Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Φελινοθεραπεία (cat therapy)

Σκηνή που όλοι έχουμε ζήσει: Είναι μια από αυτές τις απαίσιες μέρες που ζορίζεσαι απίστευτα σε όλα τα μέτωπα. Γυρνάς σπίτι σου και θέλεις να γίνεις ένα με τον καναπέ, να πάρεις αγκαλιά το μαξιλάρι και να μη σε ενοχλήσει κανένας και για τίποτα. Ξαφνικά πηδάει πάνω σου κάτι μαλλιαρό που γουργουρίζει. Μετά από μερικά χάδια, οι βιορυθμοί έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και είσαι πιο χαλαρός.
Αποτέλεσμα εικόνας για cat therapy
Αυτή είναι μια εμπειρία φελινοθεραπείας. Φελινοθεραπεία ή θεραπεία με τη βοήθεια των γατιών (cat therapy) είναι η θεραπεία με τη χρήση εκπαιδευμένων γατών οι οποίες προσφέρουν ανακούφιση σε άτομα με διάφορες παθήσεις, συνήθως με τη συμβολή ειδικού χειριστή, εκπαιδευτή ή ψυχολόγου που εργάζεται με ζώα και έχει σχεδιαστεί για την προώθηση της βελτίωσης της ανθρώπινης σωματικής, κοινωνικής, συναισθηματικής ή και νοητικής λειτουργίας.

Οι γάτες είναι ιδανικές για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη καθώς η παρουσία τους έχει θετική επίδραση στο αίσθημα της ασφάλειας και της αυτοεκτίμησης. Ακόμα βοηθάει στην αντιμετώπιση της μοναξιάς και της θλίψης, όπου κυρίως οι ηλικιωμένοι βιώνουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για cat therapyΟι γάτες είναι πολύτιμες σε ασθενείς με Alzheimer, για την τόνωση της μνήμης όσο και των συναισθημάτων που έχουν ξεχαστεί.
Η αλληλεπίδραση της γάτας με άτομα που έχουν ψυχαναγκασμούς ή με σύνδρομο Aspergker, έχει αποδειχτεί σωτήρια.

Παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο: https://en.wikipedia.org/wiki/Therapy_cat
στο http://www.thecattherapist.com/ (με πολλά ενδιαφέροντα άρθρα για τις γάτες) και τέλος μπορείτε να στείλετε e-mail στο felistherapy@gmail.com (του Felina Greece).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου