Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Το θρυλικό φόρεμα της Marilyn Monroe

To φόρεμα με το οποίο η Marilyn Monroe τραγούδησε 'Happy Birthday' βγήκε σε δημοπρασία.Είναι ένα φόρεμα που έμεινε στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο οίκος Julien's Auctions ήλπιζε η πώλησή του να αγγίξει τα δύο εκατομμυρία δολάρια. Τελικά η τιμή του άγγιξε το ποσό ρεκόρ των 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων!



Αγοράστηκε από την αλυσίδα μουσείων  Ripley’s Believe It Or No, ξεπερνώντας σε τιμή το προηγούμενο πιο ακριβό φόρεμα που πουλήθηκε σε δημοπρασία και ήταν το λευκό κουστούμι που φορούσε η Μέριλιν Μονρόε στην ταινία «7 χρόνια φαγούρα», που έφτασε τα 4,6 εκατομμύρια δολάρια το 2011.

Ο Edward Meyer αντιπρόεδρος της Ripley’s Believe It Or Not δήλωσε στο  Press Association: «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πιο εμβληματικό κομμάτι της ποπ κουλτούρας που υπάρχει. Στον 20ο αιώνα δεν μπορώ να σκεφτώ ένα μόνο αντικείμενο που να αφηγείται την ιστορία της δεκαετίας του ’60, όσο αυτό το φόρεμα».



Ενώ κάποιοι θεωρούν πως το φόρεμα της Monroe από την ταινία 'Seven Year Itch' είναι το πιο iconic ρούχο της καριέρας της -το λευκό φόρεμα που έδενε στο λαιμό και προσπάθησε να κρατήσει στη θέση του περνώντας πάνω απ΄τη σχάρα του μετρό σε εκείνη την ιστορική σκηνή- το 'Happy Birthday' φόρεμα δεν είναι και το πιο ασήμαντο, καθημερινό κομμάτι. Σύμφωνα με το US Weekly, η τουαλέτα ήταν το κερασάκι στην τούρτα όταν η Monroe τραγούδησε το 'Happy Birthday' στον John F. Kennedy τον Μάιο του 1962 στο Madison Square Garden. Ήθελε να είναι όσο αισθησιακή και ντελικάτη γινόταν για το συγκεκριμένο event, αποκαλώντας το φόρεμα 'δέρμα και χάντρες', όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Julien's Auctions, Darren Julien, στο Associated Press. Και αυτό ήταν -όταν εμφανίστηκε στη σκηνή φαινόταν σαν να μην φοράει τίποτα περισσότερο από ένα κάλυμμα από διαμάντια.



"Happy Birthday Mr. President". Μια ευχή που δόθηκε μπροστά σε περισσότερους από 15.000 καλεσμένους, μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος.
(Ήταν μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της πριν το θάνατό της από υπερβολική δόση ναρκωτικών, λιγότερο από τρεις μήνες αργότερα, σε ηλικία 36 ετών. Η εμφάνισή της αυτή πυροδότησε τις φήμες για δεσμό μεταξύ της Μονρόε και του Κένεντι, που δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963)
Ήταν η μοναδική δημόσια συνάντηση των δύο ινδαλμάτων της Αμερικής που είχαν τραγική μοίρα. Η Μονρόε είχε υποσχεθεί στον Ρίτσαρντ 'Αντλερ να επιλέξει "ένα ιστορικό φόρεμα" για τη βραδιά εκείνη. Η συμπλήρωση των 45 χρόνων του Κένεντι ήταν πρωτίστως ένα πρόσχημα καθώς η εκδήλωση είχε στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για το Δημοκρατικό Κόμμα.
"Μπορώ πλέον να αποχωρήσω από την πολιτική μετά το Happy Birthday που μου τραγούδησαν με τρόπο τόσο γλυκό και αγνό", είχε απαντήσει τότε ο αμερικανός πρόεδρος. Η φράση της Μέριλιν έγινε τόσο διάσημη όσο και το φόρεμά της που ράφθηκε πάνω της. Το άψογο αποτέλεσμα προϋπέθετε ότι η Μέριλιν δεν φορούσε εσώρουχα. Το US Weekly ανέφερε πως όχι μόνο το φόρεμα είχε nude απόχρωση αλλά ράφτηκε πάνω στη Monroe για να αγκαλιάζει το σώμα της όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ είχε πάνω από 2.500 διαμάντια ραμμένα στο χέρι κατά μήκος του.

Το φόρεμα που αγόρασε προσωπικά η σταρ το 1962 από τον γάλλο μόδιστρο Ζαν-Λουί Μπερτό αντί 12.000 δολαρίων, πωλήθηκε πρώτη φορά σε δημοπρασία του οίκου Christie's το 1999 αντί 1,227 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον χρηματιστή και συλλέκτη Μάρτιν Σβάιγκ, όμως οι κληρονόμοι του αποφάσισαν να το πουλήσουν.


Για το ράψιμό του, η ηθοποιός στάθηκε γυμνή μπροστά στον μόδιστρο. "Αν πρέπει να με ντύσετε, θέλω να ξέρετε με τι μοιάζω" του είπε. Τελικά, σχεδόν 200 κομμάτια συνέθεσαν αυτό το μοναδικό κομμάτι, με διάφορα πρόσθετα που τοποθετήθηκαν στο επίπεδο του στήθους και του καβάλου. Η εργασία του χρυσοχόου εξηγεί εν μέρει την τιμή του ενός εκατομμυρίου δολαρίων από τον Julien's Auctions. Σύμφωνα με ειδικούς, το φόρεμα μπορεί να κατακυρωθεί έως και 3 εκατομμύρια δολάρια.
"Πενήντα και πλέον χρόνια μετά τον θάνατό της, ο κόσμος παραμένει γοητευμένος από την ομορφιά και το ταλέντο της Μέριλιν", δηλώνει ο Μάρτιν Νόλαν, γενικός διευθυντής της ειδικευμένης στους σταρ του Χόλιγουντ εταιρίας δημοπρασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου