Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Αρνητικές σκέψεις

Αποτέλεσμα εικόνας για negative thinkingΟι αρνητικές σκέψεις έρχονται πολλές φορές χωρίς να το επιδιώκουμε. Με το πέρασμα του χρόνου γίνονται εμμονές. Το να εστιαζόμαστε σε αρνητικές σκέψεις – ένα φαινόμενο που αποκαλείται από τους ψυχολόγους “μηρυκασμός σκέψεων”, μπορεί να ρίξει την ψυχολογία μας και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και κατάθλιψη. Στη ζωή παίρνουμε αυτό που προσδοκούμε. Έτσι, όταν εμμένουμε σε αρνητικές σκέψεις, αυτές γίνονται πραγματικότητα. Ίσως να μην ελέγχουμε τις σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μας. Σίγουρα όμως ελέγχουμε το πώς μας επηρεάζουν και το πώς αντιδρούμε σ’ αυτές. Όσο πιο πολύ τις θρέφουμε τόσο πιο πολύ μας δηλητηριάζουν. Πολλοί άνθρωποι τελικά νοσούν. Είναι οι λεγόμενες ψυχοσωματικές ασθένειες, όταν δηλαδή το σώμα αρρωσταίνει από τους "κραδασμούς" της ψυχής μας.


Αποτέλεσμα εικόνας για negative thinkingΕπειδή αυτό που όλοι μας επιδιώκουμε είναι η ευτυχία μας, ας βρει ο καθένας τι τον ευχαριστεί και ας το κυνηγήσει. Ακόμα και η προσπάθεια για να το κατορθώσουμε θα μας ευχαριστήσει. Όσο απασχολούμε το μυαλό μας με πράγματα που πρέπει να κάνουμε ή που θέλουμε να κάνουμε, τόσο απομακρύνουμε τον μηρυκασμό αρνητικών σκέψεων.

Ένα βιβλίο, μία ταινία, μια δουλειά ημιτελή (π.χ. ξεκαθάρισμα των διαφόρων χαρτιών που όλοι μαζεύουμε), ένας καφές με φίλους, ένα περπάτημα, ένα τηλέφωνο σε κάποιον αγαπημένο κλπ. μπορούν να μας αλλάξουν τη διάθεση. Επιδιώξτε να βάλετε στην καθημερινότητά σας πράγματα που σας ευχαριστούν για να αλλάξουν τυχόν αρνητική διάθεση.

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να ξεφορτωθείς τις αρνητικές σου σκέψεις είναι να τις γράψεις σε ένα κομμάτι χαρτί και μετά να το σχίσεις και να το πετάξεις στα σκουπίδια. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, έχει παρατηρηθεί ότι όταν απορρίπτουμε τις ιδέες μας χειρωνακτικά (και όχι πνευματικά), αυτό μας βοηθά να αποκοπούμε από αυτές και συναισθηματικά. Αντίθετα, διπλώνοντας το χαρτί και βάζοντάς το στην τσέπη μας μπορεί να μας κάνει να κρατήσουμε τις αρνητικές σκέψεις για ακόμα περισσότερο χρόνο.
Είναι κι αυτή μια άποψη. Ότι βοηθάει τον καθένα είναι καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου