Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ρετρό προσωπικότητες

Πριν μερικές δεκαετίες, γεννήθηκαν κάποιες από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες του πλανήτη. Ο καθένας στο στοιχείο του κατάφερε να επηρεάσει την κοινωνία σε μεγάλο βαθμό. Κάποιοι καλλιτέχνες με τη μουσική και τα έργα τους, άλλες προσωπικότητες με το στιλ και τον χαρακτήρα τους. Ακόμα και σήμερα, μετά από πολλά χρόνια τους χρησιμοποιούμε σαν παραδείγματα προς μίμηση, επηρεάζουν την καθημερινότητα μας, το ντύσιμο μας, τις μουσικές μας προτιμήσεις και θα συνεχίζουν να το κάνουν, γιατί πολύ απλά, είναι μοναδικοί.
Marilyn Monroe 
Η Marilyn Monroe γεννήθηκε το 1926 κι εξελίχθηκε σε μια από τις πιο διάσημες αμερικανίδες ηθοποιούς. Έγινε γνωστή για τους ρόλους, της αφελούς ξανθιάς περσόνας και σταδιακά έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή sex symbols της δεκαετίας του ’50. Παρόλο που ήταν μια από τις πιο καλοπληρωμένες ηθοποιούς μόνο για μια δεκαετία, οι ταινίες της συνεχίζουν να πουλάνε εκατομμύρια από τη στιγμή του θανάτου της μέχρι σήμερα.

Brigitte Bardot
H Brigitte Bardot γεννήθηκε το 1934. Το 1970 ο γλύπτης Alain Gourdon χρησιμοποίησε την Γαλλίδα ηθοποιό ως μοντέλο για μια προτομή του συμβόλου της Γαλλίας Marianne, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ο Andy Warhol την αποθέωσε σε ένα pop art πορτρέτο του που διακοσμεί ακόμα και σήμερα τα πιο ρετρό σπίτια. Ωστόσο η Bardot δεν ήταν απλά μια μούσα. Βοήθησε τις γυναίκες να απελευθερωθούν, φορώντας ένα μπικίνι στην ταινία Manina, the Girl in the Bikini στη δεκαετία του ’50 και σε πολλές άλλες μετέπειτα.

James Dean
Ο James Dean γεννήθηκε το 1931 κι έφυγε από τη ζωή στα 24 του χρόνια. Ωστόσο πρόλαβε να ασκήσει μεγάλη επιρροή στη γενιά του αλλά και στις μετέπειτα γενιές. Ο James Byron Dean επαναπροσδιόρισε την έννοια του Χολυγουντιανού αντιήρωα. Η ταινία Rebel Without a Cause, ήταν ταινία ορόσημο για την καριέρα του Dean, ο οποίος ντυνόταν πάντα απλά με ένα τζιν, ένα tshirt και ένα δερμάτινο μπουφάν, κάτι που τον έκανε μέχρι σήμερα ένα από τα πιο δυνατά fashion icons του πλανήτη. Μπορεί να μην έζησε πολύ για να απολαύσει τη δημοσιότητα, ωστόσο αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς νέους ηθοποιούς και καλλιτέχνες μέχρι σήμερα.

Audrey Hepburn
Το Breakfast at Tiffany’s συνεχίζει να αποτελεί ταινία – έμπνευση για πολλές γυναίκες της εποχής μας. Η Audrey Hepburn συνεχίζει να είναι ένα ακαταμάχητο πρότυπο ομορφιάς, ενώ έχει επηρεάσει μερικούς από τους πιο σπουδαίους σχεδιαστές μόδας όπως είναι ο Givenchy, που σχεδίαζε τα ρούχα της μπροστά και πίσω από την κάμερα. Γεννήθηκε το 1929 στις Βρυξέλλες, σπούδασε χορό στο Άμστερνταμ, έγινε ηθοποιός και άφησε σημαντικό έργο στη δεύτερη καριέρα της κάνοντας ανθρωπιστικές εργασίες για τη UNICEF, αποδεικνύοντας πως η ομορφιά δεν είναι μόνο εξωτερική στους ανθρώπους.

Grace Kelly
Με το πορσελάνινο της πρόσωπο και την δυναμική της προσωπικότητα η Grace Kelly κατάφερνε να μετατρέψει το πιο απλό look σε γκλάμουρ. Ήταν και συνεχίζει να είναι η επιτομή του ‘50s στιλ, από τα She epitomized ’50s style, από την ιδιαίτερη κόμμωση της, τα εντυπωσιακά φορέματα, τα στενά παλτό και τα υφασμάτινα jackets, τις μακριές φούστες και τα σατέν φορέματα. Το διαχρονικό της στιλ επηρέασε μεγάλους οίκους μόδας όπως είναι οι Hermès και Tommy Hilfiger. Η Grace Kelly κέρδισε το 1955 το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού στον ρόλο της στην ταινία The Country Girl.

Coco Chanel
Η Chanel έκανε τη δική της επανάσταση στο χώρο της μόδας στις αρχές του 1920, παρουσιάζοντας στον γυναικείο πληθυσμό της εποχής πιο άνετα, φαρδιά ρούχα, απελευθερώνοντας τες από τους καταπιεστικούς κορσέδες της εποχής. Η Chanel γεννήθηκε στη Γαλλία και δούλευε σαν τραγουδίστρια πριν ανοίξει το δικό της κατάστημα με καπέλα. Τότε ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη μόδα φέρνοντας το ανδρόγυνο στιλ στο προσκήνιο προκαλώντας ταραχή στο χώρο της μόδας. Ήταν και συνεχίζει να είναι πρότυπο για πολλές γυναίκες που αγαπούν τη μόδα και συνεχίζουν να θαυμάζουν την τόλμη, το ταλέντο και το στιλ της.

Elvis Presley
Ο Elvis είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο αγαπημένες μας ρετρό προσωπικότητες και σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή pop icons του 20ου αιώνα. Ο βασιλιάς του rock n roll από το Mississippi, έχει επηρεάσει με το στιλ του γενιές και γενιές τραγουδιστών που ακόμα και σήμερα τον αντιγράφουν με μανία. Φτιαγμένο μαλλί με φορά προς τα πίσω, αστραφτερά σακάκια, μοναδική φωνή και ιδιαίτερη θεατρικότητα στην κίνηση.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν ένα αστέρι που τους κάνει να λάμπουν σε κάθε τους εμφάνιση. Έτσι κι οι προσωπικότητες αυτές, παρά τις δυσκολίες της εποχής, κατάφεραν να λάμψουν, να πρωτοπορήσουν, να φέρουν την επανάσταση, το κάτι διαφορετικό και να αγαπηθούν όσο λίγοι ακόμα στον κόσμο. Ρετρό προσωπικότητες που ακόμα και σήμερα θαυμάζουμε και πολλές φορές αντιγράφουμε το στιλ, τις κινήσεις, τη φωνή, τις απόψεις. Προσωπικότητες που κατάφεραν να ακουστούν και συνεχίζουν να ακούγονται, μετά από πολλές δεκαετίες. Είδωλα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Ούτε εμείς ούτε κι οι επόμενες γενιές.
Απο την Όλγα Νικολαΐδου ...– An Urban Adventurer  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου