Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Scandi style home - Greek style σπίτι


Περί διακόσμησης ο λόγος ...
Οι Έλληνες είμαστε ακαλαίσθητοι. Τα ελληνικά σπίτια στην πλειοψηφία τους είναι κακόγουστα. Υλικά διαφορετικά, χρώματα ότι να' ναι, αντικείμενα που στο τέλος θα μας πνίξουν.


Αντίθετα οι Σκανδιναβοί είναι γνωστοί για τη ζεστή ατμόσφαιρά των σπιτιών τους ακολουθώντας το λιτό Scandi style. Το Σκανδιναβικό στυλ χαρακτηρίζεται από την απλότητα, την ομορφιά και τις καθαρές γραμμές, κάνοντας τους χώρους εκλεπτυσμένους, μοντέρνους και απόλυτα λειτουργικούς.


Σήμερα όλοι ψωνίζουμε από το ΙΚΕΑ χωρίς να καταφέρνουμε να αναπαράγουμε τα σωστά στημένα σκηνικά επίπλων του καταστήματος στο χώρο μας. Το αποτέλεσμα τραγικό. Αλλά δεν το βλέπουμε γιατί δεν έχουμε μάθει στην καλαισθησία.


- Στα σκανδιναβικά σπίτια κυριαρχεί το ξύλο, κυρίως στο πάτωμα, δημιουργώντας την cozy ατμόσφαιρα φέρνοντας κομμάτι της φύσης μέσα στο χώρο τους. Στα ελληνικά σπίτια, στην καλή περίπτωση έχουμε μάρμαρο και στη χειρότερη ένα πλακάκι φτηνιάρικης αισθητικής.
- Τα έπιπλα των βορείων είναι στις φυσικές αποχρώσεις του ξύλου ή σε ουδέτερα χρώματα ενώ στη χώρα μας η χρωματική παλέτα είναι γεμάτη με όλες τις αποχρώσεις παραμορφώνοντας την ίδια τη φύση του υλικού.
- Ο φωτισμός των σπιτιών μας είναι λευκός ενώ των βορείων είναι ο λεγόμενος μαλακός φωτισμός, προς το μπεζ. Οι Έλληνες τσιγκουνεύονται να βάλουν ένα ντίμερ για να παίξουν με την ένταση του φωτισμού. Το αποτέλεσμα είναι κρύο.


- Οι πολυεστερικές κουρτίνες του Jumbo, Praktiker και λοιπά - ναι, δε θέλουν σίδερο όμως η αίσθηση του πλαστικού παγώνει τις αισθήσεις. Οι "άλλοι" χρησιμοποιούν κουρτίνες με υφάσματα που ζεσταίνουν το χώρο και λόγω κρύου κλίματος αλλά και λόγω απουσίας σκόνης.
- Τα χρώματα που χρησιμοποιούν συνήθως είναι σε γήινες αποχρώσεις ενώ συνήθως παίζουν με αποχρώσεις του ίδιου χρώματος έτσι ώστε να δημιουργείται μια αίσθηση χαλάρωσης. Το άσπρο χρώμα πρωταγωνιστεί στο μοντέρνο Σκανδιναβικό σπίτι αντανακλώντας το όποιο φυσικό φως υπάρχει και δίνοντας τη δυνατότητα να παίξεις με χρωμετικές πινελιές σε μαξιλάρια, πίνακες κλπ.Εδώ κάνουμε συνδυασμούς με 2-3 χρώματα που ταιριάζουν μεν αλλά το αποτέλεσμα δεν μας χαλαρώνει.


- Στοιχεία που δίνουν ευχάριστη νότα στα Σκανδιναβικά σπίτια είναι τα φυτά, τα λουλούδια, τα βιβλία. Στα Ελληνικά σπίτια το κιτς παίζει με την απουσία πραγματικών φυτών, την υπερπαραγωγή διακόσμησης με οικογενειακές φωτογραφίες σε ότι νά' ναι κορνίζες, τα διάφορα διασκορπισμένα απομεινάρια δώρα γάμων- βάπτισης - γενεθλίων (πχ. βάζα, τασάκια κλπ) και τις διάφορες εγκυκλοπαίδειες όλων των γνωστών εκδοτικών οίκων. Αυτή είναι η κληρονομική διακοσμητική κακογουστιά μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου