Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Η Camera Obscura της Αίγινας

Πολλοί πάνε στην Αίγινα, λίγοι την ξέρουν ακόμα πιο λίγοι την αναζητούν (μόνο να τρώνε ψάρια ξέρουν). Μοναδική στην Ελλάδα η εγκατάσταση αυτή: αναφέρομαι στην Camera Obscura που σημαίνει «σκοτεινό δωμάτιο» στα λατινικά. Με δημιουργούς τους Αυστριακούς Gustav Deutsch και Fran Berl, και κατασκευαστή τον Μιχάλη Γαβρήλο, ανεγέρθηκε για την Ακαδημία Αίγινας, το 2003, πάνω στα θεμέλια μιας αντιαεροπορικής βάσης του Β Παγκοσμίου Πολέμου, στο επονομαζόμενο Νότιο Οχυρό της Αίγινας στην Πέρδικα.


Είναι ένα κυλινδρικό κτίσμα (σαν σκοτεινός θάλαμος), διαμέτρου επτά μέτρων, με δώδεκα οπές προς κάθε κατεύθυνση, εμπρός από τις οποίες βρίσκεται μια κρυστάλλινη επιφάνεια. Από την κάθε οπή μπαίνει το φως και αποτυπώνει στο κρύσταλλο μια πανοραμική εικόνα του εξωτερικού κόσμου, αναποδογυρισμένη και ανεστραμμένη. Σκέτη μαγεία! Αυτή η μαγεία εξηγείται από έναν απλό νόμο της φυσικής. Το φως ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή και όταν οι ακτίνες που αντανακλώνται από ένα φωτεινό αντικείμενο εκτός δωματίου περάσουν μέσα από μια μικρή τρύπα ενός σχετικά λεπτού τοίχου δεν διασπείρονται, αλλά δημιουργούν μια ανάποδη εικόνα στον τοίχο που βρίσκεται παράλληλα και απέναντι από την τρύπα.


Το οπτικό αυτό φαινόμενο ήταν ήδη γνωστό από τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν μελετήθηκε από τον Κινέζο φιλόσοφο Μο-Τι, ενώ το είχε κατανοήσει και ο Αριστοτέλης τον 4ο αιώνα π.Χ., και αργότερα, το 1490, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που το κατέγραψε στα σημειωματάριά του.
Το 1544 ο Ολλανδός επιστήμονας Reinerus Gemma-Frisius χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική για την παρακολούθηση της έκλειψης του ήλιου. Μέσα στον σκοτεινό αυτόν θάλαμο ο επισκέπτης απολαμβάνει το εντυπωσιακό πανόραμα από το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου. Μάλιστα, η Camera Obscura στην Αίγινα είναι μοναδική στον κόσμο, διότι απολαμβάνει μια εικόνα 360 μοιρών!  
Τον Αύγουστο του 2016 βρήκαμε την κατασκευή κλειδωμένη,  ερειπωμένη, εγκαταλελειμμένη με έντονα τα σημάδια από τη φθορά του χρόνου. Οι κρυστάλλινες επιφάνειες αφαιρέθηκαν μας είπαν και μάλλον φυλάσσονται σε αποθήκη στην Πέρδικα.


Μέχρι το τέλος του 2005 υπήρχε σχετική συμφωνία μίσθωσης με το Πολεμικό Ναυτικό και στην συνέχεια η συντήρηση της Camera Obscura έγινε με προσωπικές δαπάνες των δύο καλλιτεχνών. Από το 2014 οι καλλιτέχνες - δημιουργοί δήλωσαν  πλέον την αδυναμία τους να καλύπτουν την ετήσια συντήρηση αλλά και τις αναγκαίες εργασίες επισκευής και έκτοτε το κτίριο ρημάζει και καταστρέφεται. Αυτά ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου