Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Black Friday!

Και ξαφνικά ήρθε στη ζωή μας!
Black Friday!!!!  
Εγώ ήξερα εκείνη τη μαύρη Παρασκευή που είχε γίνει παγκόσμιο οικονομικό κραχ και άνθρωποι καταστρέφονταν και αυτοκτονούσαν...
Τώρα εμφανίζεται μια άλλη Μαύρη Παρασκευή, που όμως δεν είναι τόσο κακή, αφού ψωνίζεις με μεγάλες εκπτώσεις...
Δεν καταλαβαίνω...
Λοιπόν το έψαξα λίγο για να μαθαίνουμε και μερικά πράγματα.




Όλα άρχισαν από το... Thanksgiving, (την Ημέρα των Ευχαριστιών που ξεκίνησε να γιορτάζεται στον Καναδά από τα τέλη του 16ου αιώνα και στις ΗΠΑ από το 17ο αιώνα). Η καθιέρωσή της οφείλεται στους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους που διοργάνωναν γιορτές μόλις έφταναν στη νέα ήπειρο ως ευχαριστήριο στο Θεό για την ασφαλή άφιξή τους. 
Από το 1879, η Ημέρα των Ευχαριστιών άρχισε να εορτάζεται κάθε χρόνο 
(στις ΗΠΑ καθιερώθηκε κάθε τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου) σαν έκφραση ευγνωμοσύνης κάθε οικογένειας για τα αγαθά που συγκεντρώνονταν 
με το τέλος της σοδειάς.


Η Black Friday είναι η ημέρα που ακολουθεί το Thanksgiving, σηματοδοτώντας την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών. Η ύπαρξή της χρονολογείται ήδη από το 1932, αλλά ως γενικότερος όρος συναντάται αρκετά παλαιότερα, όχι όμως για τους λόγους που τη γνωρίζουμε σήμερα. Ήδη, από  τις αρχές του ’20 αιώνα, από την επόμενη της ημέρας των Ευχαριστιών, ξεκινούσαν παρελάσεις με τον Santa Claus, happenings και προσφορές στα καταστήματα, ως προετοιμασία για την εορταστική περίοδο.
Ο όρος Black Friday, σύμφωνα με κάποιους, προέρχεται από μία έκφραση που χρησιμοποιείται στην Αμερική. Όταν μία επιχείρηση παρουσιάζει πλεόνασμα λέγεται “μαύρη” ενώ όταν έχει έλλειμμα “κόκκινη”
Σύμφωνα με μία άλλη ερμηνεία, ως Black Friday  την περιέγραφαν οι απελπισμένοι αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν περιπολίες λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους εκείνη την ημέρα. 
Σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία - που εντέχνως καλύπτεται- την Μαύρη Παρασκευή οι δουλέμποροι πουλούσαν τους σκλάβους σε τιμή ευκαιρίας!


Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1961 στην πολιτεία της Philadelphia, το 1975 επίσημα από τους "The New York Times", ενώ άρχισε να διαδίδεται σε όλες τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80 και ευρύτερα στη δεκαετία του ’90.
Black Friday ίσον… καταναλωτική φρενίτιδα
Tην Black Friday τα καταστήματα προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις, προκαλώντας καταναλωτική φρενίτιδα που τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί σε σημείο να αποτελεί την ημέρα με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση μέσα στο έτος. 
Αν και δεν πρόκειται για επίσημη αργία, σε πολλές περιοχές στις ΗΠΑ υπηρεσίες ή σχολεία είναι κλειστά! Τα μαγαζιά ανοίγουν νωρίτερα και κάποιες φορές μάλιστα και από την προηγούμενη νύχτα.

Η Black Friday ξεκίνησε από την Αμερική και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. 
Στην Ελλάδα την γιορτάζουμε Παρασκευή 25 Νοεμβρίου... Βοήθειά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου