Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Έργα τέχνης...στους δρόμους!

Υπάρχουν γλυπτά σε πολλές χώρες, στους δρόμους και τις πλατείες, σε διάσημα ή όχι σημεία, που σε καθηλώνουν από την ομορφιά τους ή από το μέγεθός τους.
Μπορεί να σταθείς κοντά τους σε κάποια στιγμή της ζωής σου, μπορεί και όχι...
Σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά, να τα αναζητήσετε αν ποτέ σας βγάλει ο δρόμος σας!


"Les Voyageurs", Bruno Catalano, Μασσαλία, Γαλλία

Τα γλυπτά αυτά δημιουργήθηκαν για να θυμίζουν στον ταξιδιώτη αυτά που αναγκαστικά αφήνει πίσω του όταν εγκαταλείπει τον τόπο του για νέα εδάφη και νέες εμπειρίες. 
Ένα συγκινητικό έργο που μιλά στην καρδιά.





"Metalmorphosis", David Černý, Σάρλοτ, Β. Καρολίνα, ΗΠΑ
Η «Μεταμόρφωση» βάρους 14 τόνων αποτελείται από στρώματα ολοκάθαρου ατσαλιού που τακτικά περιστρέφονται 360 μοίρες σχηματίζοντας ένα τεράστιο ανθρώπινο κεφάλι. Φτιαγμένο από τον διάσημο Τσέχο γλύπτη David Černý (άλλο έργο του είναι το γνωστό ροζ σοβιετικό τάνκ στην Πράγα), στο Πάρκο Τεχνολογίας.



Δείτε την περιστροφή και μεταμόρφωση


"The Shoes On The Danube Bank", Can Togayand Gyula Pauer, Δούναβης, Ουγγαρία
Ένα δραματικό έργο τέχνης με μνήμες και συναισθήματα. Ένα έργο-φόρος τιμής για τους εκατοντάδες Ούγγρους Εβραίους που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα παπούτσια τους στην όχθη του ποταμού, πριν εκτελεστούν, κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος στην Ουγγαρία.



Nelson Mandela, Marco Cianfanelli, Νότια Αφρική
Το συγκλονιστικό αυτό έργο του Cianfanelli, προς τιμήν του Nelson Mandela, είναι φτιαγμένο από 50 μεταλλικές ζωγραφισμένες κολώνες Η τοποθεσία του (KwaZulu-Natal) είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς βρίσκεται στο δρόμο R103, όπου ο Μαντέλα συνελήφθη από την αστυνομία του Απαρτχάιντ το 1962. Μετά τη σύλληψή του, ο Μαντέλα πέρασε τα 27 χρόνια που ακολούθησαν μέσα στη φυλακή.



"The Unknown Official", Magnús Tómasson, 
Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Το εντυπωσιακό αυτό μνημείο κατασκευάστηκε το 1933 (δεν είναι καταπληκτικό?). Φτιαγμένο από μπρούντζο και πέτρα αποτυπώνει έναν «άχρωμο» γραφειοκράτη που περπατά χαλαρά, χωρίς βιασύνη. 
Η τεράστια πέτρα που έχει τοποθετηθεί στο κεφάλι του προσθέτει δραματικό στοιχείο στο γλυπτό, καθώς συμβολίζει την δυσκαμψία του γραφειοκρατικού συστήματος.


The Architectural Fragment, Petrus Spronk, Mελβούρνη, Αυστραλία
Το εμπνευσμένο γλυπτό που θα δει κανείς μπροστά από την Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Βικτώρια φαίνεται λες και είναι θαμμένο κάτω από τη γη και ξεπροβάλλει μόνο ένα μέρος του. Αναπαριστά την πτώση του πολιτισμού και την παροδικότητα του παρόντος. 
Η κατασκευή του έγινε στο 1992 κατόπιν κρατικής ανάθεσης, με το γλυπτό να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού πρότζεκτ της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου