Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Το μέγαρο μουσικής Elbphilharmonie

Επιτέλους άνοιξε το καινούριο ορόσημο του Αμβούργου, το Elbphilharmonie. Το πολυαναμενόμενο Μέγαρο μουσικής άνοιξε πριν 2 ημέρες (11/1/2017)  στο Hafen City, μία παραδοσιακά εργατική περιοχή του Αμβούργου. Το Elbphilharmonie βρίσκεται στο ιστορικό Sandtorhafen, το παλιό λιμάνι  του Αμβούργου. Χτισμένο πάνω στον ποταμό Elbe, το Elbe Philharmonic Hall (η αγγλική του ονομασία του) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον προνομιούχα - όσον αφορά την ακουστική τους - μέγαρα μουσικής παγκοσμίως.  Η Kaiserspeicher, η μεγαλύτερη αποθήκη του Αμβούργου μέσα στο νερό, χτίστηκε το 1875. Καταστράφηκε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και όταν ανοικοδομήθηκε, μετονομάστηκε σε Kaispeicher. Πάνω στις ανακαινισμένες από το 1963 αποθήκες ακούμπησε η "γυάλινη" προσθήκη των Herzog & de Meuron. 
Η κατασκευή του είναι από γυαλί, με  σχέδιό που να θυμίζει ένα κύμα νερού υψωμένο στα 110 μέτρα αποτελώντας το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Για το εντυπωσιακό "κύμα" χρειάστηκαν 1.000 κυρτά tailor-made γυάλινων πάνελ, έτσι ώστε να αιχμαλωτίζουν και να αντανακλούν το χρώμα του ουρανού, τις ακτίνες του ήλιου, το νερό και την πόλη μετατρέποντας το Μέγαρο Μουσικής σε ένα γιγαντιαίο καθρέφτη. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2007 με αρχικό προϋπολογισμό τα 450 εκατομ. ευρώ και τελικό κόστος τα 789 εκ. ευρώ, ενώ άργησε κατά πολύ να παραδοθεί.
Πρόκειται για το απόλυτο αρχιτεκτονικό έργο τέχνης. Συνδυάζει καινοτόμα αρχιτεκτονική σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία, με την πλέον σύγχρονη ακουστική παγκοσμίως αλλά και επί της ουσίας του ένα οραματικό μουσικό πρόγραμμα. Το Elbphilharmonie με την εντυπωσιακή πρόσοψη από γυαλί που κόβει την ανάσα, κρύβει στο εσωτερικό του δύο αίθουσες συναυλιών, ένα ξενοδοχείο (το Westin Hamburg Hotel με 45 δωμάτια) αλλά και ένα μεγάλο φουαγιέ που οδηγεί στην plaza. Σε ύψος 37 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται η plaza με θεά 360 μοιρών της πόλης ενώ το “The Grand Hall”, η καρδιά του Elbphilharmonie, είναι χωρητικότητας 2.100 επισκεπτών. Η plaza είναι ανοιχτή στους πολίτες του Αμβούργο, σε τουρίστες, στους επισκέπτες του ξενοδοχείου καθώς όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να κάνουν μια βόλτα κατά μήκος αυτής της μοναδικής “διάβασης”.
Ακουστική: Υπεύθυνος για την εξαιρετική ακουστική του χώρου είναι ο διάσημος Ιάπωνας Yasuhisa Toyota. Στόχος του Toyota, για την αίθουσα Grand Hall, ήταν η αίθουσα να ενισχύει την φυσική ακουστική της μουσικής, αλλά και να είναι ευαίσθητη σε ηλεκτρονικά συστήματα ήχου. Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό μπορεί επίσης να απολαύσει μέχρι και ροκ συναυλίες στο Elbphilharmonie. Ο Toyota πιστεύει ότι το Elbphilharmonie συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων αιθουσών συναυλιών στον κόσμο ως προς την ακουστική του. 
Το Elbphilharmonie με την ομώνυμη ορχήστρα σκοπεύει να αποτελέσει σταθμό και πολιτιστικά. Διοργανώνει πρότζεκτ, ανοιχτές ομιλίες και εργαστήρια πριν τις μεγάλες συναυλίες έτσι ώστε το κοινό να έρχεται σε άμεση επαφή με τους μουσικούς, τους καλλιτέχνες και τις ορχήστρες πριν από τα κονσέρτα. Ένα ολοζώντανο κύτταρο πολιτισμού δηλαδή που στοχεύει να αναπτύξει γύρω του ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η Ευρώπη ακουστικά, ορχηστρικά, αρχιτεκτονικά και εν γένει πολιτιστικά. Στις 11 Ιανουαρίου 2017 το Elbphilharmonie εγκαινιάστηκε επίσημα με ένα μεγάλο κονσέρτο της ορχήστρας NDR Elbphilharmonie υπό την διεύθυνση του Thomas Hengelbrock. Το πρόγραμμά του, γεμάτο με πολλά υποσχόμενες παραστάσεις που ήδη έχουν γίνει sold out.
Για παραστάσεις ΕΔΩΓια μια ανεπανάληπτη πτήση με drone πάνω από το κτίριο πατήστε ΕΔΩ και μετά διαλέξτε ένα από τα δύο drone. Μην ξεχάσετε να δυναμώσετε τα ηχεία! 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου