Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Κουνουπιδόσουπα - 2 συνταγές

Χατίρια δεν χαλάω ... Το κουνουπίδι πολλοί το αποφεύγουν γιατί απλά δεν ξέρουν να το μαγειρέψουν με άλλους τρόπους εκτός από το γνωστό βαρετό βραστό με λαδολέμονο. Ως λάτρης της σούπας και των πειραμάτων σας παραθέτω δύο συνταγές, ελπίζοντας να μην σας απογοητεύσω. Τις σούπες μπορείτε να τις πολτοποιήσετε με ραβδομπλέντερ - να γίνουν τύπου βελουτέ. Δεν είναι απαραίτητο όμως. Οι συνταγές είναι για 4 μερίδες.

ΣΥΝΤΑΓΗ 1:

Υλικά: 1 μέτριο κουνουπίδι, ξύδι, 50 γρ. βούτυρο, 50 γρ. αλεύρι, 1/2 λίτρο ζωμός Knorr λαχανικών ή κότας, 2 κρόκοι αυγών, 100 ml κρέμα γάλακτος, 100 γρ. τριμμένο τυρί, αλάτι, πιπέρι.
Προαιρετικά προσθέστε μοσχοκάρυδο - του πάει πολύ! Επίσης μπορείτε να προσθέσετε κρουτόν.

Εκτέλεση: 

- Βράζουμε το κουνουπίδι ολόκληρο σκεπασμένο κατά τα 3/4 με ξιδόνερο, έχοντας χαράξει καλά τη βάση του - δηλαδή τον κορμό που βράζει πιο δύσκολα. Στα 15' ο κορμός θα έχει μαλακώσει και τα μπουκέτα θα κρατάνε - για να μη διαλυθούν. Κρατάμε το ξυδόνερο και κόβουμε το κουνουπίδι - μπουκέτα ολόκληρα ενώ τον κορμό σε φέτες!

- Λειώνουμε το βούτυρο και διαλύουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζεστό ζωμό Knorr και το ξυδόνερο που βράσαμε το κουνουπίδι και βράζουμε για 5' ώσπου να δέσει.

- Αλατοπιπερώνουμε (+ μοσχοκάρυδο)

- Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στη σούπα μας. Ανακατώνουμε.

- Προσθέτουμε το κουνουπίδι και αν το θέλουμε λίγο πιο μαλακό το αφήνουμε να βράσει χωρίς πολύ ανακάτεμα.

Σερβίρουμε ζεστή τη σούπα και όποιος θέλει προσθέτει κρουτόν.

ΣΥΝΤΑΓΗ 2 

Τσιγαρίζω 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ίση ποσότητα λαδιού-βουτύρου. Μόλις μαλακώσει και πάρει λίγο χρώμα το κρεμμύδι, προσθέτω1 μέτριο κουνουπίδι κομματιασμένο, 1 λίτρο ζωμό Knorr, αλάτι, πιπέρι, λίγο τριμμένο ξερό θυμάρι και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι (περίπου 10'). Προσθέτω 50 ml κρέμα γάλακτος, βράζω για 2' και προσθέτω κάρυ ανάλογα με τα γούστα μου. Η σούπα απογειώνεται με  σταφίδες ή ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα και χοντροαλεσμένα φουντούκια ή άλλους ξηρούς καρπούς
  
Σε επίσημα τραπέζια έχω τσιγαρήσει με το κρεμμύδι και 4 ψιλοκομμένες φέτες bacon - ταιράζει πολύ.


Προσοχή: Τα ξερά φρούτα να είναι μουλιασμένα σε νερό για λίγη ώρα και τα προσθέτουμε αφού έχουμε σερβίρει τη σούπα στα πιάτα. Τα ξηροκάρπια καλό είναι να τα περνάμε από αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να βγάλουν λίγο το λάδι τους και να γίνει πιο έντονη η γεύση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου