Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ANTHROPOID (2016) - κριτική ταινίας

ANTHROPOID είναι ο τίτλος της πολεμικής δραματικής ταινίας του Sean Ellis, σκηνοθέτη και σεναριογράφου. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου που αφορούν την τελικά επιτυχημένη δολοφονία του στρατηγού των Ναζί Reinhard Heydrich, γνωστού και ως "Χασάπη της Πράγας".


ΥΠΟΘΕΣΗ: Β` Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο στρατηγός των SS Ράινχαρντ Χάινριχ ήταν ο τρίτος στην ηγεσία του τρίτου ράιχ, πίσω από τον Χίτλερ και τον Χίμλερ. Ήταν ο αρχιτέκτονας της επονομαζόμενης «τελικής λύσης», κατά την οποία επήλθε το ολοκαύτωμα. Διοικητής των ναζί στην Τσεχοσλοβακία. Οι εξορισμένοι Τσέχοι στρατιώτες Jan Kubis (Jamie Dornan) και Josef Gabcik (Cillian Murphy) επιστρέφουν στην Πράγα αναλαμβάνουν την άκρως απόρρητη αποστολή της δολοφονίας του Χάινριχ, μιας πράξης που μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της Ευρώπης για πάντα.


ΚΡΙΤΙΚΗ: Ο Sean Ellis σκηνοθετεί μια πολεμική ταινία που εμπεριέχει δράμα, περιπέτεια και έντονα στοιχεία αγωνίας. Ομάδα καθημερινών ανθρώπων δημιουργούν σχέσεις μεταξύ τους ζώντας σ' ένα επικίνδυνο περιβάλλον με μόνο σκοπό να δολοφονήσουν τον Νο 3 της Γερμανικής ιεραρχίας των Ναζί.


Η ταινία στην αρχή κινείται σε αργούς αλλά όχι βαρετούς ρυθμούς έχοντας δύο σημεία κορύφωσης: το πρώτο είναι η στιγμή της απόπειρας της δολοφονίας και το δεύτερο είναι η σθεναρή αντίσταση των 7 αντιστασιακών αλεξιπτωτιστών εναντίον 750 Ναζί στην εκκλησία που κράτησε 6 ολόκληρες ώρες! Όροι όπως "αντίσταση" και "αυτοθυσία" παίρνουν σάρκα και οστά.


Οι ηθοποιοί δίνουν εξαίρετες ερμηνείες ενώ ξεχωρίζει ο 40χρονος Ιρλανδός Cillian Murphy. Φαντάζομαι ότι θα τον δούμε με κάποιο βραβείο για αυτήν την ερμηνεία του. Επίσης ξεχώρισα την 40χρονη Τσέχα ηθοποιό Anna Geislerova - δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από πάνω της. Η κινηματογράφηση έχει στοιχεία φιλμ νουάρ ενώ περιέχει πολλές κοντινές λήψεις στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών.


Το σενάριο είναι σωστά δομημένο και ξετυλίγει την ιστορία αβίαστα δίνοντάς μας το χρόνο να σκεφτούμε, να αναρωτηθούμε και να νοιώσουμε.  Όταν τελείωσε η ταινία κανένας δεν μίλησε για αρκετή ώρα.

Η ταινία γυρίστηκε εξ' ολοκλήρου στην Πράγα και όπου ήταν εφικτό στα ίδια μέρη που έγιναν τα γεγονότα. Οι σκηνές στην Orthodox Cathedral of Saints Cyril and Methodius γυρίστηκαν σε μία ρέπλικα της εκκλησίας σε κινηματογραφικό στούντιο, έτσι ώστε να είναι αναγνωρίσιμο στους θεατές. Αναφορές της Γκεστάπο και των Τσέχων επέτρεψαν στον σκηνοθέτη να αναπαραστήσει με ακρίβεια τις κύριες σκηνές της ταινίας: της δολοφονίας και της αντίστασης στην εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου