 ευρώ το κιλό!

Ετοιμάζω σάλτσα σ' ένα μπολάκι: Ανακατεύουμε 1/2 Pummaro, την ίδια ποσότητα κέτσαπ, 1 κ.γ βασιλικός, 1 κουταλιά σούπας Worcester sauce (γούστερ σος) και λίγο ταμπάσκο.
(Αν βαρεθείτε ή δεν έχετε τα υλικά βάλτε κέτσαπ - ο περισσότερος κόσμος δε θα καταλάβει τη διαφορά).

Ανάβω τον φούρνο στους 250 βαθμούς.
Τοποθετώ αντικολλητικό χαρτί σε 2 σχάρες φούρνου.

Αποτέλεσμα εικόνας για homade pizza for oneΑλευρώνω τον πλάστη και την επιφάνεια του πάγκου όπου θα ανοίξω τα 8 ζυμάρια. Μ' ένα κουτάλι παίρνω μια ποσότητα ζύμης την τοποθετώ στον αλευρωμένο πάγκο και την ανοίγω με τον αλευρωμένο πλάστη. Την μεταφέρω στο αντικολλητικό χαρτί. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη. Αν αποφασίσετε να κάνετε 2 μεγάλες ανοίξτε τις πάνω στο αντικολλητικό χαρτί διαφορετικά δε θα μπορέσετε να τις ξεκολλήσετε εύκολα από τον πάγκο.
Συμβουλή: Μη βάλετε πολύ αλεύρι στον πάγκο γιατί η ζύμη το ρουφάει αλλά στο τέλος θα γίνει άνοστο το ζυμάρι. Όταν θα τελειώσετε με το άνοιγμα των 8 κομματιών, τρίψτε τα χέρια σας με λίγο αλεύρι για να ξεκολλήσουν τα υπολείμματα και ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Αποτέλεσμα εικόνας για homade pizza for oneΦτιάχνω την πίτσα: πάνω από κάθε κομμάτι ζύμης ρίχνω μια κουταλιά σούπας σάλτσα και την αλείφω με την ανάποδη του κουταλιού έτσι ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια. Πετάω άτακτα τα κομμάτια αλλαντικών και από πάνω προσθέτω τριμμένο τυρί (500 γρ.). Η προσωπική μου επιλογή είναι το μίγμα από 400 γρ. Regato και 100 γρ παρμεζάνα - χοντροτριμμένα και τα δύο.

Ψήσιμο: τοποθετώ τη σχάρα στην πιο κάτω θέση του φούρνου και ψήνω σε δυνατό φούρνο για 10-15 λεπτά - να ροδίσει η επιφάνεια του τυριού. Επαναλαμβάνω το ίδιο με την άλλη σχάρα.
Αποτέλεσμα εικόνας για pizza με προσουτο και ροκα
Όλοι είναι ευχαριστημένοι!

Πίτσα ενηλίκων: κάποιες φορές ψήνω μια ζύμη απλή με σάλτσα και λίγο τυρί και όταν τη βγάλω από το φούρνο προσθέτω προσούτο ή σαλάμι και ρόκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου