Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Τούρτα σολομού

Έχεις τραπέζι. Χαρά μεγάλη, προετοιμασία εξίσου μεγάλη. Θέλεις το καλύτερο για τους δικούς σου. Και εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις κάνει όλα τέλεια, κάνει την εμφάνισή της αυτή η θεϊκή τούρτα καπνιστού σολομού και σε ισοπεδώνει (ως μαγείρισσα εννοώ). Η φίλη μου η Αλέκα είναι ... απερίγραπτη - με την καλή έννοια... Έξυπνη και δυναμική γυναίκα, τέλεια μαγείρισσα και η λίστα δεν τελειώνει αλλά κυρίως είναι ο άνθρωπός σου. Μπορεί να σε στηρίξει, μπορεί να σε βοηθήσει ουσιαστικά. Τη φίλη μου δε θα τη μοιραστώ μαζί σας αλλά θα μοιραστώ τη super συνταγή της. Μάχη έγινε επίσης για ένα σπιτικό γαλακτομπούρεκο και μια πορτοκαλόπιτα (αν μου δώσουν τη συνταγή θα τη δημοσιεύσω). Τρώγοντας το 2ο κομμάτι γαλακτομπούρεκο συνειδητοποίησα ότι έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει στο Κοσμικόν που έχουμε ξεχάσει τις αρχικές γεύσεις ...

 


Για το παντεσπάνι:
  • 2.5 κ. σ. βούτυρο
  • 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 3/4 κούπας γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 4 αυγά
  • Για τη ροζ κρέμα:
  • 200 γρ. τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια
  • 150 γρ. φιλέτο καπνιστού σολομού
  • 2 - 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. πάστα ντομάτας
Για την πράσινη κρέμα:
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 3 κ.σ. κρεμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι
Για την άσπρη κρέμα επικάλυψης:
  • 400 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. horseradish (χρένο) ή 2 κ.σ. σόγια σος
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Επιπλέον για τη διακόσμηση:
  • λεμόνι
  • 150 γρ. φιλέτο καπνιστού σολομού (περίπου)
  • κάπαρη
  •  Για το παντεσπάνι: 
  • Σοτάρω το βούτυρο με το αλεύρι, σε κατσαρόλα, προσθέτω το γάλα ανακατεύοντας δυνατά, μη σβολιάσει, ώστε να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα μπεσαμέλ.
  • Προσθέτω το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Αφήνω λίγο να κρυώσει και προσθέτω τους κρόκους των αυγών, χτυπάω και τα ασπράδια μαρέγκα και τα ρίχνω κι αυτά στη μπεσαμέλ, ανακατεύοντας καλά το μείγμα.
  • Στρώνω λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου, απλώνω ομοιόμορφα το μείγμα και ψήνω στο φούρνο στους 180 β. για 30 λεπτά περίπου, να ροδίσει καλά.
  • Το αφήνω να κρυώσει καλά, αφαιρώ προσεχτικά τη λαδόκολλα και κόβω το "παντεσπάνι" μου, κάθετα σε 3 ίσα μέρη.
  • Ετοιμάζω τις κρέμες μια μια πρώτα τη ροζ, μετά την πράσινη, τέλος την άσπρη, χτυπώντας στο multi τα υλικά τους.
  • Όταν έχει κρυώσει το "παντεσπάνι", απλώνω τις κρέμες.
  • Μια στρώση παντεσπάνι, μια στρώση ροζ κρέμα.
  • Μια στρώση παντεσπάνι, μια στρώση πράσινη κρέμα.
  • Μια στρώση παντεσπάνι, μια στρώση άσπρη κρέμα.
  • Από πάνω διακόσμηση με φέτες λεμονιού, φιλέτα σολομού σε χωνάκι και κάπαρη.

  • Σημείωση: η παραπάνω δοσολογία παντεσπάνι είναι για μια "τούρτα" σε σχήμα μακρόστενου κέικ. Αν θέλετε την τούρτα της Αλέκας θα πρέπει να ψήσετε άλλη μια δόση παντεσπάνι. Θα τα κόψετε οριζόντια και ισόπαχα.
  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου