Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Η "Vision Next" μηχανή της BMW


Την πιο φουτουριστική μοτοσικλέτα όλων των εποχών παρουσίασε η BMW στην έκθεση «Iconic Impulses, The BMW Group Future Experience» στο Λος Άντζελες. Ανήκει στα οχήματα "Vision Next" της εταιρείας, τα οποία σχεδιάζονται για το μέλλον αλλά δεν ξέρουμε αν ποτέ θα βγουν στους δρόμους.
Ονομάζεται Motorrad Vision Next 100. Κινείται χωρίς να εκπέμπει ρύπους, ενώ ο σχεδιασμός και η διαρρύθμιση των επιφανειών της κρατά τον αναβάτη ασφαλή από τον άνεμο και τον καιρό. Σύμφωνα με τη γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία, η μηχανή απαλλάσσει τον αναβάτη από την ανάγκη να φορά κράνος και προστατευτικά ρούχα, καθώς τα συστήματα υποβοήθησής της τον κρατούν ασφαλή. 
4 από τις καινοτομίες που εντυπωσιάζουν είναι το σύστημα «self balancing», το Digital Companion, τα ειδικά γυαλιά/ διόπτρα (visor) και η στολή για τον μοτοσικλετιστή.


Με το «self balancing» το όχημα ισορροπεί αυτόματα χάρη στα συστήματα ενεργητικής προστασίας του, είτε εν κινήσει είτε σταθμευμένο (στέκεται όρθιο ακόμα και όταν έχει κατεβεί ο αναβάτης!). Σημαντική βοήθεια στον αναβάτη προσφέρει επίσης το Digital Companion, ενώ τα ειδικά γυαλιά/ διόπτρα (visor) καλύπτουν όλο το οπτικό πεδίο και ενώ προστατεύουν τα μάτια του, προβάλλουν επίσης χρήσιμες πληροφορίες και ελέγχονται μέσω του βλέμματος. Οι πληροφορίες προβάλλονται κατόπιν αιτήματος του αναβάτη, ή για να τον ενημερώσουν για κάτι που απαιτεί άμεση δράση. Επιπλέον η στολή για τον μοτοσικλετιστή τον θερμαίνει ή τον δροσίζει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ενώ η δομή της (όπως και των παπουτσιών) είναι έτσι σχεδιασμένη για να υποστηρίζει το σώμα. Σε υψηλές ταχύτητες το τμήμα στον λαιμό φουσκώνει για να τον στηρίζει – ωστόσο, όπως σημειώνεται, η στολή δεν περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ασφαλείας, καθώς «τα έξυπνα συστήματα υποβοήθησης τα κάνουν περιττά». Αισθητήρες στη στολή παρακολουθούν τον σφυγμό και τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ παράλληλα παρέχονται οδηγίες μέσω δονήσεων στα χέρια και τα πόδια.
 

Ειδική μελέτη έχει γίνει φυσικά και στα λάστιχα, ώστε να προσαρμόζονται κατάλληλα σε όλες τις συνθήκες, ενώ τα εξαρτήματα, οθόνες και κουμπιά περιορίζονται στο ελάχιστο.
Η μηχανή είναι κατασκευασμένη από ανθρακονήματα αλλά και ματ μαύρο ύφασμα. 

Το σίγουρο είναι πως το σχήμα της παραπέμπει περισσότερο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, αν και στην πραγματικότητα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη BMW R32, η οποία σχεδιάστηκε το 1932!
 Η μηχανή αποτελεί το τελευταίο concept όχημα που κατασκευάζει για φέτος η BMW, με αφορμή τα 100 χρόνια ιστορίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου